USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Єгипет почав розслідування імпорту арматури з України

23 Січня 2017 21:56
На початку січня Міністерство промисловості і торгівлі Єгипту розіслало офіційні "листи щастя" в Китай, Туреччину і Україну, у яких повідомляється про початок антидемпінгового розслідування щодо ввезеної з цих країн будівельної арматури. Його результати можуть бути оголошені вже в кінці лютого, - повідомляє Мінпром.

Іраку дихають в потилицю

В українських виробників сталевої арматури в останні роки утворилося два ключових ринку збуту - Ірак і Єгипет. Присутність на першому складалося історично, ще з радянських часів. На єгипетські будівництва арматура з України почала в масовому порядку надходити тільки з 2014 року. Але з тих пір попит на неї тримається в постійному тонусі. Так, за минулий рік Україна продала в Єгипті, за попередніми даними, майже 500 тисяч тонн даної продукції. Понад 90% припадало на металовироби, вироблені "Арселор Міттал Кривий Ріг".

У загальній структурі імпорту арматури з України за підсумками 9 перших місяців 2016 року на частку Єгипту доводилося 23%, а у Іраку - 27%. У той же час, згідно з підрахунками агентства "Метал-Експерт", за рік єгипетська частка зросла на 6%, а іракська залишалася стабільною. Відповідно будь-яке погіршення клімату на єгипетському ринку арматури може боляче вдарити по торговому балансу криворізького меткомбінату. Його торішній дохід від реалізації арматури в Єгипті оцінюється приблизно в 200 мільйонів доларів.

Але АМКР при цьому не є найбільшим гравцем на єгипетському ринку в даному сегменті. Першість тут утримують турецькі металурги, які істотно перевершують за обсягами продажів і українських, і китайських конкурентів. За підрахунками керівника палати металургійної промисловості Єгипту Гамаля Ель-Гарі, за минулий рік його країна імпортувала 1,7 мільйона ​​тонн даної металопродукції, переважно з Туреччини та Китаю. Ємність місцевого металоринку Ель-Гарі оцінює в 7,5-8 мільйона тонн річних і вважає, що його повністю можуть наситити внутрішні виробники, навіть з профіцитом.

Останні, в особі компаній Ezz Steel Suez і Steel, якраз і виступили ініціаторами нового антидемпінгового розслідування. Вони очікують, що єгипетський Мінпромторг не зволікатиме з висновками і винесе свій вердикт протягом 60 днів від початку розслідування. Хоча місцеве законодавство дозволяє відсунути ці терміни. Клопотати про це може і сторона, проти якої висунули звинувачення у демпінгу.

Лютий дасть відповідь

Україна отримала офіційне повідомлення про початок розслідування лише 3 січня, хоча в офіційному урядовому органі АРЄ (Egyptian Official Gazette) повідомлення про нього було опубліковано ще 22 грудня. Протягом 30 днів від цієї дати всі зацікавлені закордонні суб'єкти повинні зареєструватися учасниками розслідування, а далі протягом 37 днів відповісти на спеціальний опитувальник. Об'єктом розслідування, згідно з повідомленням Міністерства промисловості і торгівлі Єгипту, є прутки з вуглецевої сталі, гарячекатані, в спіральних рулонах, що класифікуються за кодами HS 7213, 7214, 7227, 7228. Розслідування охоплює безпосередньо період з 1 липня 2015 року по 30 червня 2016 року. Але в опитувальнику імпортерів просять вказати обсяги поставок до Єгипту за останні 3 роки.

Фактично всі ці 3 роки в Єгипті були спроби обмежити ввезення металу з-за кордону. Але вони виявлялися досить лояльними до імпортерів. Зокрема, з жовтня 2014 року уряд АРЄ ввів тимчасове мито на арматуру в розмірі 7,3%. Потім, з травня 2015 року, був введений механізм з поступовим зменшенням ставок загороджувальних мит. У перший рік дії заходи вони становили 8% митної вартості, але не менше 408 єгипетських фунтів/тонну (приблизно 53 долари/тонну). На другий рік, тобто і на сьогодні, - ставки були зменшені до 6,5% і 325 фунтів відповідно. А в 2017 році повинні були скоротитися ще приблизно вдвічі - до 3,5%.

Природно, такі скромні бар'єри не могли влаштувати єгипетських металургів. Ще в 2015 році вони намагалися пролобіювати введення додаткового антидемпінгового мита на імпортну арматуру, в тому числі і українську. Але заходи так і не були застосовані. Зараз спостерігається чергова спроба зупинити потік арматури ззовні. А "вилку" можливих антидемпінгових мит в Палаті металургійної промисловості визначають в межах 20-50% від митної вартості. Щоправда обгрунтувати таке бажання навряд чи вдасться.

Якщо виходити виключно з математичних міркувань, то прихильникам закриття внутрішньо-єгипетського ринку є чого побоюватися. Якщо порівнювати показники поставок арматури з Туреччини і України до Єгипту за перші три квартали 2015 і 2016 років, то вони зросли приблизно на третину і у одних, і в інших. Так, обсяги турецького експорту за цей період перевищили 700 тисяч тонн, українського - 350 тисяч тонн. Але за шкалою "ціна-якість" єгипетський споживач часто вибирає саме зарубіжну продукцію. З цим фкатом місцевий уряд також змушений рахуватися, адже в урядовців є сумніви в тому, що національні виробники здатні задовольнити попит на будівельну арматуру і за кількістю, і ща асортиментом. 10 мільйонів тонн потенційних потужностей з випуску сталі в Єгипті, про що говорять Ezz Steel Suez і Steel, є тільки на папері, але не в дійсності.

Нью-Каїр збільшує апетит

При цьому потрібно враховувати, що незабаром потреби Єгипту в металопродукції, особливо будівельного профілю, можуть стрімко зрости. Офіційний Каїр сьогодні виношує відразу кілька амбітних проектів, які можуть викликати будівельний бум в регіоні, зокрема, розширення транспортних потужностей Суецького каналу, спорудження другої атомної електростанції і перенесення столиці країни в абсолютно нове, зведене з чистого аркуша, місто. Основний фінансовий тягар з будівництва майбутньої столиці Єгипту, яка повинна розташуватися в 45 кілометрах на схід від Каїра, погодився взяти на себе Китай.

Мегапроект вже назвали африканським Дубаєм. Нове місто буде займати площу в 170 тисяч га та налічуватиме близько 8 мільйонів мешканців. У перспективі туди повинні переселитися із забрудненого і перевантаженого Каїра всі урядові установи, посольства, великі бізнес-офіси. Кошторис будівництва оцінена в 45 мільярдів доларів. А скільки для цього знадобиться металу, ще, схоже, ніхто не підраховував. Але єгипетські інженери вже почали прокладку перших доріг і мостів на новій локації. З огляду на те, що в "Нью-Каїр" буде вкладено переважно китайський капітал, то вельми передбачувано, що в підборі підрядників і постачальників матеріалів пріоритет буде віддаватися фірмам з Піднебесної. Тому коли зараз в Єгипті говорять про обмеження на ввезення китайської арматури, це виглядає дещо нелогічно.

Хоча необов'язково за результатами розслідування приймати симетричні захисні заходи проти всіх учасників. Як сподіваються деякі з гравців близькосхідного ринку, якщо мита і будуть введені, то найбільшої шкоди вони завдадуть турецькії арматури, яка є найдорожчою в порівнянні з китайським і українським товаром.

Крім того, уряд Єгипту вже підтримав місцевих виробників, відпустивши в листопаді минулого року у вільне плавання курс єгипетського фунта. За короткий термін він встиг девальвувати в 2 рази, що дещо охолодило інтерес закордонних постачальників до єгипетського ринку. В результаті цієї зими обсяг експорту арматури в Єгипет вже не настільки високий, як у літні місяці, але цілком достатній для того, щоб внутрішні виробники не дозволяли собі підвищувати відпускні ціни. Можна сподіватися, що руйнувати цей крихкий баланс за допомогою різких антидемпінгових дій уряд Єгипту не захоче.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus