USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як цифрова економіка змінить бізнес. Думка

19 Січня 2018 23:44
Експерти у доповіді ООН, представленій на Конференції ООН з торгівлі та розвитку, прогнозують, що автоматизація праці торкнеться до двох третин робочих місць у країнах, що розвиваються.

Досягнення автоматизації дарують людині здійснення всіх бажань: комфорт, свободу дій, звільняють від рутини і дають час для творчості, самореалізації, про які через завантаженість у нас не завжди є час навіть подумати.

Про це йдеться у матеріалі порталу Новое Время.

Однак, є й мінуси такої принади. Технологічна автоматизація зачіпає практично всі сфери людської діяльності. У розвинених країнах дедалі більше робочих місць переходять до роботів. Таким чином, автоматизація промисловості витісняє працівників з низьким рівнем заробітної плати.

Професор Київської школи економіки Тетяна Лукинюк вважає, що з точки зору світу очевидно, що більшість механічних дій будуть виконуватися роботами. Це просто легше, швидше і дешевше. При цьому для України це буде катастрофою. "Швидше за все, вона настане через 10 років, коли українська освіта перестане повністю відповідати тим умовам, які будуть в світі", - говорить вона.

В ООН заявляють, що для того, щоб повною мірою скористатися перевагами глобальної економіки, країни, що розвиваються, повинні прийняти цифрову революцію. Для цього треба перепроектувати систему освіти, яка дасть людству навички, необхідні для роботи з новими технологіями широкого профілю.

Крім того, автоматизація змінить не тільки виробництво і торгівлю, а й наше уявлення про цінності.

Так, зі слів директора зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ, співзасновниці спортивно-соціального проекту Сомнение Challenge Наталі Ємченко, економіка даних є зворотнім боком економіки емоцій. "Ми купуємо насправді новий досвід, ми купуємо насправді емоцію, задоволення. І для того, щоб виробник або продавець цієї емоції, цього досвіду розумів, чого саме ми потребуємо, йому потрібні наші дані", – говорить Ємченко.

В основному, ці дані в світі використовують в інтернет-торгівлі, яка в Україні починає набирати обертів – щорічно обсяги зростають на 30-40%.

Засновник і генеральний директор компанії Unitrade Group Володимир Колодюк вважає, що такому зростанню сприяє транскордонна торгівля. "Тому що бар'єри знімаються. Тобто менше кордонів, і клієнтам дуже подобається замовляти речі з-за кордону, на Amazon, на AliExpress", – додає він.

У свою чергу, керівний партнер Creative Quarter Ілля Кенігштейн заявляє, що в цій сфері в Україні є ще багато вільних ніш. На сьогодні близько 5% освоєно з тих вільних ніш, які існують на Заході.

Незайнятими поки що лишаються ті ніші, які пов'язані зі штучним інтелектом. Наприклад, чат-боти, які можуть обслуговувати клієнтів онлайн. Їх застосування дозволить підприємствам економити на робочій силі. Працівників же вони звільняють від рутинних, важких і нецікавих завдань.

В цілому, автоматизація трансформує бізнес, індустрії та свідомість. Змінить і ландшафт ринку праці, знищить вимираючі і неактуальні спеціалізації і породить нові. У 21 столітті людство отримує шанс сконцентруватися на самому продукті, процесі його розробки та поліпшення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus