USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Не дешева штука – воювати», – депутат про відповідальність держави перед АТОвцями

27 Квітня 2018 19:00
Фінансування житла для учасників АТО, соціальна і психологічна реабілітація тих, хто повернувся із зони бойових дій, та членів їхніх родин, ініціативи міської ради для підтримки учасників конфлікту на сході України – про це в ефірі ТРК «Аверс» розповів депутат Луцької міської ради від партії УКРОП Олександр Кравченко, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Депутат-укропівець важає, що держава повинна брати більше відповідальності за своїх воїнів.

Програма фінансування житла для учасників бойових дій у Луцьку працює за формулою 50/50: половину суми вносить міська рада і стільки ж учасник АТО.

У минулому році таким чином придбали квартири 15 учасників бойових дій, цьогоріч – поки 3.

«Фінансування програми відбувається за рахунок бюджету міста. На початку року передбачено 4 мільйони гривень для її реалізації, які успішно використовуються. На сороковій сесії міської ради запропонували виділити з бюджету Луцька ще 2 мільйони гривень, – розповів депутат. - Але фракції «Самопоміч», «Народний контроль», «Свобода» і «Солідарність» не проголосували, за ці зміни. Хоча перед тим в ефірі телеканалу підтримували цю позицію, стверджували, що все добре. Результати голосування показують, що займатися популізмом, говорити всі мастаки, а на ділі підтримати програму фінансами – не виходить».

Олександр Кравченко є одним із активних розробників цієї програми та членом комісії із виділення коштів на придбання житла учасників АТО. Тому переконаний, що

програма реально працює. Про це знає з перших вуст. В результаті депутати таки прийняли зміни до бюджету Луцька, якими скерували на додатково фінансування програми 2 мільйони гривень.

«Загалом виділено на програму придбання житла для учасників АТО тепер 6 мільйонів гривень, – зазначив Олександр Кравченко,

- і на цьому зупинятися не будемо. Далі працюватимемо над тим, аби спрямовувати кошти на поліпшення житлових умов учасників бойових дій. Щодо черговості виділення квартир, то внесли певні зміни. Спочатку давали відповідно до поданих заяв хлопців, а тепер враховується

загальна квартирна черга, що формується у міській раді. Учасникам АТО, які там перебувають, потрібно написати заяву про готовність скористатися цією програмою і оплатити половину вартості житла».

Депутат пропонує лише першочергово брати до уваги заяви учасників бойових дій, які отримали інвалідність під час проведення антитерористичної операції. Під час ефіру мова зайшла також про програму соціальної підтримки учасників АТО, на яку сесія міської ради виділила у 2018 році 15,6 мільйонів гривень.

«Програма дієва, постійно під контролем, її потреби і стан використання коштів заслуховується на бюджетній комісії міської ради, - ствердив Олександр Кравченко. - Крім того, щомісяця проводяться круглі столи із учасниками бойових дій, за результатами яких вносяться корективи в програму.

Розподіляються фінанси на харчування дітей, оздоровлення, медикаментозне забезпечення, організацію роботи центру медико-психологічної допомоги учасників АТО.

Рекомендації щодо використання коштів, виділених на реалізацію програми, вносять самі учасники бойових дій. І це найкращий підхід. Виникає потреба у збільшенні суми на виплату одноразової матеріальної допомоги бійцям».

Депутат переконаний, що луцька міська влада шукає шляхи підтримки учасників бойових дій, аби адаптація у мирне життя пройшла для них безболісно.

«У Луцьку за нашої ініціативи організовано роботу «єдиного вікна» для учасників військових дій у зоні АТО – у департаменті соціальної політики створений відповідний відділ, щоб хлопцям допомагати, сприяти, підказувати, - розповів Олександр Кравченко. – Ідея корисна і кожен учасник бойових дій може без проблем туди звернутися. Ще є гарне нововведення – позачергове виділення закордонного паспорта для учасників бойових дій».

Депутат зазначив: кожну послугу випробовує на собі, бо сам є учасником бойових дій. Вже чотири роки перебуває на військовій службі, а на сесії міської ради та засідання комісій приїжджає прямо із зони бойових дій.

«Дуже важко переключати «тумблер» із війни на мирне життя. Тому добре розумію вагу психологічної підтримки воїнів, - ствердив Олександр Кравченко. - Із 2014 року більше 5 разів проходив психологічну реабілітацію. Це ще пов’язано з моєю громадською діяльністю, бо після першого разу зрозумів наскільки важливою є психологічна підтримка. Решту разів разом з хлопцями приходив до психолога, щоб стати своєрідним містком між ними і реабілітологом. Це допомагало».

Міська рада, за словами депутата, скеровує близько 1 мільйона гривень на психологічну реабілітацію учасників АТО на базі санаторію.

«Ця програма діє ще з 2014 року, зазначив Олександр Кравченко. – Працювали спочатку за ініціативи «Волинських патріотів», згодом програма діяла за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», далі до психологічної реабілітації учасників АТО залучили кошти з міського бюджету. Така підтримка має бути не лише для хлопців, а й їхніх дружин, дітей, рідних, тобто сімейна. Шкода, що така реабілітація не здійснюється на рівні держави впродовж місяця, коли бійці повертаються із зони бойових дій».

Депутат переконаний, що держава має більше спрямовувати зусиль на підтримку своєї армії.

«Міська рада намагається зробити усе від неї належне, щоб допомогти учасникам бойових дій. Але держава повинна більше брати на себе відповідальності, сформувати загальнодержавну програму, яка б передбачала реальні фінансові важелі допомоги і конкретні шляхи підтримки, - підсумував Олександр Кравченко. - Не дешева штука воювати, якщо не хочеш утримувати свою армію, будеш утримувати армію противника».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
волиняни Показати IP 28 Квітня 2018 19:25
А хто буде воювати з тиловими с*ками міської та обласної ради прокурорами суддями....
До волинянина Показати IP 29 Квітня 2018 14:49
Ты самы шо воююь з атошними туристами і атошними пенсіонерами на *лівих * групах інвалідності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus