USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Кого рекламуватиме «Луцькреклама»?

3 Березня 2011 12:34
28 лютого на сесії Луцької міської ради депутати своїм рішенням відновили комунальне підприємство «Луцькреклама». «За» проголосувало 33 депутати, восьмеро – «проти».

Як стверджують обранці громади, їхнє рішення мотивоване збільшенням надходжень коштів до міського бюджету, позаяк ринок реклами в місті не достатньо контролюється. У відділі реклами департаменту підприємництва є лишень три працівники, та й ті не надто зацікавлені у збільшенні надходжень від цього виду діяльності.

Міський голова аргументує доцільність відновлення «Луцькреклами» тим, що навіть при грубих підрахунках міський бюджет недоотримав як мінімум мільйон гривень.

Відтак, єдиним шляхом вирішення ситуації є введення ринкових інструментів в сфері реклами.

При чому, за твердженням міських чиновників, такий варіант наповнення бюджету їм підказали самі ж оператори рекламного ринку, що виглядає більш, ніж абсурдним з точки зору підприємницької вигоди.

Порушення закону?

Рішення про відновлення комунального підприємства «Луцькреклама» немає жодних юридичних підстав, вважають юристи.

Робочим органом, який регулює рекламний ринок, як це передбачає постанова КМУ №968 від 09.09.2009 р., може бути лише структурна одиниця виконкому або міської ради, а не комунальне підприємство, яке є самостійним суб’єктом господарювання і зможе використовувати кошти від реклами на власні потреби.

Відновивши комунальне підприємство, Луцький міський голова Микола Романюк та його профільний заступник Василь Байцим порушують ст.19 Конституції України в частині, що «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.»

Також рішенням сесії даному комунальному підприємству надано повноваження на «встановлення пріоритету на розміщення засобів зовнішньої реклами».

Таким чином, інші суб’єкти господарювання - рекламісти поставлені в нерівні умови, що суперечить суті підприємництва, здоровій економічній конкуренції, а також антимонопольному законодавству.

Окрім цього, прийняте на сесії рішення регулює господарську діяльність, а тому відноситься до регуляторних актів, процедура прийняття яких вимагає вивчення регуляторного впливу, оприлюднення проекту регуляторного акту в ЗМІ та проходження громадських слухань.

Цього, звісно ж, зроблено не було, а тому рішення порушує ст. 8, 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Чи буде більше грошей?

Неаргументованою залишається й економічна доцільність відновлення даного підприємства.

На сьогоднішній день, коли рекламою у місті займається департамент підприємництва, всі виручені кошти надходять до міського бюджету. Так, за інформацією департаменту за 2010 рік відділ реклами заробив 1,380 мільйона гривень, з них 1,300 мільйона пішли до міської казни.

Для порівняння: у до кризовий 2008 рік «Луцькреклама» заробила 1380 тис. гривень, проте у міську казну віддала лише 600 тис., у 2009 році з прибутку в 900 тис. гривень лишень 400 тис. пішло у бюджет.

Очевидно, тут аргументи прихильників відновлення «Луцькреклами» зі сфери економіки плавно перетікають в площину політичну.

Кому це вигідно?

Ходять чутки, що на посаду директора даного підприємства вже підібрана кандидатура одного із депутатів від фракції «Батьківщина», посаду заступника віддадуть представнику фракції «Свобода».

Тому не дивно, що окремі «свободівці» так наполегливо переконували своїх колег депутатів з інших фракцій підтримати дане рішення.

Депутати від «Батьківщини» взагалі відмовились коментувати своє рішення про реанімацію «Луцькреклами», мовляв, так вирішила фракція.

Натомість, заступник міського голови Василь Байцим розповідає, що йому поки невідомо хто очолить підприємство, але кандидат має подати бізнес-план, план інвестицій, план діяльності, штатний розпис і ті прибутки, які він принесе до бюджету.

Тож, за які, хоча б очікувані, прибутки проголосували депутати — невідомо.

Хто за все платитиме?

Як йдеться у прийнятому рішенні, що 75% прибутку підприємства перераховуватиметься в міський бюджет, решта 25% йтиме на його власні потреби.

Відтак, підприємцям варто очікувати відновлення додаткових дозвільних процедур, за які доведеться платити.

Автоматично з переведенням функцій від департаменту підприємництва до КП «Луцькреклама» рекламістам заново прийдеться переукладати договори, на які знову ж таки потрібні і час, і гроші.

Згубне для нинішньої влади те, що вона знову наступає на ті самі граблі, що й попередня, адже при зміні правил гри на ринку реклами думку самих рекламістів ніхто не запитав.

Більше того, відверте лобіювання «Луцькреклами» окремими представниками більшості в раді свідчить про те, що вони прийшли в раду вирішувати свої особисті бізнесові інтереси, але аж ніяк не захищати права та інтереси громади міста, в даному випадку – операторів рекламного ринку.

Невизначеним залишається питання, хто візьме на себе відповідальність за наслідки дії рішення, адже гарантії того, що «схема» запрацює і прибутки йтимуть саме в міську казну, а не мимо неї ¬– немає.

Андрій КОЗЮРА, депутат Луцької міської ради
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Ой справедливий я Показати IP 3 Березня 2011 13:35
Андрію просто місця не дісталось ось і жаба давить. Справжній українець!!!
Калахан Андрій Показати IP 3 Березня 2011 13:41
"ніяк не захищати права та інтереси громади міста, в даному випадку – операторів рекламного ринку" Андрію Григоровичу, а хто Вам дав право ототожнювати операторів рекламного ринку з громадою міста Луцька? В даному випадку значна їх частина - не з Луцька, а з інших міст, зокрема столиці. То хто тоді займається лобіюванням?
:)) до Калахан Андрій Показати IP 3 Березня 2011 14:36
На злодієві шапка горить!
;) до :)) Показати IP 4 Березня 2011 12:06
І шо цей злодій вкрав?
Громадянин міста Показати IP 3 Березня 2011 14:14
Калахан перед тим як когось повчати, нехай згадає Чері. Забув? Як лобіював бізнес інтереси своїх Свободівців. Вітіву з такими дєрєбанщиками Верховної Ради не бачить як своїх вух. Ганьба Свободі. Слава Україні!
Міщанин до Громадянин міста Показати IP 3 Березня 2011 21:33
Власником "Чері" є приватний підприємець Володимир Павленко. Він, наскільки я знаю, в "Свободі" не перебуває. І про який дєрибан йде мова? Може, "Свобода" вкрала комунальне майно чи землю виділила мертвій людині, а?
АРМАДА Показати IP 3 Березня 2011 14:20
Романюк скорочує штати:) ЛЮДЯНИЙ і ПОРЯДНИЙ Мільйон гривень в рік для Романюка.
111 Показати IP 3 Березня 2011 16:02
на виборах наступних згадайте, що партійні завдання Батьківщини на місцях - роздування штатів комунальщиків і вимивання грошей з бюджету. І хто скаже після цього що БЮТ кращий за ПР? однакові. тільки крадуть по різному
Лучанин Показати IP 3 Березня 2011 16:39
і тут свобода відзначилась... ех, хлопці розчарувався я у вас. нічим ви не кращі за бют, пр і т.д. такі ж дєрєбанщики, тільки патріотизмом прикриваєтесь
Міщанин до Лучанин Показати IP 3 Березня 2011 21:34
Де в цьому рішенні "дєрєбан"? Тільки конкретно, по фактах.
лучанин Показати IP 4 Березня 2011 10:14
де дєрибан? Будь ласка - створюється комунальне підприємство, яке на свою діяльність забирає кошти які мали б іти в бюджет міста. заступником цього КП призначать представника Свободи, думаю навіть діючого депутата. Це не дєрєбан посад? Свобода свої голоси дала тільки в обмін на цю посаду. потреби у створенні цього підприємства немає, просто БЮТу і Свободі треба було влаштувати на роботу своїх людей. Ще питання є?
Будь ласка до лучанин Показати IP 5 Березня 2011 01:50
Про "кошти, які мали б йти в бюджет міста" розкажіть Святославу Євгеновичу Кравчуку. 800 тисяч гривень
Лучанин Показати IP 4 Березня 2011 12:17
Дерібан від Свободи - будь-ласка. Виділення на одній з перших сесій міської ради під публічний дім Чернецького у Теремно (т зв. Теремнівські бані) 3 соток землі у водоохоронній зоні. а у випадку з баром Черрі - використання свого становища (Калахан як депутат міськради і голова комісії, Чернецький як депутат міськради, Мельник як член виконкому) для лобіювання зручного для підприємців і незручного для лучан рішення про роботу чергової "обригайлівки" чернецького до 4 ранку... Так і згадуються передвиборчі плакати: Лише Свобода захистить твої права у місцеій раді! Ганьба луцьким свободівцям, лобістам великого бізнесу Олега Чернецького!
Будь ласка до Лучанин Показати IP 5 Березня 2011 01:58
Комісію по Чері створював Романюк і призначав Калахана головою. Запитання 1. Кого лобіював Романюк. Якщо з Калаханом все ясно, то в комісію крім нього увійшли ше 7 чоловік - міліція, СЕС, департамент підприємництва, архбудконтроль. Запитання 2. Кого лобіювали вони? Власником "Чері" є підприємець Павленко. Запитання 3. Яким чином обригайлівка Павленка з ваших слів перетворюється на забігайлівку Чернецького?
Лучанин Показати IP 4 Березня 2011 12:19
До речі, рішення про створення Луцькреклами свободівці підтримали не виходячи з інтересів громади міста, а лише тому, що домовилися з місцевою батьківщиною, що заступником директора буде їх представник. Отже знову використання свого депутатського становища... Ганьба продажній луцькій Свободі!
матроскин Показати IP 4 Березня 2011 14:24
луцькреклама потрибна -наприклад будемо рекламувати наше зразкове дорожне покриття або волочкову и водии забудуть про те як розбивають свои авто.а може еврокредит знову вирішить людей кинути.без стовпів Луцьк пропаде
міліція Показати IP 4 Березня 2011 14:35
Калахан - дибошир і хуліган. Про козиряння депутатськім посвидченням в першій день депутатства на футболі вже весь Луцьк знає. Мало менти надавали поголові. Громада вімагає бильше йому дати.
Будь ласка до міліція Показати IP 5 Березня 2011 02:00
Ви забули - Калахан ще при цьому обіцяв всіх мєнтів позвільняти з органів. Його обіцянка частково виконується - міністром внутрішніх справ Могильовим. Не чіпали б калахана, і не писали би всякої ідіотії в рапортах, не отримали би скорочень
Будь ласка Показати IP 5 Березня 2011 02:05
Поки свободівці когось "лобіюють", інші реально виділяють покійницям земельку в центрі міста http://7375.iz.piccy.info.nyud.net:8080/i5/75/73/1187375/Filipovich2.jpg
Сторонній Показати IP 5 Березня 2011 02:14
просто чернецький пожлобився дати на лапу Кравчуку. звідси і вся буча по чері. представник "ображених" лучан Малютін має спільний бізнес із людьми, наближеними до першого зама. а його жінка, теж "представник громади" дерибанила "Західінкомбанк" з грошима, які справді належать громаді

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus