USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

10 березня: події, факти, дні народження

10 Березня 2020 00:00
День народження 10 березня відзначає депутат Луцької міської ради Микита Рабан. Іменинника вітають близькі та друзі, бажають йому міцного здоров’я, щастя, благополуччя, успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, сміливих планах та сподіваннях.

Дочка вітає з днем народження Олександра Степанюка. «Мій любий татусю, я хочу побажати тобі міцного здоров’я і невичерпного оптимізму. Нехай кожен день приносить тобі тільки радість і задоволення. З днем народження!» – бажає вона.
Олександр Степанюк
Олександр Степанюк
Також сьогодні день народження святкують луцький фотограф та громадський діяч Роман Домбровський та гравець БК«Старий Луцьк – Університет» Едуард Федчук.
Роман Домбровський
Роман Домбровський
Едуард Федчук
Едуард Федчук
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом і бажає радості, достатку, незабутніх подій, нових перемог та натхнення. Нехай кожен новий день дарує удачу і прекрасний настрій!

Іменини за православним календарем відзначають Тарас, Антон, Євген, Федір, Регіна, Маркел, Маркело та Пафнутій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч ми писали про те, як прощались з легендою волинської журналістики Юрієм Яцюком, який трагічно загинув у ДТП 8 березня.Щирий, позитивний та дотепний чоловік, журналіст з великої літери та людина-неспокій: волинян шокувала звістка про загибель заслуженого журналіста України.

У 2018 році редакція підготувала для вас фоторепортаж із першого дня зимового чемпіонату України зі спортивної ходьби, що відбувався у Луцьку.

Два роки тому лучанка Яна Беломоіна виграла перегони класу C1 в місті Аматус (Кіпр). Найближча переслідувачка відстала від волинянки на 45 секунд.

У 2016 році депутати Волинської облради проголосувала за те, щоб вийти з переліку об’єктів, які є співзасновниками незалежної громадсько-політичної газети «Волинь-нова».

Про «двійника» Шевченка з Волині та його схожість з Кобзарем редакція писала у 2015 році.

Народилися:

Волинянин–шевченкознавець, учасник національно–визвольного руху за незалежність України, політв'язень Микола Куделя, український народний герой, керівник боротьби селян проти кріпацтва Устим Кармалюк, німецький письменник і філософ Фрідріх Якобі, українська громадська діячка, учасниця національно–визвольного руху, сестра Степана Бандери Володимира Бандера-Давидюк, український вчений у галузі економічної кібернетики Володимир Михалевич, радянський кінорежисер Анатолій Граник («Максим Перепелиця»), французька кіноактриса, дружина Володимира Висоцького Марина Владі, український генетик–селекціонер, директор інституту фізіології рослин і генетики НАНУ, герой України Володимир Моргун, американський кіноактор Чак Норріс, президент ФІФА Йозеф Блаттер, український журналіст Володимир Мостовий, український співак, поет, композитор Тарас Петриненко, саудівський шейх, «терорист №1» Усама бен Ладен, американська кіноакторка Шерон Стоун («Основний інстинкт»), чеська супермодель і акторка Єва Герцигова, українська шашкістка, чемпіонка світу Вікторія Мотричко.

Сталося:

1535іспанські мореплавці відкрили Галапагоські острови.

1801у Британії розпочато перший перепис населення.

1813у Німеччині засновано військовий орден «Залізний Хрест».

1830початок боротьби горців Дагестану й Чечні за незалежність.

1862у США увійшли в обіг перші паперові гроші.

1865у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання Гімну України «Ще не вмерла України…» на слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького.

1876Александер Ґрехем Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок. Першою фразою була: Mr. Watson, come here, I want to see you («Містере Ватсон, зайдіть, я хочу вас бачити»).

1878у Женеві випущене кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1893Берег Слонової Кістки став французькою колонією.

1905поразкою Росії закінчилась Мукденська битва, наймасштабніша бойова операція, що відбувалась до Першої світової війни.

1906 у Британії відкрита лінія Бакерлоо (Bakerloo) Лондонського метрополітену.

1910у Китаї заборонено рабство.

1910перші нічні польоти здійснив француз Еміль Обрен на моноплані «Блеріо».

1918 – з'їзд Рад Росії прийняв постанову тимчасово перенести столицю з Петрограда в Москву.

1918більшовицький уряд України переїхав з Полтави в Катеринослав.

1919українські есери зажадали від уряду України перервати переговори із країнами Антанти й визнати радянську владу.

1933Раднарком УРСР прийняв рішення про організацію в Україні державних університетів.

1939 у Москві розпочав роботу XVIII з'їзд ВКП(б), на котрому було заявлено про «перемогу соціалізму в СРСР» і прийняв рішення про «поступовий перехід від соціалізму до комунізму».

1943німецький фельдмаршал Е. фон Роммель прибув у бункер під Вінницею для спроби умовити Гітлера евакуювати німецькі війська з Північної Африки.

1943розпочалися роботи зі створення ядерної зброї в СРСР.

1944радянські війська 2-го Українського фронту захопили велику німецьку авіабазу в Умані.

1960у СРСР у розпорядження профспілок передали 1500 санаторіїв з усім устаткуванням і персоналом.

1967у Мехіко народилися восьмеро близнюків (перший подібний зареєстрований випадок).

1976полька Крістіна Хойновська розпочала перше жіноче навколосвітнє одиночне плавання.

1980на кіноекрани СРСР вийшла сатирична комедія Ельдара Рязанова«Гараж».

1990з'явилася перша в Києві парафія УАПЦ. Завдяки етнологу Лідії Орел для неї надали церкву святого архістратига Михаїла в Музеї народної архітектури та побуту України.

1992Україна прийнята до Північноатлантичної Ради співробітництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus