USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зменшення «зеленого» тарифу в Україні: експерти назвали загрози для економіки

27 Липня 2020 14:45
"Зелений" тариф зменшили, але недостатньо. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким урізала тарифи для виробників альтернативної енергетики.

Як це вплине на енергетичну галузь та чому експерти вважають, що це імітація змін – в сюжеті ТСН.

Нардеп із депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко називає закон про зелену енергетику лобістським, бо він дозволить заробляти окремим олігархам надприбутки. Він за це не голосував і подав 11 поправок, але їх проігнорували. Закон знизив вартість "зеленого" тарифу, за яким державна компанія купує електроенергію з відновлювальних джерел значно дорожче, ніж звичайну, але знизив недостатньо.

"Для сонячної генеруючої сфери ми хотіли понизити на 50%, для вітряної генерації – на 40%. Були прийняті значно менші квоти зменшення тарифів для сонячної генерації на 15%, які більше 1 мегавата і менше 1 мегавата на 10%. І для вітрової генерації – на 7,5%", – розповідає він.
Тарас Батенко називає приголомшливі цифри: тільки п'ять металургійних підприємств обійдуться державному бюджету у 200 млн гривень на рік, а загальна компенсація за "зеленим" тарифом – 9,2 млрд.

"Це ж не йдеться про рядового українця, який поставив собі сонячну батарею на даху. Це ж йдеться про великі компанії, які зараз будуть відбивати собі кошти, вкладені в "зелений" тариф з державного бюджету. "Дякуючи" зеленій енергетиці, ми поклали на лопатки атомну енергетику і гідроенергетику, яка є найдешевша в Україні. Виводили з ладу фактично один, другий, третій, четвертий атомні реактори", – пояснює Батенко.

Читати ще: Кабмін підписав меморандум з інвесторами в «зелену» енергетику

Голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус написав у соцмережі, що зниження альтернативних "зелених" тарифів на 7,5% і 15% є імітацією.

"Мій прогноз: цей закон нічого не вирішить. Бо неможливо впихнути невпихуєме. Але якщо треба у цьому переконатися експериментальним шляхом, то давайте переконаємося", – написав він.

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський припускає: нові зміни відобразяться на платіжках вже наступного року, відтак тарифи зростуть удвічі.

"Ми з вами як побутові споживачі будемо змушені позбавитись пільгових 100 кіловат годин, які ми з вами зараз сплачуємо, і вся електрика, яка споживається, буде оплачуватись за тарифом 1,68", – каже експерт.

В Українській асоціації відновлюваної енергетики кажуть: виробники сонячної генерації просили подовження "зеленого" тарифу.

"Це посил був від іноземних інвесторів, це посил був від міжнародних фінансових установ. Для іноземця незрозуміло, як можна відмовитися від частини прибутку просто так. Більшість сонячної генерації прагнула, щоб хоча би на якийсь термін був продовжений "зелений" тариф, щоб це виглядало саме на реструктуризацію", – вважає голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич.

Читати ще: Через найдорожчу електроенергію у світі вмирає українська промисловість, – Ігор Палиця

Тим часом у парламенті депутатська група вже зареєструвала законопроєкт про скасування закону про "зелений" тариф. Маємо парадокс: що більше в Україні ніби-то чистої "зеленої" енергетики, тим бруднішим стає повітря. Адже нестачу електрики в уряді вирішили компенсувати не атомними станціями, а тепловими, щодня спалюючи тисячі тонн вугілля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus