USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк отримав додаткових 30 млн, завдяки впровадженим у 2018 ініціативам з наповнення бюджету

17 Січня 2019 18:10
Міська влада Луцька основним завданням своєї роботи бачить ефективне наповнення бюджету міста та раціональне його використання. Тому у 2018 році впровадили нові підходи до наповнення міського бюджету. Серед них і приведення у відповідність цін на зовнішню рекламу, відкриті аукціони з продажу комунального майна, нова концепція розміщення МАФів, легалізація заробітної плати, залучення грантів та кредитів тощо.

Успішне місто – успішна громада

За таким принципом працює сьогодні команда Луцької міської ради, роблячи все, щоб зміни на краще відчув кожен житель нашого міста. Щоб Луцьк з року в рік ставав комфортнішим для проживання, містом, на яке рівняються і з якого беруть приклад.

Тож основне завдання міської влади – напрацьовувати пріоритетні програми розвитку Луцька, створювати умови для наповнення бюджету та раціонально використовувати кожну копійку громади, контролюючи процес від прийняття рішення до здачі в експлуатацію конкретної ділянки дороги чи реалізації цільової програми.

Нові підходи до наповнення міського бюджету у 2018 році

«Майстерність та успішність роботи залежить не лише від раціонального, справедливого та ощадливого використання бюджетних коштів, а й пошуку додаткових джерел надходжень до бюджету», – вважає радник міського голови, депутат міської ради Ігор Поліщук.

Одним із таких кроків стало приведення у відповідність цін на використання засобів зовнішньої реклами. Вже після прийняття відповідного рішення, завдяки підняттю цін на оренду рекламних площин, ми отримали на 6 млн грн більше, ніж минулого року. А це понад 9 млн грн надходжень.

Продаж комунального майна відтепер відбувається лише на умовах відкритого аукціону. Як приклад, приміщення на проспекті Волі, 8, де знаходилася книгарня «Планета», яке майже рік не використовувалось. У листопаді минулого року відбувся відкритий аукціон, приміщення продали за 7,7 млн грн.

Якщо комунальне майно використовується неефективно, його доцільно продавати з аукціону, аби отримати додаткові кошти до бюджету«, – така позиція керівництва міської ради.

Ще одним кроком до наповнення бюджету стала розробка нової концепції розміщення МАФів на території міста. Зміни, які вносяться до Правил розміщення тимчасових споруд, мають на меті й уникнення корупційних ризиків. На відкритому конкурсі підприємець, який запропонує найвищу ціну за оренду, переможе та отримає дозвіл на розміщення МАФу. Усе відбуватиметься чесно, прозоро, з максимальною вигодою для громади Луцька.

Працюємо також над легалізацією заробітної плати. Суттєво поповнити бюджет міста допомогли роз’яснювальна робота серед підприємців та перевірки щодо виявлення нелегальних працівників. За останні місяці минулого року було офіційно оформлено понад 5 тис. чоловік та зареєстровано більше 1000 фізичних осіб-підприємців. Відповідно міський бюджет додатково отримав більше 5 млн грн. У 2019 році очікується орієнтовно 20 млн грн.

Луцька міська рада досягла домовленості з «Укрзалізницею» про те, що усі працівники, які є в області, реєструватимуться у Луцьку (таких уже налічується понад тисячу осіб). Зі свого боку, міська рада відшкодувала «Укрзалізниці» пільги за проїзд у сумі 2 млн грн, а остання сплатила 7,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Тож бюджет міста отримав 5,6 млн грн. А наступного року ця сума збільшиться орієнтовно до 15 млн грн.

Сплачує тепер ПДФО і військова бригада, яка зареєструвалася у Луцьку. Бюджет міста отримав понад 2 млн грн. На наступний рік прогнозується 9 – 10 млн грн. Така співпраця буде налагоджена і з іншими філіями державних підприємств у Луцьку.

Окрім цього, керівництвом міської ради врегульовано справу щодо ТОВ «Вест Ойл Груп», яке орендувало земельну ділянку на вулиці Єршова і тривалий час не сплачувало за користування нею. Під час судового розгляду було досягнуто домовленості про укладання мирової угоди з боржником. Таким чином, зобов’язано ТОВ «Вест Ойл Груп» сплатити до міського бюджету 4, 7 млн грн заборгованості. Кошти уже надійшли до міської казни.

У 2018 році впорядковано ціни на оренду комунального майна. Залежно від виду діяльності, яка буде здійснюватись у приміщенні, встановлена чітка вартість квадратних метрів. Таке рішення дозволило поповнити міський бюджет за останні кілька місяців на 800 тис. грн. У 2019-му очікується таких надходжень понад 5 млн грн. Окрім цього, керівництво міста веде роботу з бізнесом, який фактично працює в Луцьку, але зареєстрований за його межами (райони, інші області), щодо реєстрації за фактичним місцем здійснення діяльності. Така ініціатива збільшить надходження ПДФО до бюджету міста на мільйони гривень.

Радник міського голови Ігор Поліщук каже, що «завдяки ініціативам, які впроваджувалися протягом 2018 року, до міського бюджету додатково надійшло більше 30 млн грн.

У 2019-му році, завдяки таким нововведенням, бюджет міста поповниться більше, ніж на 50 млн грн. Ці кошти спрямують на ремонти навчальних та медичних закладів, прибудинкових територій, доріг, тротуарів, облаштування нових скверів та інші потреби міста».

«Влада має створити комфортні умови проживання для лучан. Потреби – дуже великі. Для цього необхідно мати неабиякі фінансові ресурси. Тож міський бюджет має містити значну частину на розвиток.

Для цього проводиться активна робота із залучення грантів та кредитів, що є надзвичайно важливим джерелом надходжень в економіку міста.

Луцьк у цьому напрямку має позитивний досвід, співпрацює з міжнародними фінансовими інституціями. За 2018 рік залучено майже 4,9 млн євро», – розповідає виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.

У 2019 році планується залучити понад 20,6 млн євро. Це: 3,5 млн євро кредиту та 1,3 млн євро грантових коштів від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) за проектом «Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька» та 4,9 млн євро від Європейського інвестиційного банку за проектом «Міський громадський транспорт України», 5,9 млн євро для ДКП «Луцьктепло» на реалізацію проекту «Реконструкція та модернізація системи централізованого теплопостачання міста», майже 900 тис. євро за проектом «Нове життя Старого міста» та ін.

«Коли є позитивний результат в роботі, це стимулює до виконання нових завдань і втілення в життя нових ідей. Тож ми й далі будемо шукати шляхи для наповнення міського бюджету. Від цього залежить реалізація запланованого й покращення добробуту жителів Луцька. Адже успішне місто – успішна громада», – переконаний виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus