USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Замість дискотеки – класична музика: лучанка про гру на саксофоні та міжнародні конкурси

20 Січня 2019 09:00
Юна лучанка Ольга Чорна - лауреат всеукраїнських і міжнародних музичних конкурсів. Вона не женеться за мінливими віяннями сьогодення і не приховує, що дуже любить класику. До того ж, не тільки слухати, а й виконувати… на саксофоні.

Про це йдеться на сторінках газети «Волинські новини» від 17 січня 2019 року.

Зараз дівчина навчається на третьому курсі Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського.

Гру на згаданому духовому інструменті ще з часів навчання у Луцькій музичній школі №2 їй допомагає опановувати досвідчений наставник Олег Клейзун. А надихнув дівчину на вибір музичної стежини в житті батько – заслужений діяч мистецтв України Микола Чорний. Він є головою предметно-циклової комісії відділу духових та ударних інструментів цього коледжу, в якому також працює диригентом симфонічного й духового оркестрів. Його дружина Оксана працює викладачем у Луцькій музичній школі №1 імені Фридерика Шопена.

– Ми довго думали, який інструмент обрати для Олі – дівчина все ж таки. Бо хочеться, щоб вона мала і професію, і шматок хліба в житті. А саксофон – інструмент естрадного, джазового спрямування. Можна знайти роботу у відповідних колективах або в духовому оркестрі.

– Хоча я одразу попередив доньку, що буде важко, бо ця праця вимагає багатьох фізичних зусиль, занять по чотири-п’ять годин на день, але вона таки погодилася. Сказав їй: «Якщо хочеш чогось досягти, треба бути лідером. Тоді тебе будуть бачити. І якщо будеш показувати хороший рівень підготовки, виконавської майстерності, то тебе запросять у будь-який колектив», – розповів Микола Броніславович.

І, власне, так і сталося, бо Ольга Чорна вже рік виступає в Народному аматорському духовому оркестрі Палацу культури Луцька, яким керує заслужений працівник культури України Анатолій Вихованець. Хоч вона тут – єдина представниця чарівної половини людства, але чоловіки-учасники колективу, зок¬рема й батько та викладач, ставляться до неї як до рівноправного партнера по сцені.

Адже Ольга є лауреатом всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Вона виступала у Польщі, Франції. Зокрема у старовинному костелі в Парижі зіграла сольно «Адажіо» Томазо Альбіноні.

У рідному коледжі разом із тамтешнім духовим оркестром зараз вона грає досить складний концерт Михаїла Готліба (другу частину).

А виконання творів класичних композиторів розвиває у дівчини думку, дихання, відчуття фрази.

– У класиці постійно намагаюся уявити образи, які нам хотіли передати автори цієї музики. Звісно ж, у мене виникають і певні особисті асоціації від почутого. У навчальному закладі більше схиляюся до того репертуару, який радить зіграти мій викладач Олег Іванович, хоч і сама пропоную час до часу певні композиції. Якось у складний момент промайнуло бажання кинути заняття, але слова батьків, їхня підтримка зіграли позитивну роль, і я їм дякую понад усе, – розповіла юна саксофоністка.

У вільний від навчання час вона любить слухати музику різних жанрів, залежно від настрою. Зокрема й класичну, останнім часом – твори Антоніна Дворжака та Петра Чайковського. Популярні розваги однолітків – дискотеки – Олю не дуже цікавлять. На дозвіллі вона більш охоче грає на саксофоні під мамин акомпанемент на фортепіано. Адже понад усе хоче досягти такого рівня виконання, щоб нею пишалися батьки та викладач. І після кожного її нового виступу раділи, що все склалося добре.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Отець Онуфрій Показати IP 26 Січня 2019 14:47
Всяка неправда то гріх!
Ананімус Показати IP 1 Лютого 2019 23:19
1 вона ніколи не грала в Парижі 2 вона не брала участь у міжнародних конкурсах
Микола Броніславович Показати IP 10 Лютого 2019 22:20
Ще раз прийдеш на оркестр п'яна, додому можеш не повертатись!!!
Ольга Показати IP 10 Травня 2019 11:52
Доброго дня Миколо Броніславовичу! Я колись навчалась в Луцькому музичному училищі - відділ народних інструментів (бандура), ще на Крупській 16, і добре памятаю духовий відділ, так як були "по - сусідству". Мені дуже приємно, що зараз учням зробили кращі умови, ніж були тоді у нас. Завдяки інтернету можна бачити як зріс рівень навчання. Згадую свою Ткач Тетяну Петрівну, інших педагогів, яких бачу на фото - і радію, ніби і не було цих 28 років. І Ви були простим викладачем туби а зараз ...досягли таких успіхів. Бажаю Вашому коледжу досягати ще більших висот, успіхів, здійснення усіх мрій.
Ольга Показати IP 14 Травня 2019 10:47
Доця у Вас і красуня і умнічка -є ким гордитися. Хай здійсняться всі її мрії. Успіхів, здоров`я та натхнення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus