USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Збереження середньовічних традицій: у Луцькому замку – лицарські бої. Фоторепортаж

3 Червня 2023 16:09
У Луцькому замку не вщухав брязкіт від ударів зброєю по обладунках. Тут близько пів сотні спортсменів з різних куточків України змагаються на Відкритому кубку Луцька із середньовічного бою «Середньовічний Лучеськ. Доблесть віків». Лицарі беруть участь в індивідуальних та масових номінаціях, як-от поєдинки між жінками, чоловічі баталії, бої «5 на 5», «10 на 10» із застосуванням різних видів холодної зброї.

До слова, Україна стала першою країною у світі, яка визнала середньовічний бій неолімпійським видом спорту. А в Луцьку функціонує клуб середньовічного бою «Айна Бера», котрий і організував турнір.

Такі змагання в Луцьку були щорічними, однак через російську агресію їх не проводили із 2021 року. Як розповіли організатори, цьогоріч вирішили нарешті зорганізувати турнір, щоби підтримати українських захисників, на потреби яких спрямують виручені кошти.
Директор департаменту молоді та спорту міської ради Володимир Захожий у вітальному слові відзначив, що представники Луцька завжди вдало виступали на різноманітних змаганнях. З його слів, проведення боїв у Луцьку має вплив на популяризацію міста для туристів.
Головний організатор дійства, очільник луцького клубу середньовічного бою «Айна Бера» Сергій Ващук подякував усім, хто відвідав турнір, та відзначив військових.

«Радію, що, незважаючи на агресію наших сусідів із країни 404, чимало людей відвідують заходи, які ми намагаємося проводити в Луцькому замку. Дякую всім захисникам України, усім лицарям, які боронять нашу країну. Думаю, невдовзі все жахіття скінчиться і ми зможемо повернутися до спокійного життя, продовжувати розвивати середньовічний бій», – звернувся він до присутніх.
У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Сергій Ващук розповів, що обладунки лицаря важать до тридцяти кілограмів. Учасники обирають для бою або дворучну, або одноручну зброю. З його слів, заняття середньовічним боєм розвиває фізичну форму.

«Турнір має благодійну мету, адже всі виручені кошти ми відправимо бійцям із нашого руху, які зараз у лавах ЗСУ. Також турнір – це туристична особливість Луцька. На заході України змагання такого формату є найбільшими. Через заняття середньовічним боєм ми розвиваємо туризм, навчаємо історії» – додав Сергій Ващук.
Упродовж дня глядачі спостерігатимуть захопливе видовище. Під час боїв «10 на 10» ристалище тремтіло від напруги. Головною зброєю учасників бугурту (битви стінка на стінку, – ВН) стали мечі та сокири, а в руках вони тримали щит. У поєдинку важливо повалити суперника на землю, аби по завершенню часу в команди залишилося якнайбільше бійців на ногах.
Не втрачають нагоди підзаробити й місцеві крамарі. У стінах замку влаштували ярмарку. Крім того, для містян спорудили атракції, серед який виділяється стрельбище для лука. Там мішенню стала голова російського диктатора Володимира Путіна, відтак постріляти зібралося чимало охочих.
Кульмінацією запланували поєдинок «всі на всі». Турнір у Луцькому замку триватиме впродовж суботнього дня.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ТЦКіСП, ау? Показати IP 3 Червня 2023 16:59
Воєнкоми з пачками повісток, ви де? Тут стільки файних лицарів у одному місці зібралося, потрібно всіх обілетити. Необхідно показали свою відвагу вже в інших обладунках та зі стрілецькою зброєю. І не в глибокому тилу, а на передовій.
Народна прокуратура до ТЦКіСП, ау? Показати IP 3 Червня 2023 19:58
Яке ж ти...недолуге. Хотілось вжити іншого слова, але модератор не пропустить
Вікторія Показати IP 3 Червня 2023 22:29
Думай що кажеш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus