USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фірми Фірташа вивели 500 млн через страхувальників, - ГПУ

20 Березня 2018 11:13
У Генпрокуратурі розслідують ухилення від сплати податків низкою підприємств, які входять до бізнес-групи Group DF українського олігарха Дмитра Фірташа, шляхом використання страхового ринку України.

Про це йдеться у повідомленні прес-секретаря глави ГПУ Лариси Сарган, передає ТСН.

Як зазначає Сарган, протягом 2015-2017 років членами організованого злочинного угрупування, з метою ухилення від сплати податків низкою підконтрольних Фірташу підприємств (ПРАТ "СЄВЄРОДОНЕЦЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ АЗОТ", ПАТ "АЗОТ", ПАТ "РІВНЕАЗОТ", ДП "ХІМІК" ПАТ "АЗОТ" та іншими), було організовано діяльність низки фіктивних підприємств та підконтрольних страхових компаній.

"З метою виводу коштів у тіньовий сектор економіки, протягом 2015-2017 років між вищезазначеними підприємствами та страховими компаніями ПРАТ "СК "САЛАМАНДРА-УКРАЇНА", ПРАТ "СК "ДІМ СТРАХУВАННЯ" та ін., що входять в бізнес-групу Group DF, укладено договори страхування, на підставі яких страховим компаніям перераховано фіктивні страхові внески. Тобто, застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угрупування", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що виведення коштів здійснювалось шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу "сміттєвих" цінних паперів інших фіктивних підприємств та підставних фізичних осіб.

"Отже, страховими компаніями здійснювалось страхування ризиків у разі неповернення кредитів, які видані фінансовою компанією в адресу фіктивних підприємств та підставних осіб", - виявили в ГПУ.

Згідно зі схемою, кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Згодом страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансовій компанії, з подальшим виведенням готівки через банківські установи.

Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектору економіки. Орієнтована сума ухилення від сплати податків складає понад 500 млн грн.

Вчора, 19 березня, були проведені обшуки в офісних приміщеннях підприємств реального сектору економіки та торгівців цінними паперами, які причетні до вчинення злочинів, додала Сарган.

Як відомо, минулого року австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США: там його звинувачують в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 мільйона доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Американські слідчі знайшли у нього більше сотні офшорних компаній.

Проти бізнесмена є ще одна справа - ордер на арешт Фірташа видала Іспанія. Там його підозрюють у відмиванні коштів і участі в організованому злочинному угрупованні. Проте Австрійський апеляційний суд остаточно відмовив Іспанії в екстрадиції Фірташа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus