USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

20 січня: дні народження, події, факти

20 Січня 2016 00:00
День народження 20 січня відзначають екс-депутат Луцької міської ради Іван Смоленг, екс-депутат Верховної Ради волинянка Катерина Ващук, відеооператор Рустан Щербачук, журналістка Наталія Камишникова та луцька активістка Ірина Гаранчевська (на головному фото).

Також рідні та друзі вітають з Днем народження Марію Бондарук. Зичать їй міцного здоров'я, натхнення та оптимізму. Нехай кожен день буде сповненим щирими емоціями та яскравими враженнями.


Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає добра, миру і достатку. Щедрих дарунків долі і гарних новин.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

В Україні сьогодні відзначають День автономної республіки Крим.

Наша хроніка:

Минулого року видання інформувало про те, що лучанка - у списку кращих поряд з Кличком. Асоціація спортивних журналістів України назвала імена тих, хто найактивніше примножував спортивну славу країни.

У 2014 році редакція розповідала про лучанина, який написав «Гімн Майданів». Автор дуже хотів, аби його твір виконала відома українська співачка Руслана Лижичко. Слова писав спеціально на мелодію Гімну України.

Читайте також про другий день протистоянь на Грушевського. Як це було дивіться ТУТ.

У 2012 році титул «Vice-miss Metro Facebook» на клубному конкурсі краси «Міс Метро 2011» здобула лучанка. Для перемоги у голосуванні у соціальній мережі Facebook чарівній Ользі Білик забракло лише кілька голосів.

А у 2011 році видання писала, що в «Волині» - найвищі в Європі футболісти. До такого висновку прийшли у швейцарській організації PFPO, провівши масштабне дослідження.

Народилися:

Цього дня народилися український хірург, один із засновників української хірургічної школи, дійсний член АН УРСР та Нью-Йоркської академії наук, дійсний член Академії медичних наук України Олександр Шалімов, білоруський політичний діяч, один з укладачів орфографії білоруської мови Броніслав Тарашкевич, американський фізик, Нобелівський лауреат з фізики Девід Лі, український поет, громадський діяч Євген Маланюк, італійський кінорежисер Федеріко Фелліні («8 1/2» , «Амаркорд»), польський письменник, поет і публіцист, автор повісті «Чотири танкісти й собака» Януш Пшимановський, український музикант, керівник ансамблю «Червона рута», народний артист України, чоловік співачки Софії Ротару Анатолій Євдокименко, американський кінорежисер і сценарист Девід Лінч («Твін Пікс», «Людина-слон», «Дикі серцем»), литовська акторка театру й кіно Інгеборга Дапкунайте («Безмовний свідок», «Місія нездійсненна», «Стомлені сонцем»), другий магістр гри «Що? Де? Коли?», триразовий володар призу «Кришталева сова» Максим Поташов, український фігурист і тренер Руслан Гончаров.

Сталося:

20 січня 1265 року відбулася перша сесія англійського парламенту.

1661 засновано Львівський університет Казимира. Нині — Національний університет імені Івана Франка.

1892перший баскетбольний матч (Спрінгфілд, Массачусетс, США)

1920 – Скасування поляками Галицького крайового центру і поділ Галичини на три воєводства.

1918 – у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1925 – СРСР і Японія встановили дипломатичні відносини.

1943 – у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети «Українське слово».

1945у Вашингтоні відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.

1946 – після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль подав у відставку з поста глави уряду.

1946 засновано Центральне Розвідувальне Управління США.

1958 – У Лондоні з'явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.

1961 – 35-м президентом США став демократ Джон Кеннеді, наймолодший серед своїх попередників і перший католик на цьому посту.

1972 – почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР.

1980 – президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві у зв'язку з інтервенцією СРСР в Афганістан.

1986 – відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

1990 операція радянських військ у столиці Азербайджанської РСР – Баку. Мета – припинити гоніння на вірмен в Азербайджані, розгромити Народний фронт і поновити повноцінну владу Комуністичної партії.

1996 – лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат став першим в історії палестинського народудемократично обраним лідером Палестинської автономії.

2001 – 43-м президентом США став Джордж Буш-молодший.

2006 – в Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. Він викликав бурхливе захоплення у людей щораз, коли випускав фонтан води, з'являючись на поверхні. Зусилля рятувальників не врятували тварину – кит не витримав всіх випробувань і помер.

2009 – 44-м президентом США і першим темношкірим президентом став Барак Обама.

2011 перший сонячний вітрильник НАСА, Нановітрильник-Д, розгорнув своє вітрило на навколоземній орбіті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
А Показати IP 20 Січня 2016 08:49
А що та Іра активить? Це така проФФесія чи хобі?
ЮВ до А Показати IP 20 Січня 2016 11:09
наразі Іра студентка факультету бізнесу Луцького НТУ, навчається за спеціальністю "Економіка підприємства". окрім сказаного, була учасником Глобального Лідерського саміту минулого року :)
Ю Показати IP 20 Січня 2016 10:30
Іра координатор руху активістів Молодіжного центру, а ще вона організовує нічні кіноперегляди в Луцьку, допомагає в інших різних проектах, нещодавно була в Ковелі, де проводила тренінг "Активні громадяни". Щодо Вашого питання про професію, то я думаю, краще спитати її особисто.
Євгенія Показати IP 20 Січня 2016 11:57
Особисто знайома з Ірою. Попри те, що спершу ми не зовсім знайшли спільну мову, із часом моя думка про Іру змінилась лише у кращий бік. Іра не просто позитивна та добра людинка, вона справді полюбляє організовувати цікаві та корисні штуки, наприклад, ми разом координуємо проект "Lutsk Night Cinema", крім того, Іра постійно намагається залучати активістів "Молодіжного Центру" до благодійних заходів різних організацій міста... Бідний диванний коментатор, мабуть, не чекав стількох відповідей на захист "активності" Іри))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus