USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зеленський звернувся до українців і пояснив ситуацію з «формулою Штайнмаєра»

3 Жовтня 2019 20:00
Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і пояснив останні дії влади щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Зокрема, він пояснив, що означає «страшилка» останніх тижнів – «формула Штайнмаєра», інформує ТСН.

«Можливо, я когось зараз сильно засмучу. Але зрада скасовується. Пояснюю, чому. І дуже прошу вас мене почути. Почнемо з найголовнішого. Чи хочемо ми завершення війни та повернення усіх українських територій? Так! На сьогодні існує єдиний майданчик, де ці питання можуть обговорюватися на найвищому рівні – це зустріч у «нормандському форматі». Чи могла вона відбутися найближчим часом? Ні. Чому? Бо на шляху до цього була одна перепона, найбільша страшилка останніх тижнів – «формула Штайнмаєра»», – ідеться у зверненні президента.

Глава держави пояснив, що означає ця формула.
«Давайте розберемося, що це за формула. Чи передбачає вона, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу? Ні. Чи передбачає вона, що вибори на Донбасі відбудуться завтра і під дулом кулеметів? Ні. Чому три роки тому попередній президент України заявляв про початок роботи з імплементації цієї формули, невже він хотів зрадити Україну? Ця формула каже лише одне – коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу. А саме – після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Ось із чим погодилася Україна в Мінську», – зазначив Зеленський.

Президент запевнив, що Україна не підписувала ніяких спільних документів із представниками бойовиків на Донбасі.

«Чи підписували ми якісь спільні угоди з так званими «ДНР» чи «ЛНР»? Ні. Ми відправили окремого листа пану Сайдіку (представник ОБСЄ на переговорах – ред.), де засвідчили узгодження позицій за текстом цієї формули. Що далі? Завтра вибори на Донбасі? Ні. Далі відбудеться зустріч у «нормандському форматі» разом із президентом Франції, канцлеркою Німеччини та президентом РФ, де ми обговоримо шляхи припинення війни на Донбасі», – сказав президент.

Зеленський розповів про свої вимоги щодо Донбасу.

«Моя позиція в цьому питанні є чіткою і зрозумілою, і вона співпадає з позицією усіх українців. Ми всі розуміємо, що Донбас – це Україна. І там повинен запанувати мир, відбутися повне припинення вогню, виведення іноземних військових формувань. Ми всі розуміємо, що на українсько-російському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники. Має статися обмін полоненими, щоб всі наші громадяни повернулися додому. І проведення виборів має відбутися не від дулами кулеметів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ та міжнародних спостерігачів, з можливістю реалізації свого виборчого права усіма внутрішньо переміщеними особами. Все це ми будемо обговорювати на зустрічі в «нормандському форматі», – наголосив глава держави.

Найближчим часом мають підготувати новий закон про особливий статус Донбасу.

«Чи буде там (на зустрічі в «нормандському форматі» – ред.) підписуватися новий закон про особливий статус? Ні. Цей закон діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон. Чи будемо ми його самі розробляти і швидко приймати? Ні. Ми напишемо його разом – у співпраці та публічному обговоренні з усім українським суспільством, не перетнувши жодної червоної лінії. Отже, ніякої капітуляції. Ніякої здачі національних інтересів України. Ніяких «договорняків» та глобальних кроків без згоди народу України. Лише повернення людей і наших територій. Повернення полонених і повернення миру. Попереду в нас довгий і складний шлях до вирішення цієї проблеми, і ми повинні пройти його разом. І тут потрібна єдність. Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест, я чую вас і повірте, я ніколи не здам Україну. Водночас я дуже прошу усіх зважено і спокійно підійти до ситуації. Та не піддаватися на маніпуляції і провокації деяких осіб – вони дуже хочуть використати вас, повернути собі можливість пограбунку, уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде. Слава Україні!» – сказав Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
1 Показати IP 3 Жовтня 2019 20:16
Формула Штайнмайєра переводить війну з Росією у внутрішньоукраїнський конфлікт , чи не так?
Хахаха Показати IP 3 Жовтня 2019 21:09
Всі обіцянки виконав, і цю виконає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus