USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

7 серпня: свята, події, факти. Знайшли першу жертву Джека-Різника та прийняли закон «про п'ять колосків»

7 Серпня 2021 00:00
У світі відзначають День маяка (день працівників засобів навігаційного обладнання узбережжя великих водойм у вигляді капітальної споруди), День професійного спікера та Національний день пурпурного серця в США.

Сьогодні іменини в Олександра, Ганни і Макара.

Народилися:

Цього дня народилися український письменник, етнограф, перекладач, громадський діяч Пантелеймон Куліш, циркова актриса, куртизанка та одна з найвідоміших шпигунок І Світової війни Мата Харі (Маргарета Гертруда Целле), російська радянська акторка й режисерка, дружина кінорежисера Олександра Довженка Юлія Солнцева (Пересвєтова), український радянський архітектор Віктор Єлізаров, народна артистка України, Молдови й СРСР, співачка Софія Ротару, український політик і бізнесмен, адвокат Віктор Медведчук, радянський гімнаст Олександр Дитятін, американський кіноактор Девід Духовни («Цілком таємно» («Х-файлз»), «Каліфорнікейшн»), українська модель Влада Прокаєва (за першим чоловіком – Литовченко), українська плавчиня Яна Клочкова, американська акторка, володарка «Оскара» Шарліз Терон («Правила виноробів», «Солодкий листопад»), український професійний велогонщик Андрій Гривко.

Події:

1888 — Знайшли першу жертву Джека-Різника.

Джек-Різни́к ‒ імʼя, дане невідомому серійному вбивці в районі Лондону Вайтчапел у другій половині 1888 року.

Це імʼя було запозичене з листа, написаного в агентство новин під час вбивств невідомим, який видавав себе за вбивцю. Навколо постаті Джека-Різника вирувало декілька легенд ‒ суміші справжніх, історичних дослідів, теорій змови і фольклору.

Через те, що особа вбивці так і не була достеменно встановлена, письменники, історики і детективи-аматори звинувачували в причетності до вбивств велику кількість інших осіб. Джек-Різник та історії про нього завдяки жорстокості вбивств та нездатності поліції зловити його, іноді навіть за три хвилини після скоєння злочинів, набули великого розголосу в англійській пресі ‒ та значно збільшили їх тиражі.

Жертвами Джека-Різника були жінки, які тимчасово заробляли на життя проституцією. Більшість його злочинів були скоєні в громадських і напівгромадських місцях ‒ де жертвам різали горло і нівечили тіла. Щоб жертви не кричали, деякі припускають, вони були спочатку задушені ‒ це також пояснює відсутність крові в деяких місцях злочину. Вирізування деяких органів з тіл жертв, пояснювалось припущенням, що вбивця мав певні знання з анатомії чи хірургії.

1932 ‒ У СРСР прийнятий «Закон про пʼять колосків». До 1 січня 1933 засуджено на строк понад 10 років 54 645 осіб, розстріляно 2110.

«П’ять колосків», Закон «про пʼять колосків», або просто «Колоски» ‒ репресивний радянський закон часів Голодомору. Повна назва: Постанова ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 р.

Окрім власне самого закону існувала також Таємна інструкція про його застосування.

Згідно з інформацією МЗС України, текст закону був власноруч написаний Сталіним. Закон передбачав як захід судової репресії за розкрадання колгоспного і кооперативного майна «розстріл із конфіскацією всього майна і з заміною за помʼякшуючих обставин позбавленням свободи на термін не нижче 10 років з конфіскацією всього майна». Амністія у цих випадках заборонялась. На літо 1933 року за цим законом було засуджено 150 000 осіб. Зокрема, засуджували дітей, які намагалися знайти хоч якусь їжу.

1993 ‒ Частину Букінгемського палацу відкрили для туристів.

У теперішній час Букінгемський палац є резиденцією королеви Великої Британії Єлизавети II.

Букінгемський палац розташований навпроти вулиці Пел-Мелл. На майданчику перед центральним входом до палацу на невеликому узвишші стоїть білий мармуровий з позолотою памʼятник на честь королеви Вікторії.

Букінгемський палац обіймає територію 20 гектарів, з яких 17 зайняті Королівськими садами.

За загальним правилом, лише під час перебування британської королеви в палаці, на даху гордо майоріє королівський штандарт Юніон Джек.

Напевно, найвідоміша традиція, яка стала своєрідною візитівкою Лондона і приваблює сотні туристів щодня повʼязана з охороною палацу ‒ придворним девізіоном, що складається з полку гвардійської піхоти і Королівського конно-гвардійського полку. Щодня об 11:30 від квітня до серпня відбувається зміна караулу (в решту днів року церемонія відбувається через день), яка являє яскраве дійство з чітко виписаним сценарієм.

Один із головних будівничих Букінгемського палацу ‒ Едвард Блор є також автором Воронцовського палацу в Алупці (Крим, Україна).

Збереглись свідчення, що Джон Неш, будучи придворним будівничим, полюбляв «освоювати» кошти, будуючи похапцем і з сумнівною якістю — так, при вступі на престол королеви Вікторії в 1837 році, тобто за 3 роки після зведення будівлі, в ній майже неможливо було проживати, адже більшість із близько тисячі вікон палацу елементарно не відчинялися.

Королівські сади Букінгемського палацу, також переобладнані Джоном Нешем, а також Вільямом Ейлтоном, є найбільшими приватними садами Лондона. Вони також обмежено бувають відкриті для відвідування. У Королівських садах є ставок і штучні водоспади. Картину природної ідилії доповнюють фламінго, що призвичаїлися навіть до гулу королівських гелікоптерів, які раз-по-раз пролітають над територією Букінгемського палацу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus