USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Волинська писанка ІІІ тисячоліття»: у Луцьку визначили авторів найкращих писанок

24 Квітня 2019 19:06
Півтисячі робіт, виконаних на курячих, гусячих та навіть страусиних яйцях подали цьогоріч на ювілейний конкурс «Волинська писанка ІІІ тисячоліття».

Підбиття підсумків та нагородження переможців Двадцять п’ятого обласного конкурсу «Волинська писанка ІІІ тисячоліття» відбулося 24 квітня у Волинському краєзнавчому музеї у Луцьку.

Цей рік став рекордним за кількістю поданих на конкурс робіт – отримали 507 писанок від 106 учасників – студентів, учнів середніх та старших класів, а також дорослих писанкарів, вчителів, викладачів. Серед учасників – не лише волиняни з Луцька, Володимира-Волинського, Камінь-Каширського, Маневицького районів тощо, одна з учасниць передала роботи з міста Славута Хмельницької області. Про це розповіла виконувач обов’язків завідувача відділу етнографії та народних промислів Волині Оксана Моренчук. Представлені у конкурсі Володимир-Волинський педагогічний коледж, Луцький педагогічний коледж, Волинський коледж культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, Луцька та Володимир-Волинська художні школи, художні та писанкарські студії, гуртки.
Роботи можна охарактеризувати за техніками виготовлення. Цього року автори більше інтересу проявляли до використання природних барвників, наприклад, відвару чорниць, кропиви, цибулиння, кави та чаю. Цікаві роботи, виконані методом витравлення (використовується оцет для витравлювання яєчної шкаралупи і створення орнаменту на білому тлі). Переважна більшість робіт виконані на шкаралупі курячих яєць, хоча використовували і гусячі яйця, а перлиною цьогорічного конкурсу стала писанка від Вікторії Мазур з Луцька на шкаралупі яйця страуса воском та технікою витравлення. Серед робіт є традиційно волинські – на одноколірному тлі, з зображенням вітрячків, розет, сосен, вербових гілочок. Значна кількість таких традиційних писанок надійшла від Артема Подзізея зі студії «Сигма», що у Володимирі-Волинському. Зразком волинської культури є також роботи вихованців недільної школи села Великий Омеляник Луцького району.

Учасники змагалися у п’яти номінаціях з трьома віковими категоріями: перша – віком до 14 років, друга – від 14 до 18 років, третя – 18 років та старші. Особливий приз та диплом Модеста Левицького підготували для писанкаря-популяризатора.

Конкурсні роботи оформлені у виставку, що діятиме протягом місяця, і розміщені для огляду в одному з виставкових залів Волинського краєзнавчого музею.

Одна з переможниць конкурсу, вчитель Дитячої музичної школи села Княгининок Світлана Шуляк розповіла, що розписувала писанки вночі, коли лягають спати двоє її малих діток. Світлана Шуляк навчалася у ВНУ імені Лесі Українки, вивчаючи образотворче мистецтво. Писанкарством жінка займається вже протягом десяти років і неодноразово брала участь в конкурсі, займала призові місця. Старшому синочку вже виповнилися п’ять років, тож він тепер вчився виготовляти крапанки разом з мамою. На виготовлення писанки зі складним візерунком вона витрачає до чотирьох годин.
Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк повідомив, що свого часу музей виступив ініціатором цього конкурсу, в першому брали участь лише 30-40 учасників. Традиція писанкарства на Волині не вмирала, хоча й довгий час лишалася не дуже поширеною. За 25 років завдання конкурсу виконане, існують навіть певні школи та осередки писанкарства в області, у Луцьку та в районах існують окремі конкурси писанкарства. Зараз йдеться не лише про те, що якомога більше дітей повинні займатися писанкарством, а й про те, що писанка повинна бути волинською за візерунками, композицією, автентичною за використанням барвників. Нині готові створити цілий музей волинської писанки або відділ у майбутньому музеї етнографії.
Голова журі обласного конкурсу, кандидат історичних наук, заступник директора музею з наукової роботи Євгенія Ковальчук зазначила, що приз Модеста Левицького вручають педагогу-популяризатору цього виду народного мистецтва. Саме Модест Левицький започаткував першу школу писанкарства у Луцьку. Протягом років частково змінювалися умови конкурсу, вимоги до учасників. Звертали увагу на творче вирішення та особливості колориту писанки. Географія конкурсу за ці роки розширилася. Тепер це і Волинське Полісся, де не був розвинутий писанковий розпис, а були лише крашанки.
У першій віковій категорії журі вирішило, що не може присудити першого та другого місця. Отже, вирішили натомість присудити два перших та два других місця у другій категорії (14-18 років). Переможців відзначили дипломами та подяками.

У віковій категорії від 18 років нагородили Ольгу Балаганську, студентку Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського (друге місце) та Світлану Шуляк (перше місце). Диплом Модеста Левицького вручили викладачеві Луцького НТУ Анні Дідух.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus