USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

10 червня: свята, події, факти. Всесвітній день морозива та перший сигнал SOS

10 Червня 2023 00:00
Сьогодні світ відзначає День народження кулькової ручки, Всесвітній день ремісництва, Всесвітній день морозива, Всесвітній день модерну і Міжнародний день геральдики.

В США святкують День спільноти анонімних алкоголіків, День трав і спецій, День чаю з льодом, в Японії – День годинника, на Гаїті – День дітей, у Гвіані – День скасування рабства, у Киргизстані – День всенародного вшанування, у Молдові – День прикордонника, в Італії – День військово-морських сил, у Конго – День примирення.

За церковним календарем 10 червня відзначають День святого Микити Халкідонського. Святий мученик був сповідником, дуже милосердним і завжди допомагав бідним. Тому його просять про допомогу всі, хто її потребує.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Дмитро, Захар, Ігнатій, Іраклій, Макар, Микита, Павло.

Цього дня народилися американська кіноактриса Хетті Макденіел (стала першою володаркою «Оскара», врученого темношкірому артистові, – за роль у фільмі «Віднесені вітром»), український актор театру й кіно, легендарний ведучий програми «На добраніч, діти!» Петро Вескляров (Дід Панас), радянський учений-кардіолог, академік Євген Чазов, учасник партизанського руху на Волині Анатолій Бринський, український письменник і політик Василь Шкляр, італійський футболіст і тренер Карло Анчелотті, український журналіст і політик, народний депутат Андрій Шевченко.

Події

978 – князь Володимир посів київський престол.

1793 – у Парижі створили перший у світі публічний зоопарк.

1907 – французькі інженери брати Люм’єр винайшли спосіб друку кольорових фотографій, які планували використовувати для виробництва кольорового кіно.

1909 – пасажирський корабель «Славонія», що зазнав катастрофи біля Азорських островів, уперше у світі використав сигнал SOS.

1917 – у Києві розпочав роботу I Всеукраїнський селянський з’їзд.

1918 – проголошено незалежність Вірменії (28 травня за старим стилем).

1921 – заснований музей-садиба Льва Толстого «Ясна Поляна».

1934 – при НКВС УСРР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).

1943 – угорець Ласло Біро винайшов кулькову ручку.

1950 – західні країни відкинули пропозицію Радянського Союзу провести в Німеччині референдум з приводу ідеї об’єднання країни.

1964 – у Москві відкритий пам’ятник Тарасові Шевченку.

1969 – відбувся військовий конфлікт між СРСР і Китаєм у районі Тасти (Казахська РСР).

1984 – американці провели перше успішне випробування протиракетної системи в космосі.

1999 – у результаті несподіваного марш-кидка російські війська зайняли військовий аеропорт Приштини (Автономний край Косово і Метохія,Союзна Республіка Югославія) на кілька годин раніше прибуття туди військ НАТО.

2003 – дует «Modern Talking» знову розпався.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus