USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

10 грудня: свята, події, факти. Всесвітній день прав людини та перші Нобелівські премії

10 Грудня 2021 00:00
10 грудня у світі відзначають Всесвітній день прав людини, Всесвітній день футболу, Міжнародний день прав тварин, День Нобеля.

Також у світі 10 грудня святкують День Конституції Таїланду, День штату Міссісіпі в США, Національний день жінок в Намібії.

Цього дня православна церква відзначає свято на честь одного з найшанованіших у православ’ї образів – ікони Пресвятої Богородиці під назвою Знамення. На ній зображується образ Божої Матері з піднятими молитовними руками та зображенням Немовляти на грудях.

Іменини святкують Василь, Олексій, Андрій, Борис, Всеволод, Володимир, Микола, Іван, Дмитро, Федір, Сергій, Роман, Яків.

Народилися:

10 грудня народилися англійський математик Ада Лавлейс, український скульптор і педагог Макс Гельман, народний артист СРСР клоун Карандаш, справжнє ім’я і прізвище якого Михайло Румянцев, народний артист України композитор Ігор Поклад («Чарівна скрипка», «Ой летіли білі гуси», «Пісня про матір»), українська співачка Таїсія Повалій, американський актор Майкл Дункан (виконавець ролі доброго негра-цілителя у фільмі «Зелена миля»).

Події:

1520 – Мартін Лютер привселюдно спалив папську буллу Exsurge Domine про відлучення його від церкви у Віттенбергу.

1637 – Козацько-селянські війська під проводом Павла Бута зазнали поразки від поляків біля містечка Боровиця.

1684 – Едмунд Галлей зачитав на засіданні Королівського товариства роботу Ісаака Ньютона De motu corporum in gyrum, в якій закони Кеплера були виведені на основі теорії тяжіння.

1901 – у Стокгольмі вручені перші Нобелівські премії.

1948 – Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини (10 грудня відзначається як День прав людини).

1953 – вийшов 1-й номер журналу «Плейбой».

1981 – американський журнал The New England Journal of Medicine опублікував замітку про нове захворювання, яке призвело до загибелі 95 чоловіків, в основному серед гомосексуалістів. Пізніше недуг отримав назву «синдром набутого імунодефіциту» (СНІД).

1999 – Панамський канал перейшов під юрисдикцію Панами (раніше був під юрисдикцією Сполучених Штатів).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus