USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Підкуп чи імітація: ратнівські поліцейські повертаються до старих схем «кришування»?

18 Червня 2019 13:09
Про схему «кришування» транспортних перевезень в Україні знали давно. Багато бізнесменів свого часу активно «користувались» неофіційними послугами міліції під час транспортування вантажів. Система досить проста: міліція отримувала на руки певну суму коштів за безперешкодне пересування автомобілів, «закривали очі» на незначні порушення водіями ПДР чи надмірне перевантаження. Себто – заздалегідь знали, які машини «не варто» зупиняти й оглядати. Натомість підприємці вільно їздили автошляхами, без затримок доставляли вантажі та вільно та ще й під наглядом правоохоронців розвивали свій бізнес.

Принаймні так було до змін у Міністерстві внутрішніх справ, які розпочалися після Революції Гідності. Зокрема, з реформуванням міліції у поліцію, проведенням переатестації та з появою Патрульної поліції усі сподівались на тотальне очищення системи та повалення застарілих корупційних схем в правоохоронних органах.

Однак, не все так сталось, як гадалось, тож попри тотальну чистку кадрів – досі раз по раз можна почути інформацію про причетність представників силових структур до корупційних схем.

Зовсім нещодавно ЗМІ облетіла інформація прес-служби Прокуратури Волинської області про те, що судитимуть мешканця селища Ратне, який намагався підкупити поліцейського.
Та виявилось, що не все так чисто і прозоро у цій справі. Як розповіли місцеві мешканці – цей факт це лише вершина айсберга, яку оприлюднили у вигідному ракурсі. Мовляв, просто посадовці Ратнівського райвідділу поліції у такий спосіб вирішили вислужитись перед обласним керівництвом, чи отримати чергове підвищення по службі. Адже насправді про керівництво вже давно ходить недобра слава. Зокрема, місцеве населення розповідає, що у селищі Ратне та районі продовжують діяти різні схеми «кришування», а значна категорія справ просто заминається. Головне – мати зв’язки в поліції.

Виявилось, що попри поліцейську реформу у Ратнівському районі поліцією залишились керувати ті самі люди – заступник начальника- начальник слідчого відділу Олександр Кузьмук та очільник райвідділку поліції Володимир Канонік. Свого часу вони обоє працювали у Ковелі, але пройшовши переатестацію, отримали непогані посади в більш провінційному містечку Ратне.

Ми промоніторили публікації з приводу атестації цих правоохоронців і знайшли досить багато негативних відгуків.

«Оце гарно зробили, нормальних людей звільняють, а таких як напр., Канонік В.М. (начальник Ратно) лишають, та він як тільки став начальником, так зразу почав «брити гроші» з валютчиків, маталюг, закривати справи за $$$. А як йому стало відомо, що він пройшов атестацію (100% порішав) так ще більше почав чудити (контрабанда та ін.). Оце класна атестація!!!», – пише місцевий мешканець.

Нам вдалось відшукати фігурантів цього кримінального провадження, які розповіли про зовсім інший бік медалі. Зокрема, чоловік, якого нині судять за спробу підкупу заступника начальника-начальника слідчого відділу Олександра Кузьмука запевняє, що на вчинення цього злочину його спровокували самі правоохоронці, які не вперше у такий спосіб шантажують місцевих бізнесменів.

Так, чоловік переповів свою версію тих подій. Мовляв з керівництвом Ратнівського райвідділку поліції він був давно знайомий, проте 1000 гривень, яку під час затримання вилучили зі столу правоохоронці, не мала відношення до вирішення його особистих бізнесових питань. Саме таку суму правоохоронці начебто запросили за врегулювання питання з приводу повернення рейок, які були помилково вилучені в його знайомого у рамках окремого кримінального провадження.

«У січні 2019 року до мене зателефонував знайомий та запитав, чи знаю я начальника Ратнівського відділу поліції та чи можу в нього вияснити про можливість повернення рейок, які були вилучені в нього. Я повідомив, що знаю особисто начальника Ратнівського відділу поліції та спробую вияснити, чи можливо вирішити це питання», – розповідає обвинувачений у спробі підкупу Михайло.

За словами чоловіка, який займається вантажними перевезеннями, він вже давно знайомий з очільником Ратнівського райвідділу поліції Володимиром Каноніком. Зокрема, свого часу він разом зі своїм колегою винаймали у Михайла квартиру в центрі селища Ратне. Правоохоронці справно платили орендну плату і заразом налагодили між собою доволі приятельські відносини. Мовляв, «добре мати хороших знайомих усюди».

Та з часом, Михайлу почали надходити від стражів порядку і не такі вже приятельські пропозиції.

«Після того, як Каноніка В.М. призначили на посаду начальника Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області, він неодноразово телефонував до мене на мобільний телефон та просив, щоб ми з ним зустрілися. Якось під час нашої з Каноніком В.М. розмови, він повідомив мені, що я повинен буду надавати йому грошові кошти в сумі 5000,0 грн один раз на півроку за те, щоб працівники Ратнівського ВП не зупиняли належні мені транспортні засоби та не перешкоджали у перевезенні товару. Кожен раз, коли я мав прийти до Каноніка В.М. та принести йому гроші, мене інформували мої знайомі, яких про це повідомляли працівники Ратнівского ВП ГУНП. На початку січня 2019 року до мене зателефонував начальник Ратнівського ВП Канонік В.М., та попросив зустрітись на АЗС «ВОГ» при в’їзді в смт Ратне зі сторони м. Ковель, на що я погодився. Так, під час нашої зустрічі в призначеному Каноніком В.М. місці, останній повідомив мені про те, що до нього має приїхати керівництво та йому необхідні гроші в сумі 6 (шість) тисяч гривень, які я маю йому надати як завжди за півроку, оскільки працівники поліції вже тривалий час не перешкоджають моїй підприємницькій діяльності. Я повідомив начальнику Ратнівського ВП Каноніку В.М. про те, що можу надати лише 4500,00 грн, які й одразу передав йому на території АЗС «ВОГ». Всього упродовж двох років я передав начальнику Ратнівського ВП Каноніку В.М. грошові кошти в сумі близько 13 (тринадцять) тисяч гривень», – описує ті події Михайло.

На запитання журналістів, чому він раніше не спромігся повідомити про дані факти вимагання, чоловік лише знизав плечима: «У нас маленьке містечко і кожен виживає, як може. В мене не настільки крупний бізнес, щоб я міг тягатись з такими людьми. Придушать в моменті».

Повертаючись до тих подій, Михайло розповідає, що на прохання знайомого зустрівся з очільником Ратнівської поліції Володимиром Каноніком.

«Перед входом у відділ поліції між нами відбулась розмова, під час якої я розповів Каноніку В.М. про те, що в мого знайомого працівники Ратнівського ВП вилучили рейки та запитав, чи можна їх повернути. На моє запитання, підполковник поліції Канонік В.М. показав мені, жест – розкриту долоню руки, з якої я зрозумів, що ціна питання становить 5 (п’ять) тисяч гривень, що надалі останній підтвердив словесно. Я повідомив Каноніку В.М., що чоловік від якого я прийшов не дасть 5 (п’ять) тисяч гривень, тому що вартість вилученого майна набагато менша, та повідомив, що людина погодиться лише на 1 (одну) тисячу гривень», – розповідає чоловік.

За його словами, очільник поліції погодився на його пропозицію, але сказав, щоб кошти передали його людині, яка підійде за кілька хвилин.

«За кілька хвилин до мене підійшов «чоловік, про якого казав Канонік». Ним виявився заступник начальника-начальник слідчого відділу Олександр Кузьмук. Під час розмови він повідомив мені, що має залагодити питання щодо повернення рейок з прокурором і сказав подзвонити через тиждень, давши мені свій номер телефону. Рівно через тиждень часу я зателефонував і Олександр Кузьмук запросив зайти до нього на роботу біля 15:00 наступного дня, оскільки він ще не підготував усі документи. 30.01.2019 за попередньою домовленістю з поліцейським Кузьмуком О., я прийшов до нього в службовий кабінет в приміщення Ратнівського ВП, де поклав на стіл раніше обумовлену суму грошових коштів (одну тисячу гривень) та був затриманий працівниками поліції», – пояснює Михайло.

Наразі – чоловіка обвинувачують у спробі підкупу працівника поліції, він перебуває на лаві підсудних. Попри те, що чоловік йде назустріч слідству - не всі його покази враховують. Зокрема, зі справи чомусь зникло прізвище третього фігуранта справи – очільника Ратнівського РВ поліції Володимира Каноніка, який насправді відіграв у цьому неабияку роль. Натомість головний поліціянт заперечує своє знайомство з Михайлом і причетність до цієї справи. Мовляв, «бачились колись, але особисто не знайомі і не спілкувались ніколи». Володимир Канонік навіть не визнає того факту, що не один рік винаймав у Михайла житло, та й неодноразово мав «ділові бесіди» з фігурантом справи. У таких справах більшість починає дотримуватись принципу «я не я і хата не моя».

Тим часом, Михайло чекає вироку суду. Однак він волів би, аби у справі не приховували усіх фігурантів справи й об’єктивно оцінювали весь процес, а не окремо взятий факт. Адже як не крути, а злощасну 1000 гривень він поклав на стіл з «доброї волі» очільника поліції, який неодноразово за «добровільну» матеріальну винагороду допомагав вирішувати подібні питання.

«Я готовий повідомити особисті дані свідків, які підтвердять наведені мною факти протиправної діяльності Каноніка В.М., але лише працівникам Територіального управління ДБР, розташованого у місті Львові, та документально підтвердити факти наших зустрічей, оскільки працівникам Волинського управління ДВБ НП України я не довіряю, оскільки окремі працівники управління сприяли моєму затриманню. Прошу притягнути працівників Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області Каноніка В.М. та Кузьмука О. до кримінальної відповідальності», – йдеться у поясненнях Михайла, які він надіслав у відповідні служби.

Ми спробували зв’язатись з кимось з керівництва Ратнівського РВ ГУНП, аби отримати хоч якісь коментарі. Однак або їх немає на робочому місці, або ж ніхто не відповідає на телефонні дзвінки.

Чим завершиться ця справа – ще не відомо. Стає очевидним те, що керівництво поліції на Ратнівщині, попри переатестацію, не забуло старих методів впливу і корупційних схем. Отож, відповідним службам варто було б звернути увагу на такі випадки та перевірити інформацію щодо причетності силовиків до схем «кришування», вимагання і покривання.

Борис ХВИЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Ратнівщина Показати IP 18 Червня 2019 13:30
Начувані за те керівнмцтво, все правда.
Ор Показати IP 18 Червня 2019 15:23
Що тут розбиратися, закрити ментів Тай все, такі випадки не поодинокі, всі все розуміють.
Олег Показати IP 18 Червня 2019 15:27
Підприємець Михайло , займається скупкою краденого металобрухту. А не вантажними перевезеннями. А КанонікВМ порядна людина..
Джек Показати IP 18 Червня 2019 17:55
В смислі -ПОВЕРТАЮТЬСЯ?Вони шо кудись уходили?
Просто Показати IP 18 Червня 2019 18:13
А Міша що святий. Рішала. Дире з людей за той хлам три шкури. А за Каноніка цього задрипанця ковельського вже давно всі знають що він злодюга. Знюхався з таким самим злодієм головою РДА Харламповичем Андрюшкою і керують хлопці.
Здавач металобрухту Показати IP 18 Червня 2019 20:56
Той Міша вже поперек горла всім стоїть в Ратно. Любий скаже що дурить людей бо купляє метал за копійки. А людям немає куди діватися здають його щоб якось вижити. Алкашури тоже йому совають металолом, по любому крадений. Потім знову п'ють, крадуть і до Мішки. Не знаю що з себе представляють менти, але мішка злодюга ще той. Запахло смаженим і розписує який він святий. Навіть не він а адвокатішка його, бо мішка до цього не додумається, треба ж якось жирний гонорарчик відробляти, а журналюзі аби писати перо все витримає і людям буде про що почитати...
Вася до Здавач металобрухту Показати IP 19 Червня 2019 18:51
Що мінти зашевелилися, жареним запахло раз коментарі собі самі пишете... далі буде...
Здавач металобрухту до Вася Показати IP 20 Червня 2019 20:28
Вася, друже, ти що п'яний? Ти читати уважно вмієш? Мені ті менти треба так само як і тобі. Попадуться і їм буде позаслугам. Обзивати ними будеш себе чи свого знайомого від якого коментарі пишеш. Видно, що правда в очі коле, якщо мій комент так заїв.
Ledi Показати IP 18 Червня 2019 21:21
Якби більше суму дав,ні справи ні криміналу не було.Ганьба нашій поліції!!!
Р Показати IP 18 Червня 2019 21:30
Сон рябої кобили. Чому такий «святий» Михайло не заявив це все до дачі хабаря, а засмердів коли його взяли. Все могло б бути по іншому. Він же знає куди потрібно було звертатися ДБР і т. інше.
Ірусік Показати IP 18 Червня 2019 22:46
Корумпована поліція чи Підприємець Михайло цікаво-цікаво
Тома Показати IP 18 Червня 2019 22:50
Мінти є мінти , горбатого могила виправить
Саня Показати IP 18 Червня 2019 23:00
Поліція нова методи старі
Ledi Показати IP 18 Червня 2019 23:48
Цікаво, якби Михайло приніс 1000$,все було б добре?Пане Михайло,ваша помилка в тому, що мало принесли. А в нас, всі брали і беруть.Корупція процвітає.Ось так ми живемо у вільній Україні!!!!
Саша Показати IP 19 Червня 2019 10:30
Ментівський безпредел в Ратно найбільший в області.хто не вірить хай запитає в Заболотських матерів чиї сини сидять за підкинуті наркотики,яких вони навіть не бачили.а канонік жив в металіста на квартирі ,я бачив.металіст в даній ситуації молодець.не побоявся.це може бути з кожним.самі кажуть дай.дай.а там оп засада,ізвіні нада показателі
Порада Показати IP 19 Червня 2019 21:15
Не займайтеся напівлегальним *бізнесом*, добродії, то й поліція вас щемити не буде. Розплакалася в жилетку *святі і праведні* чесні підприємці, платники податків......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus