USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Зеленський анонсував програму доступних кредитів під житло. Чи реально її втілити?

10 Листопада 2021 15:30
Під час щорічного звернення до парламенту президент Володимир Зеленський зазначив, що найближчим часом в Україні планують реалізувати справжню «українську мрію» - можливість взяти кредит під низьку ставку в 5% для різних цілей. В тому числі і для того, щоб придбати житло. Звісно, програма буде дотаційною, проте її реалізація на практиці може стикнутись з реаліями ринку і буде вкрай непростою.

«Кожному, хто платить податки [буде доступний, - ВН] кредит на 5% в гривні. На купівлю нерухомості, зміну професії, здобуття освіти купівлю автомобіля тощо», - зазначив президент звертаючись з трибуни Верховної Ради.

Також президент зазначив, що вже наступного року в країні почне діяти програма «Велика термомодернізація», яка передбачає утеплення тисяч лікарень, шкіл та багатоповерхівок. Зі слів Володимира Зеленського, це дозволить країні застрахуватись від неминучого зростання цін на енергоносії та в реальності отримати енергетичну незалежність.
Що показують реалії ринку

Іпотечні програми і зараз діють в Україні, і скористатись ними, як зазначають експерти blog.atlanta.ua, доволі не складно. Проте програма, яка анонсована президентом України і передбачає ставку в 5% річних, не враховує нинішні реалії на українському ринку нерухомості. Як вважає експерт ринку Володимир Даниленко, який є засновником компанії M4U, йдеться про неналагоджену роботу дозвільної системи та невеликий обсяг пропозицій.

За станом на 2021 рік облікова ставка в Україні становить 8,5%. Відтак, на якого думку, ні про яку іпотеку в 5% йтися не може. Особливо враховуючи, що іпотечні кредити – це ризик для банку. Відтак, на думку Володимира Даниленка, програма буде повністю дотаційною.

Також досі невідомо, на який обсяг фінансування може претендувати програма. Як стверджує експерт, за результатами дослідження компаній Gradus та M4U, клієнтами державної програми можуть стати близько 35% серед 40% українців, які нині потребують власного житла.

Володимир Даниленко впевнений в тому, що успіх програми також залежить і від тих умов, які запропонують для участі в програмах реалізації житла. Адже, з його слів, якщо програма буде діяти лише для первинного ринку нерухомості, то кількість кредитів, які зможуть видати, буде дуже обмеженою. Адже на ринку не буде достатньої кількості пропозицій.

«Якщо до участі будуть допускати лише готові об’єкти, то ця програма буде такою ж профанацією, як і минула, в рамках якої обіцяли відсоткову ставку в 7%. За станом на листопад 2021 року видали більше тисячі кредитів на суму близько 888 мільйонів гривень, при тому, що на первинному ринку – лише 24%. Це дуже мало», - зазначив він.

Також експерт зазначає, що на стадії розробки вищезгаданої програми не врахували роботу дозвільної системи, яка все ще не налагоджена до кінця.

Ціни ростуть як в столиці, так і в регіонах

Тим часом за останній місяць ціни на нерухомість за останній місяць суттєво зросли – як в регіонах, так і в столиці. Зокрема, за даними порталу «ЛУН Місто», в столиці за останній місяць вартість нового житла збільшилась на 1,7 тисячі гривень за «квадрат» і тепер становить до 34,7 тисячі.
Збільшилась і мінімальна вартість квадратного метру в столиці, яка тепер становить 22 тисячі.

Не так суттєво, але теж зросла ціна на квадратні метри в новобудовах Одеси, Львова і Київської області. За квадратний метр тепер тут правлять на 500-700 гривень більше, аніж це було в листопаді 2021 року.

Традиційно, Київ зберігає за собою статус міста з найдорожчою нерухомістю. Звісно, в містах-мільйонниках на первинному ринку житло буде коштувати суттєво дешевше, хоча ціни все одно «кусаються». Для прикладу у Львові за останні місяці середня ціна квадратного метра збільшилась на 600 гривень і нині становить 20,9 тисячі, а мінімальна підросла до 14 тисяч.

В Одесі середня ціна за квадрат збільшилась на 700 гривень і закріпилась на позначці в 22,2 тисячі за «квадрат», а мінімальна становить близько 16 тисяч.

В Київській області ціни на нове житло в середньому становлять 20,9 тисяч за «квадрат», а найдорожчими варіантами досі є ЖК у Вишгороді та Вишневому: 23,5 та 24,5 тисяч гривень за квадратний метр відповідно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus