USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Зберігайте здоровий глузд і спокій», – луцький реабілітолог

8 Квітня 2020 08:00
Лікар фізичної та реабілітаційної медицини Луцького центру первинної медичної допомоги Олександр Солобчук працює з особливою категорією пацієнтів – із ветеранами та воїнами АТО/ООС. В ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» він розповів про роботу в умовах карантину, поділився міркуваннями щодо ситуації, що нині склалася, та дав поради, як не втратити бадьорості духу й оптимізму.

Ваші підопічні – воїни та ветерани АТО/ООС. На сьогодні ви з очевидних причин не можете проводити їхню реабілітацію. Як зорганізували зв’язок із ними? Яка на сьогодні ситуація з людьми, що потребують реабілітації?

Так, карантин ускладнив нашу роботу, реабілітацію проблематично забезпечувати. Залишилася в нас психологічна реабілітація. Маємо штатного психолога, і вона навіть у цих умовах може надати консультацію та підтримати хлопців, якщо потрібні якісь втручання. Звісно, вони нам телефонують, якщо є питання щодо здоров’я, ми також періодично обдзвонюємо пацієнтів, які у зв’язку з карантином не закінчили курс реабілітації. Але віримо, що це все скоро закінчиться й ті пацієнти, які недоотримали наші послуги, зможуть це зробити.

Чи є ризики у зв’язку з тим, що в деяких ваших пацієнтів перерваний лікувальний процес?

Звісно, ризики залишаються, тому що процес реабілітації має бути безперервним. Коли хлопці закінчують основний інтенсивний курс реабілітації, то продовжують робити це вдома. Ми даємо настанови, як допомогти собі в домашніх умовах. Найбільші ризики пов’язані з психологічною стабільністю, адже карантин вводить певні обмеження. Наші пацієнти перебувають удома в чотирьох стінах, інколи не мають із ким поспілкуватися. У цьому є проблема.

Чи маєте якісь поради щодо того, як перебувати в ситуації, яку маємо нині?

Найперша порада – не втрачати оптимізму. Карантин – ситуація, що пригнічує, тому люди більше піддаються негативним емоціям. У цей період варто збільшити спілкування з родиною, з друзями,звісно, віддавати перевагу телефонному режиму, Skype чи іншому месенджеру. Можна прочитати кілька книжок, завершити домашні справи, до яких не доходили руки.

Що скажете з приводу посилення карантинних обмежень?

Вважаю, що ці заходи потрібні, тому що коронавірус досить небезпечний. Потрібно максимально обмежити контакти. А спортивні платформи передбачають активне спілкування. Я порадив би зберігати здоровий глузд і спокій. Сподіваємося, що ця ситуація не триватиме довго. Коли обмежувальні заходи буде знято, можна відновити прогулянки та заняття на свіжому повітрі.
Як ви ставитеся до пробіжок у цей період? У парках, скверах бігати заборонено. А чи на користь здоров’ю пробіжки тротуарами та вздовж доріг?

З точки зору фізичної реабілітації та медицини, будь-яка фізична активність завжди в плюс. Коли ми проводимо фізичну реабілітацію, то передусім призначаємо заняття в залі ЛФК. Це кінезіотерапія, механотерапія, велосипед, бігова доріжка. Тобто вся наша реабілітація скерована на активність. Нині, якщо це людині потрібно, то можна таку активність адаптувати в домашніх умовах. Якщо це неможливо, то варто виходити на вулицю в ті години, коли там найменше людей, наприклад, о шостій ранку.

Що скажете про обов’язкове носіння масок у громадських місцях? Людина, яка вирішила пробігтися, теж має бути в масці. Це – добре?

Носіння масок запобігає розповсюдженню хвороб, а надто, коли йдеться про COVID-19. Якщо маску використовувати правильно, вона допомагає нам не захворіти. Її треба носити дві-три години, чотири – максимум. Якщо маска змокріла раніше, її треба замінити. Не можна торкатися її руками, вдягати і знімати треба, беручи за краї. Не можна використовувати маску повторно, а використані треба збирати в окрему торбинку й утилізовувати.

Ефективність саморобних масок як оцінюєте?

Якщо їх зроблено за технологією, тобто це 6-8 шарів марлі, якщо там ще є шар вати, то вони нічим не гірші за ті маски, які ми купуємо в аптеці.

А якщо вони просто красиві?

У нас є багато речей красивих та неефективних. До цього теж треба підходити зі здоровим глуздом. Не всі тканини підходять для пошиття масок. У цьому випадку важлива ефективність, а не краса.

Як у вашому закладі працівники забезпечені засобами захисту?

На сьогодні є певні проблеми із засобами індивідуального захисту. У нашій поліклініці наразі лікарі їх мають. Є рукавички, маски, халати, антисептики, проблеми – з респіраторами та спеціальними костюмами.

У нашій області більшість із тих, хто захворів, – лікарі.

На жаль, це світова тенденція.

Навесні загострюється чимало хронічних хвороб. За інформацією, що її оприлюднив Центр громадського здоров’я, в Україні 74% померлих від COVID-19 мали ще серцево-судинні захворювання, 40% – цукровий діабет, 7,5% – новоутворення, 7,5% – захворювання нирок, а також захворювання легенів, ожиріння та супутні недуги. Про що може свідчити ця статистика? Як поводитися людям, які мають хронічні недуги?

Вірус COVID-19 вражає легені та призводить до пневмонії. На її фоні загострюються всі хронічні хвороби людини. Пацієнтові, який перебуває на лікуванні з COVID-19, маючи супутню серцево-судинну патологію або цукровий діабет, одужати набагато складніше, тому летальність більша саме серед людей з такими патологіями. Таким людям треба максимально берегтися, перебувати вдома, обмежити спілкування і виконувати всі рекомендації медиків.

Кілька тижнів тому ширився міф, що курці захищені від COVID-19. Що скажете з цього приводу?

Це абсолютний міф. Навпаки, люди, які курять, щодня вбивають свій слизовий шар, що захищає легені, тож вірус напрочуд легко може потрапити в клітину й розвинутися в хворобу.

А як стосовно тих, хто цигарки замінює електронними сигаретами?

Якщо говоримо про ті засоби, які не мають диму, а тільки пару, то це питання спірне, яке потребує дослідження. Коли ж говорити про нікотиновмісні засоби, то тут схожа картина, що й із цигарками. Тож раджу таки позбуватися цієї звички.

Зараз усе розквітає. Тож додається ще й алергія. Алергіків у нас все більшає. Чи важче таким людям буде в цей період?

У період цвітіння алергіки можуть бути більш вразливими до COVID-19. Їм так само потрібно обмежити вихід на вулицю та коло спілкування.

У людей, які мають ниркові хвороби, більший ризик підхопити коронавірус?

Ці захворювання жодним чином на це не впливають. Просто в пацієнта, який має хронічну недугу, хвороба протікатиме важче, ніж у того, хто її не має. Ця група пацієнтів потребує інтенсивнішого лікування, нагляду і реабілітації.

Якщо раптом таки станеться загострення, таким людям варто консультуватися з лікарем телефоном і за можливості лікуватися вдома?

Сьогодні треба якомога тісніше спілкуватися з сімейним лікарем. Тим, хто ще не підписав декларації, варто неодмінно це зробити. Сімейний лікар дасть роз’яснення з будь-якого питання – чи щодо хронічного захворювання, чи щодо ГРВІ, яку в цей період легко підхопити. Він також зробить призначення та скаже, як діяти далі, а за потреби скерує в лікувальний заклад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus