USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Вчений, пов'язаний з витоком даних Фейсбук, брав участь у дослідженні інтернет-тролів для РФ

23 Березня 2018 12:00
Вчений-психолог Олег Коган, який створив додаток, через який були вкрадені дані мільйонів користувачів Facebook, консультував групу вчених Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ).

Коган працював з російськими фахівцями над дослідженням «токсичних» сторін особистості: наскільки психопатія, нарцисизм і макіавеллізм - особистісні риси, які в психології об'єднані в так звану «темну тріаду» - пов'язані з образливою поведінкою в Інтернеті.

Про це інформує ТСН з посиланням на Reuters, яке цитує слова викладача кафедри психології університету Яніни Льодової.

«Ми хотіли виявити інтернет-тролів, щоб хоч якимось чином покращити життя людей, які страждають від троллінгу», - сказала Льодова.

Льодова розповіла, що Коган консультував вчених з Санкт-Петербурга в роботі над проектом, який фінансувався за рахунок університетського гранту, в період з 2015 по 2017 роки. Час від часу він приїжджав в університет, але переважно спілкувався з науковцями з-за кордону.

Читати ще: «Українки», російські гроші та Facebook: як по всьому світу британська фірма підтасовувала вибори

Група розробила додаток для Facebook, використовуючи опитування, що складається з 61 питання, для російськомовних користувачів, метою якого було встановити, якою мірою їм притаманні риси «темної тріади».

Додаток збирав відповіді, а також дані респондентів після отримання їхньої згоди. Всього було опитано 10 тисяч респондентів. Окремо дослідники аналізували тексти постів користувачів соцмережі. За словами Льодової, зібрані дані не передавалися нікому, крім п'яти членів дослідницької групи. Ними також не ділилися з Коганом.

Також Льодова стверджує, що дослідницька група СПбДУ не має нічого спільного з Агентством інтернет-досліджень, штаб-квартира якого знаходиться в Санкт-Петербурзі. Це агентство фігурує у звинуваченні прокуратури США 13 російським громадянам і трьом організаціям в змові проти США з метою втручання в президентські вибори-2016.

Водночас повідомляється, що Коган не відповів на прохання прокоментувати його роботу в Санкт-Петербурзі, але в інтерв'ю Бі-бі-сі в середу він сказав, що і Facebook, і Cambridge Analytica зробили його «козлом відпущення». Будь-яких зв'язків Cambridge Analytica з університетом не виявлено.

Нагадаємо, Цукерберг визнав, що компанія Cambridge Analytica, яка працювала над кампанією президентства Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа, виявила вразливість у захисті соцмережі і некоректно скористалася особистими даними користувачів. Згодом стало відомо, що Цукерберга запросили в Європарламент у зв'язку зі скандалом навколо Facebook.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus