USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

1 вересня: свята, події, факти. День знань та запровадження гривні

1 Вересня 2021 00:00
Сьогодні в Україні святкують День знань. Традиційно у школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року.

В Узбекистані відзначають День Незалежності, а в Словаччині – День Конституції, у Лівії – День революції, у Польщі – День ветеранів, у Японії – День запобігання стихійним лихам, в Гондурасі – День прапора.

У церкві 1 вересня вшановується пам’ять трьох мучеників – Агапія, Тимофія і Теклі, які постраждали за віру приблизно в 304-306 рр. Цього дня православні вшановують пам’ять і Андрія Таврійського, який такожпостраждав за віру в Христа.

Іменини святкують Текля, Андрій, Микола й Тимофій.

Цього дня народилися російський поет, драматург, критик Інокентій Анненський, американський письменник, автор романів про Тарзана Едгар Берроуз, українська громадська і політична діячка Ольга Басараб, американська танцівниця й актриса Мерилін Міллер (її ім’я як складову частину свого акторського псевдоніму взяла Мерилін Монро), російський письменник Андрій Платонов (Климентов), український політичний і громадський діяч, член президії Національної Академії наук України Ігор Юхновський, український поет-пісняр Микола Юрійчук, український вчений, педагог-новатор Геннадій Атанов, український художник театру, живописець Данило Нарбут, український естрадний співак, композитор-пісняр, народний артист України Микола Мозговий, молдавська і радянська співачка Надія Чепрага, російський актор театру і кіно Сергій Гармаш («Біси», «Солдат Іван Чонкін», «72 метри», «Полювання на піранью», «Стиляги»), українська громадська діячка, дружина експрезидента Віктора Ющенка Катерина Ющенко.

Події

1804 – німецький астроном Карл Людвіг Гардінг відкрив третій астероїд Юнону

1819 – вперше поставлено на сцені Полтавського театру п’єсу Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

1859Керрінгтон і Годжсон незалежно відкрили спалахи на Сонці.

1898 – відкрився Київський політехнічний інститут.

1919 – у ніч проти 1 вересня внаслідок тактичних прорахунків командування (генерал Кравс) столицю України було здано денікінцям під орудою генерала Бредова.

1923 – великий кантоський землетрус у Східній Японії.

1996 – в Україні запроваджено національну валюту – гривню.

2001 – покарання стратою в українському судочинстві замінено довічним ув’язненням.

2004 – у школі № 1 Беслана (РФ) було захоплено в заручники щонайменше 1200 дітей та дорослих. За офіційними даними, напад здійснювався 32 чеченцями. В результаті невдалої операції російських спецслужб загинуло майже 300 заручників.

2006 – у Криму почав працювати перший у світі справжній кримськотатарський телеканал ATR.

2008 – прем’єрний показ українського телевізійного мультсеріалу «Легенди України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus