USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Завдали збитків державі на 15,6 млн: волинянина, який був учасником схеми ввезення товарів через митницю, оштрафували на 255 тисяч

24 Березня 2024 17:01
За участь у групі, яка за допомогою злочинної схеми ввозила до України імпортні товари за мінімальною сплатою митних платежів, волинянина оштрафували на 255 тисяч гривень. Також він отримав два роки умовного покарання.

Про це стало відомо з вироку Любомльського районного суду.

На лаві підсудних опинився уродженець Любомля Андрій Х. Його обвинувачували в участі у злочинній організації та в умисному ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Схему незаконного ввезення товарів без належної сплати митних платежів на територію України через пункт пропуску «Ягодин» у жовтні 2017 року придумав власник ПП «СІА-БРОК», що займалося наданням митно-брокерських послуг. До злочинної групи він залучив не менше дванадцяти осіб.

Андрій Х. був одним із учасників схеми. Відповідно до доручення організатора, чоловік придбав та здійснив первинну реєстрацію вантажного фургону Renault Master, а потім подав до Територіального сервісного центру МВС України неправдиву заяву про втрату свідоцтва на реєстрацію фургону, отримавши нові свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки.

Схема передбачала, що під час перебування на території ЄС водії повинні були використовувати недійсні свідоцтва та номерні знаки, тобто ті, які нібито були втрачені. Вже після проходження контролю на польській митниці номери змінювали на дійсні та з ними проходили митний контроль на українській митниці. Імпортну продукцію декларували як «товари прикриття», митна вартість яких значно менша, ніж митна вартість фактично імпортованих товарів.

Андрій Х. і сам провозив товари через «Ягодин», доставляв їх замовникам в Україні та виконувач чимало інших функцій.

Дії злочинної групи за співучасті волинянина призвели до фактичного ненадходження до державного бюджету України 15 мільйонів 641 тисячі 264 гривень.

В суд обвинувальний акт надійшов з угодою про визнання винуватості.

Представники Феміди визнали Андрія Х. винним у вчиненні кримінальних правопорушень і оштрафували його на 255 тисяч гривень з позбавленням права займатися діяльністю на державній службі стороком на три роки з конфіскацією майна, крім нерухомого.

Також суд визнав волинянина винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.255 КК України, і призначив йому покарання у виді п`яти років позбавлення волі, замінивши на два роки іспитового терміну.

Кожне з покарань, відповідно до вироку, виконуватиметься самостійно.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus