USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

1 серпня: свята, події, факти. Перша згадка про козаків та найбільша арктична експедиція

1 Серпня 2021 00:00
У цей день у світі відзначають Міжнародний день прощення, Міжнародний тиждень клоунів, Міжнародний день консервування, Міжнародний день «чайлдфрі», День екстрасенсорики, Міжнародний флешмоб жіночності, Всесвітній день боротьби з раком легенів, Міжнародний день гри «Маджонг», День планувальника, Всесвітній тиждень грудного вигодовування.

В Україні – День інкасатора, День Повітряних Сил ЗСУ, у США – День державності штату Колорадо, День подруги, День сестри, День дружби, День кремового пирога з малиною, День американської сім’ї, День обізнаності донорів національних меншин, День поваги до батьків, День ляльки, Дитячий день, у Таїланді – День тайських жінок, у Конго – День батьків, у Казахстані – День працівників транспорту, в Перу, Еквадорі – Свято Матері-Землі, в Британії – День Йоркшира, в Азербайджані – День азербайджанського алфавіту і мови, на Ямайці, в Барбадосі, Тринідаді і Тобаго – День емансипації, в Беніні – День незалежності, у Китаї – День народно-визвольної армії, у Швейцарії – День конфедерації, на Соломонових островах – День провінції Гуадалканал, у Польщі – День пам’яті жертв Варшавського повстання.

Сьогодні іменини у Дмитра, Євгенія, Романа та Степана.

Народилися:

Цього дня народилися французький науковець, біолог, творець еволюційної теорії, попередник Чарльза Дарвіна Жан Батіст Ламарк, американський письменник Герман Мелвілл («Мобі Дік»), український політичний та церковний діяч, ідеолог УАПЦ, голова Ради Мiнiстрiв УНР Володимир Чеховський, радянська телеведуча, диктор телебачення, яка вела програми «У гостях у казки», «Добраніч, малята!», Валентина Леонтьєва, французький модельєр Ів Сен-Лоран, латиський актор театру й кіно Івар Калниньш, український політичний діяч, перший секретар ЦК КПУ, народний депутат Петро Симоненко, український громадський діяч, багаторічний президент Фонду «Демократичні ініціативи», учасник дисидентського руху Ілько Кучерів, англійський рок-музикант, вокаліст групи Def Leppard Джо Елліот, американський кінорежисер, володар «Оскара» за фільм «Краса по-американськи» Семюел (Сем) Мендес, півзахисник мюнхенської «Баварії» та збірної Німеччини з футболу Бастіан Швайнштайгер.

Події:

1492 – перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов’ях Дніпра, козаки взяли на абордаж османську галеру, з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри.

1498 – мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.

1578 – розпочалася одна з найбільших арктичних експедицій: англійський мореплавець Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади.

1774 – британський вчений Джозеф Прістлі вперше отримав чистий кисень.

1780 – Швеція оголосила про свій постійний нейтралітет.

1793 – у Французькій республіці введено метричну систему мір і ваг, котра згодом стала основою міжнародної єдиної системи вимірів.

1838 – рабство заборонене у переважній більшості колоній Британської імперії.

1876 – Колорадо стає 38-м штатом Сполучених Штатів Америки.

1914 – через чотири дні після оголошення Австро-Угорською імперією війни Королівству Сербія, Німецька імперія і Російська імперія оголосили війну одна одній, у Французькій республіці проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли до Люксембургу, щоб почати наступ на Французьку республіку. Протягом наступних трьох днів Російська імперія, Французька республіка, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорської імперії та Німецької імперії. Почалась Перша світова війна, яка забрала життя 20 мільйонів людей.

1936 – чергові Олімпійські ігри відкрив у Берліні Адольф Гітлер.

1944 – о 17:00 за Варшавським часом почалося повстання у Варшаві (Варшавське повстання 1944 року).

1953 – швейцарський вчений Огюст Пікар разом із сином Жаком закінчив будівництво батискафа «Трієст», на якому в 1960 році Жак спуститься на дно Маріанської западини на глибину 10 916 м.

2008 – повне сонячне затемнення

2016 – На базі частини ремонтних цехів ПАТ «Запоріжсталь» утворився Запорізький ливарно-механічний завод (Запоріжжя)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus