USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Життя яскраве, як кольоровий бісер»: луцька поетеса презентувала нову збірку

19 Лютого 2019 18:28
Нову збірку поезій «Кольоровий бісер», вже другу в своєму творчому резюме, представила луцька поетеса Ольга Антош.

Оригінальна кінопрезентація віршів молодої авторки зібрала її відданих шанувальників, колег-літераторів різних поколінь у читальній залі луцької бібліотеки-філії №10, яка недільного лютневого дня перетворилася у кінозал.
Зручні крісла для глядачів, великий білий екран, навіть поп-корн і кока-кола – дотримані всі звичні формати сучасного кіноперегляду. «Несподівано і цікаво!» – кажуть заінтриговані гості події. На екрані з’являється назва фільму, і його головна героїня Ольга Антош звертається до читачів нової збірки… Вона говорить про те, що наші вчинки і сподівання життя розсипає вітрами, випробуваннями, наче бісер, а кожна окрема «намистинка» таїть у собі відблиск усієї життєвої композиції.
У епізодах фільму колеги Ольги по літературно-мистецькому об’єднанню «Без меж», учасники театру літературних презентацій «Вперше» декламують поезії-«бісеринки». Про «Літо, що минає» розповідає акторка Руслана Волосюк, прислухається до прогнозів «Віщунки осені» Ольга Трьохачьова, а Дарина Кухарук милується «Зимовою примхою». Вірш про натхнення істинного «Поета» читає бард-атовець Юрій Щербик, роздумує над джерелами людського «Страху» письменник Олександр Горбачевський, пориває з минулим і «Шаблонністю» стосунків режисерка Наталія Максимчук, намагається збагнути цінність здобутків у «Житті-валізі» музикант, автор пісень Юрій Дмитрук
Ідея цієї оригінальної презентації доробку Ольги Антош, формату зустрічі з читачами належить режисерці, драматургині Наталії Максимчук. Кілька місяців тому поетеса запропонувала колегам по літературному об’єднанню «Без меж» свої нові вірші з майбутньої збірки і надала повну свободу їхнього прочитання й візуалізації. Знімали відео власними смартфонами, а змонтував фільм Олександр Горбачевський. Водночас тривала робота по підготовці до друку остаточного варіанту книжки: Ольга відшліфовувала відібрані поезії, працювала з редакторами.

Повноправною співавторкою «Кольорового бісеру» поетеса вважає художницю Тетяну Горбачевську, яка здійснила дизайн обкладинки й проілюструвала книжку. Її твори також прикрасили інтер’єр імпровізованого «кінозалу». Фото авторки для обкладинки зробив луцький фотохудожник Віктор Петрук.
«Кіношний» формат передбачив також і живе спілкування поетеси з гостями презентації. Ольга розповідає: «Пошук – природний стан для поета. Це може бути шукання життєвого сенсу, ключів для розуміння власної

долі, нових мотивів для віршів. Якщо у дебютній збірці “У пошуках неба” я намагалась знайти частинку Всесвіту, яка належить мені, то в цій пошуки змогли увінчатися баченням нових горизонтів мрії. Назва обрана невипадково, адже, попри всі негаразди та складнощі, життя не буде завжди монохромним, похмурим і “однотонним”. Воно дарує всі кольори палітри!».
«Кольоровий бісер» Ольги Антош налаштовує читача на універсальний досвід: тут є вірші, які резонують з різними емоційними станами людини і відгукуються на події, радісні й сумні, в нашому земному бутті.

Збірка складається з трьох розділів: перший з них «На вітрі сумніву» допомагає читачеві вистояти в часи невдач, другий відкриває «Різнобарв’я» емоцій, а третій дарує «Обійми в рятунок» тим, кому поезія цінна чуттєвістю, співпереживанням і життєвою мудрістю. Поетеса зізнається, що відкриває для себе в творчості можливості пейзажу. Не намагаючись нікого здивувати описами природи, вона не залишається байдужою до неповторних змін у природі, розгледівши у невпинній зміні сезонів глибокий символізм людського досвіду.

Цю особливість поезії Ольги Антош відзначає її літературна наставниця й редакторка збірки, відома волинська письменниця Марія Пишук: «Філософія поезії Ольги проходить через поєднання стихій, речей і настроїв, що навіть досвідчені читачі пригадають і погодяться з нею в тому, що й самі таке пройшли. А молоді повірять їй, що так буде!».

Попри молодий вік авторки, філософська складова поезії наближає її до творчості значно старших за віком, досвідчених літераторів, вважає знана письменниця.
Колега Ольги по районній літстудії «Зорі над Стиром», її голова, відомий волинський письменник Микола Шостак жартома закликає авторку не слухати жодного з редакторів, а натомість зберігати власну самобутність у поезії і писати «про себе і від себе», уникаючи втрати поетичності в творчості при переході на осуспільнену тематику.
У передмові до збірки «Кольоровий бісер» рецензентка, літераторка Лєна Шторм відзначає унікальність творчого почерку луцької поетеси, зростання її нового доробку за жанрами, тематиками, художніми прийомами. Ключовим віршем у збірці є «Гроза та вітер», акцентує вона, де «кольоровим бісером розквітає зранена сльоза, яка відблискує різними тонами й напівтонами почуттів»:

У небі гнівалась нескорена гроза,

Над нею кепкував зухвалий вітер.

Що кожна зранена та зраджена сльоза,

То втомлена душа, розбита в бісер...
Свою дуже суб’єктивну схвальну думку про творчість Ольги висловила Галина Віталіївна, її мама, подякувавши долі за таку талановиту дочку. Вона прочитала публіці вірш з нової збірки, який найбільше зачепив її почуття.
Письменник, режисер фільму Олександр Горбачевський підкреслив постійний творчий неспокій і «маленьку дитину» в характері молодої жінки – саме ці риси на дають усім навколо неї зупинитися в буденності, тримають в тонусі й надихають на нові арт-проекти. Своєю чергою, авторка вдячно розповіла про кожного, хто долучився до створення і презентації «Кольорового бісеру», – помітної сходинки в її творчому поступу.
Винуватицю події привітали присутні в залі рідні й друзі, колеги Ольги по роботі у закладі дошкільної освіти №14, педагоги Луцької загальноосвітньої школи №10, «безмежники» Наталія Максимчук, Олександр і Тетяна Горбачевські, Юрій Щербик, акторки театру літературних презентацій «Вперше» Ольга Трохачьова, Руслана Волосюк, а також колеги з літературної студії «Зорі над Стиром» Любов Мілевич, Павло Паюк, поетеса Ксенія Вдячна, мисткиня Наталія Градиська, фотохудожник Віктор Петрук, завідувачка бібліотеки-філії №10 Надія Чміль та інші.
Нова поетична збірка Ольги Антош вже знайшла перших шанувальників: «кіноглядачі» мали нагоду оцінити вірші і висловити враження поетесі, придбати книжку з автографом, зробити фото на згадку про подію. Авторка вже планує кіноперегляди-презентації у кількох локаціях Луцька і очікує на нові зустрічі зі своїми читачами. Отож, слідкуймо за анонсами!
Творче резюме авторки: Ольга Антош народилася в 1987 році у селі Кортеліси Волинської області. З 2001 року мешкає у Луцьку. У 2011 році закінчила Волинський національний університет імені Лесі Українки за спеціальністю «українська мова та література». Працює вихователем у ЗДО №14. Учасниця літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром» та літературно-мистецького об’єднання «Без меж». Твори Ольги увійшли до дебютного альманаху об’єднання «Танго безмежжя». Перша збірка «У пошуках неба» вийшла в грудні 2017 року.

Фото події Віктора Петрука, авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лідія Показати IP 19 Лютого 2019 19:50
Вітання молодій авторці! Нових поетичних вершин і свого вдячного читача!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus