USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Аби зламати схеми чорних реєстраторів, у Луцьку змінили порядок розгляду дозвільних документів у галузі будівництва

27 Січня 2022 16:30
Луцька міська рада ухвалила проєкт рішення про зміну порядку розгляду дозвільних документів у галузі будівництва, яка, по суті, ламає схему чорних реєстраторів.

Про це стало відомо під час засідання 25-ї сесії Луцької міської ради.

Як зазначив начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Владислав Троць, порядок проведення будь-яких будівельних робіт визначається законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» та постановами Кабміну №466 та №461.

З його слів, згідно з цими положеннями та документами, замовник, щоб провести будівельні роботи, має отримати вихідні дані для проєктування, містобудівні умови та обмеження і здати об’єкт в експлуатацію.

«Однак дедалі частіше почали з’являтися випадки, коли замовник, власник приміщення, попри встановлений законом порядок, змінює функціональне призначення об’єкта, а також проводить реконструкцію, порушуючи цю процедуру. Юридичний департамент Луцької міської ради надсилав листи до Міністерства юстиції для того, щоб зупинити таку діяльність, і в нас є позитивні тенденції. Кілька прав власності скасовано, а окремим реєстраторам, які провадили цю діяльність, заборонили доступ до реєстру. Тож власники приміщень, побачивши, що їхні документи на незаконно переведені під комерцію квартири мають небезпеку бути скасованими, почали звертатися у відділ державного архітектурно-будівельного контролю для того, аби заднім числом узаконити процедуру переведення», – зазначив Владислав Троць.

З його слів, власники незаконно переведених у комерцію приміщень подають дозвільний документ до відділу державного архітектурно-будівельного контролю.

Читати ще: У Луцьку боротимуться з незаконними прибудовами на перших поверхах

«Наприклад, відбувається реконструкція кафе під стоматологічний кабінет. Комерція залишається комерцією, тож зміни функціонального призначення не відбувається. І постановами Кабміну не передбачено, як в таких випадках має працювати відділ державного архітектурно-будівельного контролю. У цьому випадку, коли до реєстратора надходять документи, він має змогу внести інформацію про повідомлення. Однак, коли відбувається зміна функціонального призначення через чорних реєстраторів, ця процедура не є описаною. Тому ми на підставі статті 73 ЗУ «Про органи місцевого самоврядування» хочемо ухвалити рішення, яке буде обов’язковим до виконання нашими реєстраторами. У цьому рішенні буде описано порядок, як потрібно працювати з документами, які раніше незаконно перевели реєстратори, а пізніше хочуть бути узаконеними через відділ будівельного контролю», – пояснив Владислав Троць.

Читати ще: У Луцьку працюють «чорні реєстратори», які видають незаконні дозволи на будівництво

Він додав, що під час розгляду дозвільних документів та внесення відомостей до Реєстру будівельної діяльності щодо реконструкції об’єктів будівництва, реєстратори відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради обов’язково мають встановлювати наявність документів, які підтверджують введення об’єкта в експлуатацію.

Натомість діяльність чорних реєстраторів відбувається без належного введення об’єктів в експлуатацію.

«Тому, згідно із проєктом рішення, у разі відсутності інформації про документи, які підтверджують введення об’єкта будівництва в експлуатацію, подану інформацію про його місце розташування вважатимуть недостовірною. Такі документи повертатимуть заявникам на доопрацювання», – каже доповідач.

Луцькі депутати проєкт рішення підтримали.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, що проти чорного реєстратора Віталія Ященка, який неодноразово відзначився тим, що переводив квартири в незаконний спосіб із житла в комерцію, відкрили кримінал.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus