USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Зимова Чорнобильська зона: науковці фіксують рідкісних птахів

12 Січня 2019 07:00
Орланів-білохвостів зустрічають навколо місць полювання вовків: стабільність популяцій червонокнижних птахів у зоні відчуження відзначили експерти під час зимового обліку птахів.

Про це інформують у Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Під час зимового обліку птахів зони відчуження науковці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника спільно з представниками Українського центру дослідження хижих птахів окреслили рівень динаміки популяцій.

Основну увагу присвятили червонокнижному орлану-білохвосту – одному з найбільших представників хижих птахів Євразії, розмах крил якого сягає 2,5 метра.

Зі слів провідного фахівця інформаційно-просвітницького відділу Заповідника Станіслава Гуменюка, під час цієї експедиції зафіксували 16 орланів-білохвостів. Для порівняння, у 2008 році вдалося зафіксувати лише 11 особин, а у 2017 році – 20. Така динаміка свідчить про те, що популяція птахів у зоні відчуження залишається стабільною. Цікаво, що найбільшу кількість орланів вчені зустрічали навколо місць полювання вовків.
Дослідники також зафіксували яструба-перепелятника, яструба-тетерев’ятника та птахів, які занесені у Червону книгу: рябчика, тетерева та сірого сорокопуда.

Дослідження проводили на лівому та правому березі річки Прип’ять, річок Уж, Несвіч та іншій меліоративній площі зони відчуження. Подібні дослідження у зоні відчуження проводяться з 2008 року.
Наприкінці січня дослідження продовжать.

Окрім цього, під час зимової експедиції з обліку тварин та птахів у зоні відчуження науковцям Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника вдалося помітити дві оленички, дикого кабана коней Пржевальського, які паслися на зимовому узліссі, й лосиху, яка пильно придивлялась до непрошених гостей, а також рись, яка навіть «помахала» лапкою дослідникам.

Фото Сергія Домашевського та Станіслава Гуменюка.

Нагадаємо, створений у 2017 році заповідник займає приблизно дві третини території зони відчуження і фактично є резерватом, де оселяються усі знакові для європейської фауни дикі тварини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Коля Показати IP 12 Січня 2019 10:08
Природа себе лікує,а люди все калічать і дальше.
скептик Показати IP 12 Січня 2019 20:45
там скоро будуть птеродактилі літати і бронтозаври повзати
Артем Показати IP 13 Лютого 2019 18:18
Цю територію необхідно повністю віддати тваринам створивши парк з відновлення плейстоценових екосистем на прикладі інвестиційного сайту

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus