USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Законність відкликання неугодних депутатів Луцькради з'ясовують у суді

4 Жовтня 2017 14:21
Попри те, що Луцька міська виборча комісія знайшла численні порушення в процесі відкликання депутатів і на законних підставах припинила ініціативу, як таку, яка порушує норми, окремі депутати від БПП за підтримки олігархічної групи «Континіум» подають до суду, аби добитися свого.

Судове засідання відбулося 4 жовтня в приміщенні Волинського окружного адміністративного суду.

Нагадаємо, у Луцьку припинили ініціативу за відкликання депутатів, яку за фінансування групи «Континіум» ініціювали члени обласного осередку БПП «Солідарність». Самі ж депутати, однак, стверджують, що для їхнього відкликання немає жодних законних підстав, а процес відкликання – спосіб БПП «Солідарність» і «Континіуму» захопити владу в місті.

Так, Артем Запотоцький просить визнати протиправним та скасувати постанову Луцької міської виборчої комісії про припинення ініціативи щодо відкликання 5 депутатів Луцької міської ради та зобов’язати міську виборчу комісію прийняти постанову про звернення до вищого керівного органу Блоку Петра Порошенка «Солідарність» про відкликання депутатів Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, а також прийняти постанову про звернення до Радикальної Партії Олега Ляшка про відкликання депутатів Костянтина Петрочука, Сергія Були та Аркадія Соломатіна.

За словами представника Артема Запотоцького, постанова про припинення ініціативи щодо відкликання є протиправною, оскільки помилки в оформленні документів, які були взяті до уваги комісією, є суто технічними.

«Комісії мала запитання про достовірність осіб, які голосували за відкликання депутатів. Також під час проведення перевірки комісія мала зауваження з приводу оформлення документів: звертала увагу, що в частині відомостей в переліку осіб ініціативної групи не зазначено громадянство, також вони не проживають у Луцьку»,- зазначив адвокат.

Він зауважив, що на думку комісії, відповідні підписні листи не відповідали встановленій формі і фактично комісія прийняла рішення не враховувати 210 підписних листів, оскільки в них не зазначено місце роботи члена ініціативної групи. На думку адвоката, помилки в оформленні були суто формальні, тому рішення комісії про припинення ініціативи за відкликання - незаконне.

Своєю чергою, представник депутатів, яких хочуть відкликати, Святослав Туз запитав в представника Запотоцького, яким чином збиралися збори виборців 10 липня.

Представник відповідача відповів, що 7 липня 2017 року Артем Запотоцький через видання «Волинь Post», «ВОЛИНЬ 24» і «Слово Волині» звернувся до виборців з інформацією про проведення зборів 10 липня 2017 року. Проте адвокат не зміг назвати, яким чином обиралися ЗМІ для повідомлення виборців.

Також він не знає, на яких підставах для зборів було надано приміщення «Богдан Моторс», - на платній основі чи безоплатній. Окрім того, представник Артема Запотоцького визнав, що в законодавстві не визначений спосіб перевірки підписних листів.

За словами голови Луцької міської виборчої комісії Леоніда Будцева, комісія не визначила способу перевірки голосів, проте підписи все одно перевірялися, коли Артем Запотоцький звернувся через ЗМІ до виборців, аби вони самі підтверджували свої голоси, то питання вибору способу перевірки відпало само собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я ПРАЦЮЮ В ІНІЦІАТИВНІЙ ГРУПІ ЗАПОТОЦЬКОГО НА ЗАРПЛАТІ», - ЛУЧАНКА ПРО ВІДКЛИКАННЯ ДЕПУТАТІВ

«Під час першого засідання комісії проголосували за звернення до відділу державного реєстру виборців та міського відділу поліції щодо їх залучення до перевірки голосів. Наступне засідання не відбувалося, бо кількість членів комісії була недостатня для її проведення. Ми отримали відповідь, що відділ реєстру виборців не може бути залученим до перевірки, натомість отримали ствердну відповідь від відділу поліції. Для того, аби перевірити голоси, я виносив на комісію питання, яким чином ми можемо це зробити: можливо будемо ходити по квартирах, можливо виклик підписантів, але через відсутність кворуму ми не могли проголосувати за спосіб перевірки. Але коли Запотоцький звернувся до людей через ЗМІ, то визначення способу перевірки відпало само собою», - зазначив Будцев.

Суд поцікавився у Будцева, чи може виборець голосувати за відкликання 5 депутатів, маючи лише один голос.

Леонід Будцев зауважив, що в процедурі відкликання депутатів заборони на підписи відразу проти декількох депутатів немає.

За словами адвоката депутатів, яких хочуть відкликати, Святослава Туза, оскаржувана постанова є законною, оскільки прийнята відповідно до норм чинного законодавства.

«Комісія фактично зобов’язана приймати рішення про припинення відкликання ініціативи за відкликання депутатів місцевої ради, якщо хоча б одна зі статей з 38 по 40 порушеною. Форма підписного листа затверджується комісією, проте згідно з протоколом збору комісії лист не відповідає законодавству, оскільки там не вказано місце роботи представника ініціативної групи. Якщо комісія встановить відсутність хоча б одного пункту в підписному листі, то може визнати цей лист є недійсним», - зазначив Туз та додав, що засідання було лише одне, але з перервами, відповідно всі 18 членів ТВК взяли участь у засіданні, тому не можна говорити, що її члени саботували засідання.

Також було встановлено, що підписні лист не відповідають вимогам законодавства - не містять відомостей про місце роботи члена ініціативної групи, який здійснював підписи. Тому комісії дійсно встановила факт, який мав місце.

Відтак, комісія, керуючись частиною 6 статті 41 Закону про статус місцевих рад, прийняла правомірне рішення про припинення ініціативи.

«Не можна говорити про законність перевірки, бо, коли я запитувався, за що вони підписувалися, то люди не могли відповісти, не могли назвати прізвищ депутатів, також були випадки, коли людина казала, що вона голосує за «партію Континіум», - зазначив Святослав Туз.

Адвокат не розуміє, яким чином окружний адміністративний суд може перебрати на себе функції державного колегіального округу та звернутися до БПП і Радикальної партії Олега Ляшка щодо відкликання депутатів.

Відтак, суд оголосив перерву у засіданні до 19 жовтня, аби витребувати додаткові докази у Луцької міської виборчої комісії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus