USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Замість храму святиня могла потрапити на смітник. ФОТО

27 Січня 2012 11:03
Заробітчанин перевіз через кілька кордонів і подарував луцькому храму старовинну ікону, що її в Іспанії збирались викинути на смітник. Чоловік пережив прискіпливі перевірки на двох митницях, а на території Німеччини –навіть безпричинне взяття під варту, утримання у в’язниці і депортація.

Утім, на його превеликий подив, старовинну ікону Богоматері, що лежала на дні валізи, ні поліцейські, ні митники так і не побачили. І саме її заступництвом чоловік пояснює благополучне закінчення його невеселої історії.

Святиню хотіли викинути на смітник

Заробітчанин Іван розповів: «Ікону Богородиці я виявив під час ремонту однієї мадридської квартири. Вона лежала в стосі картин, що залишились від попередніх господарів. Придбавши у них квартиру, нові власники помешкання зібрались їх викинути на смітник. Як виявилось, раніше квартира належала військовослужбовцю, що в роки другої світової воював на боці гітлерівської Німеччини. Мені вдалось з’ясувати, що певний час дивізія, у складі якої ніс службу іспанець, дислокувалась під Курськом. Тому цілком можливо, що ікону він привіз з війни як трофей, сподіваючись вигідно продати. Втім, схоже, для нащадків ніякої цінності вона не представляла».

Поневіряння на кордоні

Чоловік каже: побачивши старовинний образ, з якого дивився скорботний лик Богородиці, він зрозумів, що тримає у руках православну святиню. А відтак вирішив, що її місце – у храмі. Тому й спробував переправити ікону в Україну. Автівка, якою добирався додому лучанин, без проблем перетнула іспансько-французький і французько-німецький кордони. А зовсім недалеко від польської митниці їх зупинили німецькі поліцейські.

«Мене вивели з машини, перевірили документи, і незважаючи на те, що все було в порядку, забрали з собою. Нічого не пояснюючи, почали обшук. Перевірили всі речі, навіть спеціальними спицями прокололи підошви у взутті – очевидно, шукали наркотики. Коли ж дійшли до валізи, де лежала ікона, я почав подумки просити Богородицю про допомогу. І, як не дивно, німці лише відкрили сумку, але перевіряти її не стали. Обмежились тим, що забрали всі гроші, а мене відвезли у в’язницю», - зізнався Іван.

Посли-рятівники

Як виявилось, чоловік був не першим бідолахою-іноземцем, якого без пояснення причин німці запроторили за грати. І лише після втручання посольства ситуацію вдалося врегулювати. Українця передали французькій поліції. Ті, своєю чергою, знову обшукали чоловіка, проте валізу з іконою так і не перевірили. Після цього видали всі необхідні документи і відправили його в Іспанію.

Друга спроба перевезти ікону в Україну таки вдалася. Чоловік поклав образ на дно коробки з олією і передав попутнім транспортом, а сам вирушив в Україну літаком. Всю дорогу пан Іван щиро молився Богородиці, і вона знову його почула –коробку ніхто так ні разу і не відкрив.

Святині - 200 років

Відразу по прибуттю заробітчанин подарував ікону одному із луцьких православних храмів. Зважаючи на те, що святиня потребувала відновлення, священики звернулись за допомогою до фахівців музею Волинської ікони.

«Ми маємо справу з однією із копій знаменитої Донської ікони Богородиці, що її написав у XIV столітті Феофан Грек. Вона завдячує своїй назві донським козакам - за легендою, саме ця ікона надихала їх під час битви на Куликовому полі, і її вони на честь перемоги подарували Димитрію Донському. Їкону часто переписували, зокрема, у нашому випадку це копія XIX століття. Найімовірніше, її намалювали в обителі. Про це свідчить досить вправне монастирське письмо з правильною іконописною каліграфією, із знанням основ виписування лику, послідовності накладання фарб» , - розповіла художник-реставратор Леся Обухович.

За її словами, цей тип ікон Богородиці належить до ікон Замилування, або грецькою мовою «Єлеуса». Саме в таких іконах Ісус-дитя торкається щокою до Богородиці. Як пояснює реставраторка, кожен канонізований тип ікони передбачає певне розміщення Дитяти на руках у Богоматері. Окрім того, на іконах Донської Богородиці у Богодитини по самі колінця відкриті ніжки, правою рукою Ісус благословляє, лівою –тримає синій сувій, що символізує Новий завіт.

Пані Леся каже, що працювала над іконою кілька місяців – живопис на старовинному образі був зовсім забруднений, на левкасі видно було вм’ятини. Днями після реставрації Донську ікону Богородиці повернули в храм. Прикрашена новою рамкою, найближчим часом вона займе чільне місце в іконостасі.

***

Священик Андрій Нікітіч розповів: «Божа Матір - велика заступниця, яка після Успіння і до сьогоднішнього дня молиться перед Богом за нас, грішних християн. Через свої Ікони Богородиця завжди проявляє людям милість та заступництво. Так і в цьому випадку Пречиста Діва проявила до усіх нас, до нашої Волинської землі свою безмежну материнську любов. Шлях, який подолав раб Божий Іван з цією іконою, інакше, як дивом, не назвеш. Це диво, яке укріпляє наші слабкі християнські серця. Розуміючи, що Божа Матір проявила до усіх нас свою велику милість, із щирою вірою та любов’ю у серці ми, священослужителі та православні християни, будемо вшановувати цю чудотворну ікону Божої Матері у нашому храмі».

Людмила ПРИЙМАЧУК, сайт Волинської єпархії УПЦ


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Віктор Показати IP 27 Січня 2012 11:32
Обдурив митників, ввіз контрабанду.. І з цієї людини роблять "героя"?
Чех Показати IP 27 Січня 2012 12:12
Ей, круті журналісти, а що, написати до якої церкви передана ікона не було змоги. Треба тоді було писати не в Іспанії, а в одній з країн світу.
Exaboto Показати IP 27 Січня 2012 17:19
шкода :((
Егор Виноградов Показати IP 27 Січня 2012 17:40
Ах Иван,ах молодец,дай Господи тебе здравия.Запишу твое имя в свой помянник,чтобы в утреннем правиле молиться за тебя.Я думаю это твоя ОЧЕНЬ ОТДЕЛЬНАЯ ИСТОРИЯ.Так нужно было быть.
дмитро Показати IP 28 Січня 2012 21:45
комент 1 -ідіот, в якого нема нічого святого. іван здійснив подвиг, за який обов"язково отримає зторицею!
Оксана Показати IP 30 Січня 2012 09:06
вчинок Івана є без сумніву християнський, адже він врятував ікону від знищення і передав її храм, ніяких матеріальних вигод він не отримав. Стосовно храму - священник Андрій Нікітіч служить в МП, храмі всіх Святих Землі Волинської, напевно, ікона знаходиться там. А тепер, те що мене більше зацікавило: з першого погляду, так як ікона досить тьмяна, здалося, що це - Холмська Богоматір, лише потім співставила розміщення голів та лівої руки Богородиці. Я не знавець, але стиль написання досить схожий. Нам надано історичну довідку про те, що це Донська Богоматір, передана донськими козаками, а далі - історична тиша. Чомусь мовчать про наших козаків, які принесли цю ікону на Московщину.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus