USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Замість поля – болото: на Волині повінь скоригувала плани аграріїв

30 Квітня 2023 16:16
У поліських районах Волині тривають відтерміновані повінню весняно-польові роботи.

Щоправда, сіяти і садити можна ще аж ніяк не на всіх сільгоспугіддях. Починаючи з кінця минулого року, щомісяця кількість опадів в області перевищувала норму. У грудні, наприклад, їх випало втричі більше, в березні – близько 200%. А за дві декади квітня вже було 100%. Як наслідок – зимовий паводок перейшов у весняну повінь.

«Станом на кінець квітня на Волині затоплено майже 18 тисяч гектарів сільгоспугідь і присадибних ділянок, – повідомив заступник керівника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук. – Із них майже чотири тисячі гектарів – на колишній Ратнівщині, зараз Ковельщині, все інше – Любешівщина, що нині увійшла до складу Камінь-Каширського району».
Селяни з цих поліських районів бідкаються, бо досі не посадили другий хліб – картоплю.

«Хотіла днями зорати поле біля хати, – каже Марія Ярошук з села Черче Камінь-Каширського району. – Тут лише 15 соток. То ще невідомо, чи не загрузне кінь. Цілу зиму вода стояла під хатою, а в льосі й досі є».
«А я частину городів узагалі не буду нічим засаджувати, – каже Людмила Кацевич з села Залухів Ковельського району. – На власному досвіді переконалась: якщо на полі три-чотири місяці стоїть вода, то на ньому вже нічого не виросте».
Пані Людмила каже, що у минулі роки традиційно садили багато картоплі. Вона родила добре, проте з урожаю пуття було мало. Раніше по картоплю приїжджали з півдня і сходу, нині ці регіони окуповані або там тривають бойові дії. Тому продавати її нікому. Через кілька місяців бульби посохнуть і їх вже навіть худоба не буде їсти. Плоди важкої праці доведеться просто викидати на смітник.
«Ми вже кілька років не садимо багато картоплі, бо немає збуту, – розповідає мешканка села Самари-Оріхові Ковельського району Світлана Лук’янюк. – Вирішили замість поліського другого хліба посадити малину. Так багато наших односельців зробили і нам порадили. Кущики привезли з Польщі. Однак на полі, де вона росте, вже кілька місяців стоїть вода. А окремі ділянки наших сусідів затоплені аж по вершечки кущиків малини».
Читати ще: Вода все прибуває: на Волині люди рятують будинки від повені, а на городину вже й не сподіваються

Як повідомив заступник керівника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук, згідно з прогнозами, повінь триватиме до кінця травня. Та й то, якщо не буде дощів.
Щодо великих аграрних формувань області, то, за словами начальника управління агропромислового комплексу Волинської облдержадміністрації Юрія Юрченка, посівна триває. Щоправда, трохи змінено структуру посівів, бо терміни вже минають. Там, де спала вода, аграрії вже у полі.
«На сьогодні посіяно понад 60 тисяч гектарів, – каже пан Юрченко. – Зокрема посіяли пшеницю, ячмінь, горох, овес. Також посіяли чотири тисячі гектарів цукрового буряку й дві тисячі – соняшнику».

Людмила ПРИЙМАЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ольга Показати IP 1 Травня 2023 18:41
Жаль що Карати вирізують злодії-олігархи, люди мучаться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus