USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Українці вибачилися перед поляками за трагедію на Волині

5 Червня 2016 14:03
Українська громадськість звернулася до польського суспільства з листом покаяння та прощення.

Відкрите звернення до керівництва польської держави, духовних і культурних діячів та всього польського суспільства опубліковане у популярній польській газеті Gazeta Wyborcza, - передає 24 канал.

У листі йдеться про наближення «днів пам’яті за загиблими синами і доньками наших народів».

Особливим болем і для України, і для Польщі залишається трагедія Волині і польсько-українського конфлікту в роки Другої Світової війни, в проваллі якого було знищено тисячі невинних братів і сестер, – йдеться у зверненні.

«Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас – це єдина духовна формула, що повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке прагне миру й порозуміння. Доки житимуть наші народи, доти нам болітимуть рани історії. Але житимуть наші народи лише тоді, якщо, попри минуле, навчимося ставитися один до одного як рівні побратими», — закликають польський народ українці.

Під зверненням підписалися екс-президенти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, інші відомі політики, письменники та митці: В’ячеслав Брюховецький, Іван Васюник, Іван Дзюба, Данило Лубківський, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський, Володимир Панченко.

Довідка:

Волинська трагедія — обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені селянськими загонами самооборони з обох боків, Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
А Показати IP 5 Червня 2016 14:31
А чому вони за всіх українців розписуються? Не робили цього, коли були президентами? Черговий раз нагадати про себе?
волиняка Показати IP 5 Червня 2016 15:24
ДЕБ*ЛИ!!! Більше нема про що говорити.
Роман Показати IP 5 Червня 2016 16:05
Я вважаю, що молодці. То треба було зробити вже давно. Треба визнати, що були така біда між нашими народами. Але то ж історія - зробили висновки, попросили пробачення, пробачили самі -і живемо далі.
Анатоль_ до Роман Показати IP 5 Червня 2016 17:55
не все так просто, Романе
SS до Роман Показати IP 6 Червня 2016 15:03
Яка біда? Не було нічого все видумки за що вибачатись? Не було ніякої різні була просто війна з її законами, війни були, є і будуть завжди
я Показати IP 5 Червня 2016 17:43
ТА які ж вони президенти? ВН публікуйте правдиві новини!
1234 Показати IP 5 Червня 2016 17:51
dobre e
Кориш Показати IP 5 Червня 2016 18:01
Все вірно. Тільки сильні вибачаються першими. А нездари слабкі духом ниці люди не вибачаються ніколи.
Анатолій Показати IP 5 Червня 2016 18:34
Де текст звернення або хоча б посилання? В самому тексті (знайшов, прочитав), попри його безумовну потрібність і актуальність, знову досить багато самовиправдовування. Потрібно речі називати своїми іменами: не волинська трагедія, а етноцид, масові вбивства. Тільки після цього можна просити прощення.
Олександр Показати IP 5 Червня 2016 18:46
Що вибачилися - правильно, але хай ще й поляки вибачаться, бо якби не їхня національна політики, не було б цього усього. Та й вони крові нашої пролили не менше. Одна Сагринь чого варта.
Лучанка до Олександр Показати IP 5 Червня 2016 19:36
І Бересть
волиняка Показати IP 5 Червня 2016 18:49
Різними методами гнемо свої спини,(але ж це не ми) перед польською шляхтою,а наші "ВЕЛЕТИ!"Кожного року в Пляшевій відмічаються роковини розгрому Б.Хмельницького поляками і кожний рік на ці роковини запрошують поляків.Ще потрібно щось коментувати?Ці бездарі не згадують,що поляки першими почали різанину наших на наших же етнічних землях:Холмщина,Підляшшя,Надсяння,Лемківщина,Бойківщина.Все простили полякам і поцілували їх в сраку своїм прощенням.Не тільки поляки будуть і дальше називати бидлом і дзядами,а і вся Європа.До речі і так видно,які ми є "дорогі" для Європи.На більше не хватає слів від злості,за таких "гуманітаріїв".
Ая Показати IP 5 Червня 2016 21:16
Шокований рівнем патріотизму і свідомости так званої Української верхівки. Час вивчити історію подій які вчинили ті, хто виліз з 150 літньої неволі і почав знущатись над УКРАЇНЦЯМИ. Вже у вересні 1930 року, організував на Західних землях ПАЦІФІКАЦІЮ. А у 1938 вздовж східнього кордону знищив-розтягуючи військовими кінними загонами понад 180 церков, на одвічній прадідівській українській землі. Інформації про ці злочини можна знайти в інтернеті. Про те що після 1.ХІ.1939 Західню Україну залила 400 тисячна маса цивільного населення і розбита 350 тисячна польська армія, яка на українській землі переродилась, без жодної зовнішньої помочі в 370 тисячну Армію крайову, яку нині Польща убожнює і визанє героями. Мало того, АК співпрацбвала з КРАСНИМИ ПАРТИЗАНАМИ які дуже часто переодягнувшись в однострої УПА нападала на польськіх і українськіх селян. Після 17.ІХ,1939 московський окупант вивозить понад один мільон поляків у Сибір. Після війни Польща ніколи не споминала про ці жертви, крім того, що у 1950-тих була хвиля репатріяції з СССР. Чи вернуло 50% вивезених треба сумніватись. Натомість віриться, ці жертви приписуються українцям.... Всі вони були голодні і босі. Жодна форма допомоги втікачам, чи війську не входила в рахубу. В той час на тих теренах вже існувала німецька адміністрація в якій працювали поляки, які мали досвід в знущанні над українцями можна сказати історичний. Але вертаймось на Волинь, чи хтось буде дивуватись коли почує, що людина яку грабують і вдень і вночі, бере вили, косу чи сокиру і стараєтся прогнати геть загарбника? Початково селяни захищали самі себе так як могли але і зрозуміли, що самі не в силах захистити себе. Тоді першими виникають загони самозахисту Боровця які з часом Х.1942 переростають в УПА. Хтось бо мусить захищати земляків перед ворогом. Щоб зрозуміти ці події треба прочитати книжку "На вічну ганьбу Польщі" видану у Празі 1931 року, Проводом Українських Націоналістів. Злочини польського війська і поліції на українцях того часу , нині поляки приписують українцям і УПА. Якщо це правда, то... вчились наші захисникі від окупантів! Не від речі буде згадати і те
реаліст. Показати IP 5 Червня 2016 21:30
Я призабув, а це випадково не Полльща окуповала Західну Україну на початку 20-го ст.??? Не вони планомірно почали знищувати українців ,як народ ? Для тих хто не знає, то хочу повідомити , що українці на своїй землі тоді отримували навіть атестати про закінчення школи польського зразка і лише на польській мові.Переваги надавалися лише "панам" , а ось до нас - українців, ставлення було зневажливим як за часів польського короля Яна Казимира. Якщо хтось думає,що звільнити свої землі можна було без застосування військової сили той глибоко помиляється.Нинішній стан справ в Україні тому підтвердження.Ще хочу "доброзичливцям"порекомендувати ознайомитися із статистикою переселенців - українців ,котрі попали жити в Польщу по результатам операції "Вісла".Скільки українців силою перегнали в Польщу і скільки українців зараз зареєстровано.Різниця буде вражаюча в сторону зменшення.А заодно ознайомитися із тлумаченням слова - асиміляція.Це поляки дуже вміло застосували проти українців. Тим хто привик вибачатися не варто цьго робити від імені всього народу, їм самим потрібно вибачитися перед цим народом та й ще відседіти так по років 20 з конфіскацією всього майна. Одним словом ,ГАНЬБА !!!! І це я ще не пишу за катування українців "панами" ,а в моєму архіві є спогади вояка АК котрий детально описав ці звірства .Такий документ мені передав українець котрий проживав в Польщі ,працював в прокуратурі і лише перед смертю признався своїм дітям та дружині, що він етнічний українець.Вони від нього відразу ж і відмовилися.
Ая Показати IP 5 Червня 2016 22:16
Бачу, що вже один лях не погоджуєтся з рахунковими даними не виссаними з пальця.Ось так творять ляхи свою фальшиву історію. Докази які підтверджують польській шовінізм відразу перекидають на українців. Часами відноситься враження, що ІІ світова викликана не німцями не москалями а українцями.... ,
ірина Показати IP 6 Червня 2016 07:53
Люди, невже мало вам біди і війни на українській землі? Простіть самі, попросіть прощення в інших та будуйте свою краіну сильною та багатою! Щоб ні москалю ні ляху не було повадно.
Н. Показати IP 6 Червня 2016 11:38
Прочитала новину, як від імені українського народу просять вибачення за волинську трагедію в 40-их роках ХХст. Ті остолопи зовсім не волиняни і не знають історії. Вибачення доцільне до тих трагічних подій з обох сторін, причому, Польща першою повиннаподати українцям руку, або принаймні одночасно з українцями. що ж ви такі недолугі, Кравчуку, Ющенко, Поповичу, Юхновськтий приєднався та інші, – чи не вважаєте себе вищою кастою в порівнянні з народом, який не поважали при своїй владі і не поважаєте досі?! Прочитайте останні дослідження про ті самі події в книзі Надії Корнійчук з Луцька "Ой, ти розрив-трава", з м.Луцька, видану в 2015р. Там широкі ( наскільки дозволив формат) дослідження і висновки. Без образ поляків і з почуттям гідності й честі рідного народу. Як не соромно таким мужам, як підписались в листі-"покаянні" так принижуватись і повзати на колінах перед Польщею ( хоя нині інші часи, я за дружбу й співробітництво), не знаючи достеменно тих подій.. Ольховський, Сергійчук, Вятрович, Пущук та інші теж об'єк4тивні дослідники цієї теми. Українські невігласи, де ви взялись на нашу голову?!!
32 Показати IP 6 Червня 2016 22:01
Нехай ці холопи Кравчуки та Ющенки почитають коментарі та зрозуміють, що не вони мають вибачатись а іх вибачення це черговий лизун причому односторонній, ляхи не вибачатимуться. То куди ви лізете ??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus