USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Луцьк буденний: вулиця Градний Узвіз. ФОТО

17 Серпня 2012 16:19
Одна із найстаріших вулиць центру Луцька – Градний Узвіз – бере початок із стику Театрального майдану та вулиці Лесі Українки. Вона з’єднує головну площу міста із вулицею Глушець.

Вуличка хоч і знаходиться у серці Луцька, проте малолюдна. Будинки тут, ясна річ, невисокі. Переважно не багатоквартирні, а приватні.

Пройтися Градним Узвозом можна за декілька хвилин. Довжина вулиці – менше, ніж 300 метрів. Будинків тут всього з 20.




Градний Узвіз розпочинається зі Свято-Троїцького кафедрального собору. При ньому розміщена Волинська духовна семінарія.


Історія вулиці бере свій початок із 19 століття. Тоді тут була Градна гора з цвинтарем. Звідси, до речі, і сучасна назва узвозу. З часом дорога, яка проходила вздовж цвинтаря, утворила вулицю. Тоді там і почали з’являтися житлові будинки. На початку 20 століття Градну гору зрівняли, і вулиця зажила новим життям.

У 1926 році тут звели розкішний триповерховий будинок польського банку. З часом його функціональне призначення не змінилося. Нині тут розміщена регіональна філія Національного банку України.






За часів Радянського Союзу вулиця мала назву Плеханова. На початку вулиці, напроти собору, колись була величезна стоянка таксі. Згодом там побудували будинок. І за радянських часів там був популярний центральний гастроном. Там, кажуть, любили проводити час мешканці міста. Нині ж у тому приміщенні – винний супермаркет.



Значно цікавіше і колоритніше цей будинок виглядає із двору. На другий поверх ведуть довгі сходи. Та й загалом вікна оздоблені рослинністю.




Вулицю періодично перекривають. Особливо у святкові дні, коли на Театральному майдані відбуваються концерти.

Така своєрідна «захованість» Градного Узвозу у серці міста додає йому нетипового для центру затишку, спокою та компактності.













Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
shizo Показати IP 18 Серпня 2012 08:37
шонібудь
забужан до shizo Показати IP 18 Серпня 2012 16:16
А пункт прийому слотари?.З якого я розпочинав свій бізнес
Оля. Показати IP 19 Серпня 2012 11:37
Дійсно щонебудь.Центр міста, а одні розвалини.Вона треба комусь ці знімки.Яку користь дає така інформація?
інкогніто. Показати IP 19 Серпня 2012 13:48
Брєд сумашедшого. Я так само можу пофоткати свою вулицю. На Градному узвозі нема ніяких цікавих історичних пам"яток. Краще б не семінарію будували, а хворим дітям ті гроші на лікування дали!
Таня Показати IP 19 Серпня 2012 21:19
я виросла на цій вулиці... хоча виглядає вона не дуже приваблююче....
Оксана Показати IP 25 Серпня 2012 08:24
З цього "що не будь" складається наше місто і наше життя в ньому. Не зважайте на критику - продовжуєте рубрику.
Оксана Показати IP 12 Червня 2013 18:32
Я живу на цій вулиці . у тому самому будинку , що ви назвали "розвалиною" . На вулиці розташований Кафедральний собор у якому на Пасху збирається чи не половина міста , щонеділі з "розвалини" чути церковні дзвони та службу . Ще на вулиці діє недільна школа та духовна симінарія . Також вулиця прямує одразу до входу в парк , що надає спокій . Чуддова вулиця , яка надає насолодитись тихим , спокійним життям у самому центрі бурхливого міста ...
Сергій Показати IP 18 Вересня 2013 23:05
саме в честь цієї незабутньої вулиці одна знайома мені людина, що мешкала там у дитинстві та юності, назвала свій чудовий готель у Карпатах "Градний Узвіз" http://www.gradnyj-uzviz.com/index.php/en

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus