USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На Волині колишній священик МП знеструмив храм і будинок переселенців

9 Березня 2016 14:10
Колишній настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці у селі Грибовиця Нововолинського деканату (Іваничівський район), представник московського патріархату, мститься селянам за їхнє рішення перейти до київського патріархату. Про це йдеться у сюжеті телеканалу ZIK.

Нагадаємо, у грудні 2015 року церковна громада села Грибовиця вирішила перейти до київського патріархату і навіть отримала нового священика. Однак попередній настоятель, представник московського патріархату, не залишає селян у спокої. Люди кажуть: священик погрожує і проклинає, а кілька днів тому відрізав від світла церкву і прилеглий будинок, в якому живуть переселенці зі сходу.

Так, подавши заяву в РЕС про відключення від електроенергії Храму, священик Ігор Маргіта не подумав про мінімальні життєві потреби переселенців, які залишилися без світла, - писав про це «Нововолинський інформаційний портал». Жителі села заплатили за світло на місяць наперід, однак на сайті СПЖ (сайт прихильників МП, власником якого є відомий донецький олігарх) про це не знали і промовчали про цей вчинок, - йдеться у повідомленні.



Ще у 2011 році мешканці села Грибовиця хотіли перейти до Київського патріархату, та за попередньої влади зробити це не вдалося. Довести справу до кінця вирішили, коли у село привезли хоронити двох бійців зі сходу. Відмовитись від Московського патріархату закликали і свого священика, та той не погодився.

«Став сміятися, дурними нас називати. Каже: «Ви мені – пухлина в грудях! Як той рак сидите». Тоді ми почали збирати списки, ходити по селу. А він – і собі. Погрожував проклясти до сьомого коліна усіх, хто підпише», – розповідає прихожанка Свято-Троїцького храму Ольга Павлівна.



Попри це, уже півроку у старовинному храмі править новий священик. Однак колишнього настоятеля це не спинило – спочатку він написав заяву до міліції через те, що люди самотужки відремонтували капличку.

«Священик має бути смиренним. А той взявся з нами судову тяжбу вести, наперед передрікаючи те, що тим, хто входив у церкву, буде шита кримінальна справа. Залякує», – каже мешканець села Грибовиця Анатолій Гришин.

Згодом отець ще й почав розносити селом антиукраїнську літературу та потурбувався, щоб у храмі і в хатині біля церкви, де зараз живуть переселенці, вимкнули світло.

«Він звернувся з заявою до РЕС, щоб відключити світло з оперативних причин. Мовляв, електроенергія за призначенням не використовується», – розповідає сільський голова Павло Степанець.

Зараз переселенцям світло таки увімкнули, та церква і досі не під’єднана до електричної мережі. Тож прихожани разом з новим священиком моляться при свічках. Натомість кілька парафіян, котрі не перейшли до Київського патріархату, приходять на Богослужіння до батюшкиного дому. Та із знімальною групою «Огляду дня» парох зустрітися не захотів.

Грибовицькі селяни кажуть: сваритися із колишнім парохом не хочуть, адже знають отця уже 17 років. Навіть зводили новий будинок для його родини. Та після останніх подій наполягатимуть, аби він покинув дім, який належить громаді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus