USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

На Кафедральній у Луцьку розкопки можуть тривати 20 років. ФОТО

2 Листопада 2012 14:44
Близько 2 місяців на цій ділянці, що в історичній частині Луцька, тривають розкопки. Задля чого археологи відновили роботи після того, як у 1997-му році дослідження тут були призупинені, з’ясували «ВН».

Як розповів директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, під час розкопок археологи «відкрили» частину підземної забудови Луцька 17-18 століть. «Підвали, підземелля будинків, які існували 300-400 років тому. Якщо взяти старе місто, то ми практично навколо тут маємо такі підземелля», ‒ зазначив він.







Златогорський нагадав, що у 1997 році розкопки на цій ділянці відбувалися під керівництвом доктора історичних наук Михайла Кучинка, але були призупинені. Археолог переконаний, що Кучинко, як і він, усвідомлював небезпеку продовження дослідження для навколишніх пам’яток архітектури.

«Він дійшов до цього рівня, подивився, на яку глибину, – це ж 5 поверхів вниз, і закопав назад, зупинився. Я взагалі вважаю, що будівництво і розкопки в старому місті небезпечні для тих будинків (пам’яток), які існують на сьогоднішній день. Ми площу «відкриваємо», і змінюється характер конденсації води в тому місці. Якщо раніше вода збиралася в тих підземеллях, що під костелом Петра і Павла, то тепер вона буде збиратися тут. А як воно буде «грати» на ці будинки, жоден технік не скаже. Тобто, якщо завтра цей будинок завалиться (показує на той, де розташована адміністрація історико-культурного заповідника, – «ВН»), це буде нормальне явище для розкопок. Тому Кучинко й закопав в 1997 році, бо тут проводити розкопки небезпечно», ‒ описав ситуацію Златогорський.

За його словами, зараз неможливо передбачити, як вплинуть розкопки на стан навколишніх будинків, адже у давньоруський період на місці вулиці Кафедральної був оборонний рів. «Там зараз конденсується вода, і той будинок, і цей (про адміністрацію історико-культурного заповідника, ‒ «ВН») розвалюються. А ця вода зараз піде сюди і не поступово, а дуже різко», ‒ пояснює археолог.

На запитання, чому ж археологи наважилися відновити роботи, директор «Волинських старожитностей» відповів, що мусили, бо ділянка перебуває в оренді, і тут заплановане будівництво, а за законодавством цю ділянку перед початком будівництва мають дослідити фахівці-історики.

«От вони принципово хочуть тут будуватися. Власник по документах ‒ Павлюк Тихін Тихонович, а реально, тепер вже депутат, ‒ Сергій Мартиняк. Ясно, щоб вони почали будівництво, я маю докопати до кінця. Я от так дивлюся, що мені тут копати років 20», ‒ зауважив Златогорський.

***
У тому, що забудова на Кафедральній, 13 повністю відповідає вимогам будівельного законодавства і погоджена відповідними контролюючими органами, запевнив директор державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький.

З його слів, будь-яке будівництво на території заповідника мусить бути передбачене генпланом забудови Луцька, й у цьому документі прописані норми і правила забудови історичної частини міста. «Все робиться на основі рішень міської ради, вона приймає рішення про оренду земельної ділянки, бо приватизація заборонена по закону, потім робиться документація технічна і погоджується в усіх місцевих контролюючих органах, а потім у Києві. Стежить за дотриманням норм генплану така організація, як архбудконтроль», ‒ пояснив Рудецький.

Потім наголосив, що хоч він знає, який об’єкт планують звести на Кафедральній, 13, але запитувати у нього не варто, краще у замовника будівельних робіт ‒ орендаря ділянки. Рудецький лише стверджує, що документація щодо цього об’єкта «пройшла всі стадії».

Не може Рудецький і особливо впливати на ситуацію щодо будівництва на території заповідника. Принаймні, так він стверджує: «Заповідник є державним історико-культурним, і вся ситуація, що тут робиться, контролюється відповідними органами. Я навіть не можу, якщо мені щось не сподобається, приписа написати, тому що я не є орган влади. Мені, наприклад, можуть скинути лист про заборону будівництва, і я тоді виходжу з тим листом і кажу: «Люди, є лист! Зупиніть роботи!». Якщо вони не припиняють роботи, я телефоную у відповідні органи, вони приїжджають і зупиняють ці роботи».






***
Тим часом, як вихід із ситуації, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський пропонує відшкодувати орендареві витрачені на утримання ділянки кошти, підземелля дослідити і зробити їх туристичним об’єктом. Щоправда, на це треба чимало грошей і бажання міської влади, стверджує археолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Чеширский Кот Показати IP 2 Листопада 2012 15:23
Эти "подвалы" уникальны. Сегодня в Европе никто не дал бы разрешение на это строительство. А у нас как всегда, бабло побеждает.
p Показати IP 2 Листопада 2012 16:32
зачморить Тихона!!! Урод!!!"
Сергій Показати IP 2 Листопада 2012 19:48
Подібне відбувається у дворі адмінсуду, де прокладають газову трасу до нової котельні. Щоб не бачили люди з зупинки все обнесли забором і ударними темпами з 7 до 19 працюють. щоб все бігом назад засипати землею
Сергій Показати IP 2 Листопада 2012 23:50
нарешті тіхан влетів , ще й мартина потягнув- жадность згубила колишнього зека
VSC до Сергій Показати IP 3 Листопада 2012 10:57
Это кто "колишній зек"? Тихон не сидел, Мартыняк вроде тоже, фильтруй писанину.
Сергій 2 Показати IP 3 Листопада 2012 18:35
А шо тіхан мотал?
антируд Показати IP 3 Листопада 2012 21:40
А Рабан брехав, що там під землею МАЙЖЕ нічого нема... Дерунь! Оце таке "майже"?? Слава археологам і небайдужій громаді!
Шахнюк Ф. Показати IP 4 Листопада 2012 05:34
Розкопати - не будувати, багато тями не треба!
громада Луцька Показати IP 5 Листопада 2012 12:06
Ви, дурні, хотів би я на вас подивитися коли ті дурні-археологи заборонили вам викопати галімий с*альнік... А ще й якщо б ви самі його викопали його то ще й штраф впаяли за самовільство... А це мінімум 20000 грн. Я б дуже порадів!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus