USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

10 листопада: події, факти, дні народження

10 Листопада 2014 00:00
10 листопада день народження відзначає український журналіст та громадський діяч Ігор Луценко (на фото) та керівник апарату Ковельської районної державної адміністрації Степан Топольський.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає їм успіхів у роботі, нових досягнень та міцного здоров’я. Мирного неба, доброї долі і впевнених кроків вперед.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні - Міжнародний день бухгалтерії. Також на 10 листопада припадає Всесвітній день науки та Всесвітній день молоді.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день вперше в історії Олімпійських ігор факел Олімпіади опинився у відкритому космосі. Олімпійський символ вже двічі був у космосі: у 1996 та 2000 роках, але жодного разу його не виносили з корабля.

У 2012 році в мережі з'явилося 10 фактів, про те, що вважалося раніше непристойним, а з часом стало абсолютно нормальним. «Пост з минулого» читайте тут.

А у 2011 році волинянин забрав срібло світового кікбоксингу. Тоді срібним призером Чемпіонату світу став Юрій Зубчук.

Народилися:

10 листопада народилися німецький релігійний та громадський діяч Мартін Лютер, французький композитор Франсуа Куперен, англо-ірландський письменник, поет і драматург Олівер Голдсміт, визначний німецький поет, філософ, історик і драматург Йоганн Фрідріх Шиллер, англійський астроном, один із піонерів застосування блінк-мікроскопа в астрономії Роберт Ейтон, авіаконструктори Андрій Туполєв та Джон Кнудсен Нортроп, визначний радянський зброяр Михайло Калашников, англійський актор Річард Бартон, італійський композитор, аранжувальник, диригент Енніо Морріконе, американський кіноактор Рой Шнайдер, англійський письменник-лібретист Тім Райс, волейбольний тренер Юрій Клещов, німецький кінорежисер Роланд Еммеріх («Патріот», «Годзілла», «Післязавтра»), український джазмен Олексій Коган, ірландський автогонщик Едді Ірвайн, футболісти Єнс Леманн та Сергій Овчинников, український піаніст Павло Ігнатьєв, російська телеведуча Тіна Канделакі, американська кіноакторка Бріттані Мерфі («Місто гріхів», «Молодята»).

Сталося:

1708 — поголовне винищення населення та цілковите зруйнування міста Батурина російським військом.

1723 — за наказом царя Петра І в Петербурзі заарештували Павла Полуботка, чернігівського полковника, наказного гетьмана Лівобережної України (1722–1724). Був ув'язнений у Петропавлівській фортеці, де й помер.

1764 — Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Україні президенту Малоросійської колегії Петру Рум'янцеву.

1928 — у Києві відкрито будинок-музей Тараса Григоровича Шевченка.

1948 — Вийшов Указ Президії ВС РСФСР «О выделении города Севастополя в самостоятельный административно-хозяйственный центр». Згодом в поточних документах СРСР Севастополь (разом з Кримом) став частиною УРСР, зокрема вся його адміністративна, господарча та партійна ланка підпорядковувалася Сімферополю та Києву.

1955 — У Севастопольській бухті стався вибух під флагманським кораблем Черноморського флоту лінкором «Новороссийск», який за 2 години 45 хвилин потонув. Загинуло 609, поранено 139 моряків.

1970 — Запущено космічну станцію «Луна-17», котра через тиждень здійснила посадку на Місяць і доставила перший радянський самохідний пристрій «Луноход-1».

1993 — Групою сектантів «Білого братства», очолюваного Мариною Цвигун (Марія Деві Христос), та Юрієм Кривоноговим (Іоанн Свамі), було проголошено «кінець світу» та захоплено київський Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало край діяльності «Білого братства» та викликало низку самогубств прихильників секти в Україні та країнах СНД.

2004 — Центрвиборчком оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87 %) Віктор Янукович набрав 10 969 579 голосів (39,32 %). другий тур голосувань призначено на 21 листопада 2004.

2004 — вийшов Firefox 1.0.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus