USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

1 травня: свята, події, факти. Відзначають День конвалії та винайшли поштову марку

1 Травня 2021 00:00
Сьогодні світ відзначає День глобальної любові, Свято Весни і Праці, День міжнародної солідарності трудящих, день народження поштової марки, Міжнародний день партизанського садівництва і Міжнародний день туби.

В Канаді святкують День ховраха, у Франції – День конвалії, в Естонії – День весни, у США – День спасіння носорогів, День коучингу керівників, День права, День парфе з шоколадом, Фестиваль папугу, у Казахстані – День єдності народів Казахстану, в Німеччині – Травневий свято, на Гавайських островах – Свято гавайських танців, в Ірландії – Кельтське свято початку літа, або Белтайн, на Маршаллових островах – День Конституції, у Латвії – День скликання установчих зборів.

У християн східного обряду 1 травня – Велика субота. Це субота страсного тижня, присвячена спогаду про перебування Ісуса Христа у гробі. Саме сьогодні завершується Великий піст, який тривав 48 днів.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Григорій, Віктор, Іван, Михайло, Кузьма та Антон.

Народилися:

1 травня народилися український біолог, один із перших українських академіків Микола Кащенко, французький письменник Марсель Пруст (роман-епопея «У пошуках втраченого часу»), радянський державний діяч, генеральний комісар держбезпеки, нарком внутрішніх справ у 1936-1938 роках Микола Єжов, українська актриса театру й кіно Нонна Копержинська (Тітка Секлета у фільмі «За двома зайцями», Рогнеда Карпівна в «Королеві бензоколонки»), український композитор, педагог, музично-громадський діяч Левко Колодуб, білоруська співачка, учасниця групи «Вераси» Ядвіга Поплавська("Малиновка«, «Бєли снєг»), український політик, голова партії ВОЛ «Справедливість», перед тим – один із лідерів Соцпартії, народний депутат кількох скликань Іван Чиж, український політик і юрист, народний депутат, голова Центрвиборчкому під час президентських виборів 2004 року Сергій Ківалов, український юрист, заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, хорватський футболіст, півзахисник збірної і донецького «Шахтаря» Даріо Срна.

Події

1006 – відбувся спалах наднової SN 1006.

1682 – Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.

1699 – П'єр ле Мойн заснував першу колонію європейців в долині річки Міссісіпі.

1707 – Королівство Англія, Уельс та Королівство Шотландія об’єднані в одну державу – Королівство Великобританія.

1786 – у Відні відбулася прем’єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро».

1840 – у Великій Британії з’явилася в продажу перша в світі поштова марка – «Чорний Пенні».

1851 – у Лондоні, в Кришталевому палаці відбулося відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

1886 – 1 травня анархічні організації США і Канади влаштували ряд мітингів і демонстрацій. У пам'ять про це і страчених монархістів Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

1890 – вперше пройшов міжнародний першотравневе свято в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії та інших країнах Європи.

1931 – У Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі – 102-поверхового «Емпайр Стейт Білдінг».

1997 – на парламентських виборах у Великобританії вперше за останні 18 років перемогу здобула Лейбористська партія.

2004 – Угорщина, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія і Естонія увійшли до складу Європейського Союзу. Це розширення — найбільша в історії ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus