USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Україна погодила «формулу Штайнмаєра», Зеленський пояснив, для чого це необхідно

1 Жовтня 2019 19:42
Українська сторона у Тристоронній контактній групі погодила «формулу Штайнмаєра» щодо урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це на брифінгу заявив президент Володимир Зеленський, передає theБабель.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

У кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок – проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

За словами Зеленського, це була остання перепона для проведення саміту голів держав «нормандського формату».

«Я хочу окремо поговорити про найбільшу страшилку останніх тижнів під назвою «формула Штайнмаєра», що означає ця формула. Це одне-два речення, ось і все.

Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови – будь ласка, зараз дуже важливо – за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно Конституції і законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулись за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів».
Колишній представник України в політичній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний опублікував текст «формули Штайнмаєра», який може бути підписаний у Мінську, а потім представлений на переговори в «нормандському форматі». Безсмертний пояснив, що підписання «формули» в такому вигляді для України – «це пастка» і означає, що Росія буде проводити вибори в зручному для себе форматі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав дві умови, які повинні бути виконані, щоб відбулася зустріч у «нормандському форматі». Це розведення військ і застосування «формули Штайнмаєра».

Колишній президент України і народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко розповів, що «формули Штайнмаєра» не існує, її придумав сам Лавров.

Тристороння контактна група в Мінську через технічні непорозуміння не погодила письмово текст «формули Штайнмаєра». Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

Як повідомлялося раніше, російські ЗМІ повідомили про те, що українська делегація на чолі з Леонідом Кучмою підписала у вівторок «формулу Штайнмаєра» на черговому засіданні контактної групи по врегулюванню конфлікту на сході України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
1 Показати IP 1 Жовтня 2019 19:55
Так скоро буде мир і бабка Агапка зможе їздити до онуків у Москву без жодних кордонів , просто купивши білет на дизель
Ага до 1 Показати IP 1 Жовтня 2019 20:19
А пушилін і кадировці дізєльом у Київ. Ух і заживемо.
хехъ до Ага Показати IP 2 Жовтня 2019 07:34
накрутили колесико))
Га? до 1 Показати IP 1 Жовтня 2019 20:28
Який мир? Рюській?
Саша Показати IP 1 Жовтня 2019 20:55
Все буде добре, не робіть гарячу.
Не гакай Показати IP 1 Жовтня 2019 21:26
Мир є мир. Чи хочете воювати безкінечно?
! до Не гакай Показати IP 1 Жовтня 2019 23:14
капітуляція то не мир, ТО ЗНИЩЕННЯ!
патріот до ! Показати IP 2 Жовтня 2019 07:49
Яка капітуляція? Хочеш війни? Ну вперед московію захоплювати! легко так на дивані... Йди це рідним та близьким скажи у кого хтось загинув або скалічений після поранення, досі там знаходяться і рідні як їх чекають! Ти текст і звернення уважно прочитав, що гвалт піднімаєш?!
До саша, до не гакай Показати IP 1 Жовтня 2019 23:53
Drag nach osten!
До саша Показати IP 2 Жовтня 2019 03:17
Дрангали вже одні в 41. То драпали потім, аж патинки губили...... Стратег знайшовся.......
Джек Показати IP 2 Жовтня 2019 20:08
Які можуть бути проведені вибори,якшо донбас і лугандон повністю контролюють російські війська????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus