USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Ззовні бляшанка, а всередині – світове мистецтво: що таке «Модуль тимчасовості» в центрі Луцька. Фото

13 Липня 2023 10:52
Лучани мають змогу побачити на власні очі роботи зірок сучасного мистецтва: французів JR та Zevs, стрітарт-художника Vhils, американця Марка Дженкінса, українців Жанни Кадирової, Марії Куліковської, Нікіти Кравцова чи Володимира Манжоса (Waone Interesni Kazki).

Їхні твори виставлено в артпросторі «Модуль тимчасовості», що на Театральному майдані. Свої двері для відвідувачів він відчиняє 13 липня.

Проєкт організувала київська команда don’t Take Fake за ініціативи та підтримки місцевої громадської організації «Алгоритм дій», а також за сприяння Луцької міської ради.

«Модуль тимчасовості» (МОТ) – це виставка робіт 28 художників із 10 країн, а також гіфт-стору колаборації з українськими брендами та дизайнерами.

Куратором експозиції є французький арткритик, головний редактор журналу Beaux Arts Фабріс Бусто, який працював, зокрема, над виставками в центрі Жоржа Помпіду.

Виставку влаштовано у двоповерховій конструкції площею 417 квадратних метрів, створеній із 27 металевих контейнерів-модулів. Унікальність конструкції полягає в тому, що її можна розібрати, транспортувати та зібрати наново за менш ніж 10 днів. Таким чином МОТ переїхав із Контрактової площі в Києві на площу Героїв Майдану в Дніпрі, а звідти – в центр Луцька.

Вечорами, після закриття виставки, у просторі відбуватимуться кінопокази, музичні перформанси, лекції та дискусії.
Відкриває простір робота француза JR «Тимчасово переміщені, Валерія, Львів, Україна».

У березні 2022 року JR вирушив до Львова, щоби представити гігантський портрет п’ятирічної біженки з Кривого Рогу Валерії. Кількома днями раніше український фотограф Артем Юрченко надіслав йому знімки дітей, які щойно перетнули польський кордон у пошуках прихистку.

Надрукований на 45-метровому брезентовому полотні портрет Валерії виставляли в багатьох європейських містах. Аерофотографія усміхненої дівчинки, розгорнута в Львові, стала обкладинкою Time Magazine 28 березня минулого року, нагадуючи світові, за що бореться Україна.
Як розповів співзасновник don’t Take Fake Дмитро Соболь, саме з цієї обкладинки Time Magazine розпочався проєкт «Модуль тимчасовості».

«Через кілька днів після початку повномасштабної війни мені зателефонували наші друзі з Парижа, які сказали, що передали мій контакт своїм партнерам. Мовляв, є один художник, який хотів із нами поспілкуватися і реалізувати проєкт в Україні на підтримку нашої держави. Подзвонив JR… А я фанатів за JR. І останні п’ять років ми працювали над тим, щоби запросити його в Україну з виставкою чи виступом», – пригадав Дмитро Соболь.

Він поділився, що цей проєкт став ковтком свіжого повітря для команди, адже дав змогу зрозуміти, що попри війну, можна реалізовувати ініціативи, які допомагатимуть країні.
«JR сказав, що цей проєкт має жити далі, – наголосив співзасновник don’t Take Fake. – Чому саме артсфера? Тому що це дає змогу нам передавати дуже багато різноманітних емоцій, і в кожної людини вони будуть унікальні. Ми розповіли про цей проєкт JR і його команді. Вони сказали, що залюбки нас підтримають. Саме вони допомогли нам із домовленостями з нашим теперішнім куратором Фабрісом Бусто».

Дмитро Соболь зауважив, що тематика артпростору МОТ – тимчасовість, адже саме в стані тимчасовості зараз перебувають більшість українців, які не знають, що буде завтра або через годину.

«Цей проєкт не можна розглядати просто як виставку. Без цієї конструкції вона не має жодного сенсу. Якщо ми перенесемо її в інше приміщення, вона не матиме сили. Якщо ми зберемо роботи тільки українських митців, вона не буде мати цього word-of-mouth та медійності у всьому світі, – додав він. – Ми не хотіли робити виставку, присвячену війні. Тому що жоден іноземець не може відчути на собі, що таке війна в Україні. Однак він може показати, що таке тимчасовість саме для нього. А ми як українці можемо відчути ці переплетіння».
Співзасновник «Алгоритму дій» Адам Харлампович прокоментував, що команда громадської організації вирішила запросити МОТ, адже Луцьк – культурне місто, де проживають багато митців і людей, дотичних до культурної сфери.

«У нас є люди світового рівня… Ми від ГО «Алгоритм дій» робимо певні кроки, привозимо проєкти, тому що віримо: Луцьк готовий до масштабних речей, готовий бути причетним до сучасного мистецтва. Сучасне мистецтво не обов’язково розуміти – його потрібно пропускати через себе й відчувати. Ми це робимо, тому що маємо намір через кілька років збудувати тут великий креативний хаб», – зазначив Адам Харлампович.
Мета артпроєкту «Модуль тимчасовості» – зібрати кошти на відновлення культурних об’єктів, які постраждали або були знищені внаслідок російської агресії, а також привернути увагу до культурних процесів в Україні. МОТ уже зібрав понад 200 тисяч доларів.
***

Артпроєкт «Модуль тимчасовості» в Луцьку працюватиме без вихідних протягом місяця: з 13:00 до 20:00 – у будні та з 11:00 до 20:00 – у вихідні.

Вхід у порядку живої черги. Рекомендована ціна квитка – 150 гривень. Проте кожен відвідувач за бажанням може обрати більшу чи меншу суму. Квиток можна придбати на вході.

На спеціальні події, які стартуватимуть в окремі дні після закриття виставки, вхід буде лише платним. Програму спеціальних подій анонсують на сайті ГО «Алгоритм дій» та в Instagram громадської організації.

Зібрані кошти спрямують на відновлення артінституцій, які постраждали внаслідок російської агресії в Україні.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучани Показати IP 13 Липня 2023 11:43
везіть краще в села на Полісся в Луцьку такого хватає
Мошко з Вульки Показати IP 13 Липня 2023 18:21
А сам факт розміщення отого складу контейнерів морського пароходства всупереч здоровому глузду, на центральній площі, в охоронній зоні пам'ятки культури - також претендує на витвір світового мистецтва ? Напевно розміщували його придворні ровєнскіє дізайнєри !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus