USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Звання «Почесний громадянин Волині» отримав відомий композитор

20 Жовтня 2021 15:03
Депутати облради ухвалили рішення про присвоєння звання «Почесного громадянина Волині».

За вагомий особистий внесок у розвиток духовності та пісенної культури звання отримав Олександр Каліщук композитор, поет-пісняр, збирач фольклору.

Народився Олександр Каліщук у селі Перевали Турійського району, продовжив навчання в Лукові, де у 1951 році була створена і діяла молодіжна націоналістична організація. У 10-му класі його та ще 15-ох націоналістів засудили до 25-и років виправно-трудових робіт у сталінських ГУЛАГах. Відбував покарання у Солікамському районі, Пермського краю, Російської Федерації.

Читати ще: «За націоналізм засудили на 25 років», - відомий композитор з Волині

Нині Олександр Каліщук мешкає у Нововолинську, а 9 грудня відзачатиме 90-літній ювілей.

Відповідно до Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин Волині», йому мають виплатити одноразову матеріальну виплату у розмірі десяти мінімальних заробітних плат за рахунок коштів обласного бюджету.

Довідково

Самодіяльний композитор, поет і хоровий диригент Олександр Пилипович Каліщук автор уславленої пісні «Волиняночка». У 1976 році закінчив навчання у Львівській консерваторії за спеціальністю «Хорове диригування».

Працював у Палаці культури міста Нововолинська, однак за написання славнозвісної пісні «Волиняночка» був звільнений із забороною творити. У 1970 – 90 роках – керівник хору шахтарів, засновник хору ветеранів війни та праці, хору «Просвіта» та народного ансамблю «Райдуга». Зібрав і транскрибував кілька сотень українських народних пісень, більшість з яких були невідомими. Олександр Каліщук – автор текстів та музики низки паралітургічних піснеспівів, з-поміж яких широко відомі псалми «Життя, як той цвіт», «В дні Великого посту».

Він є заслуженим працівником культури України (1992), кавалером орденів «За заслуги» ІІІ ступеня (2009) і апостола Іоанна Богослова І ступеня Української Православної Церкви (2015), ювілейної медалі «20 років Незалежності України» (2011), почесний громадянин міста Нововолинська.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus