USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

10 травня: свята, події, факти. День кактуса та відкриття Кайманових островів

10 Травня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з системним червоним вовчаком, Всесвітній день кактуса, День вітряка та День руху заради здоров’я.

У Мексиці, Гватемалі, Сальвадорі – День матері, на Мальдівах – День дітей, в Азербайджані – Свято квітів, в Японії – День покоївок, у Німеччині – День книги, в Таїланді – Свято першої борозни, День хлібороба, у США – День штату Вашингтон, День гольфу, День ліпідів, День прибирання в кімнаті, День креветок, День жіночого обстеження, День печінки і цибулі, День малого бізнесу, у Франції – День скасування рабства, в Мікронезії – День Конституції, у Камбоджі – Свято першої борозни, у Киргизстані – День банківського працівника, в Румунії – День національної незалежності.

10 травня – День вітряка. Міжнародний день вітряка почали святкувати на початку 2000-х років у Нідерландах. Згодом свято поширилося на інші країни.

Вітряні млини вперше з’явились у стародавній Персії. Пізніше їх почали встановлювати у середньовічній Європі. В Україні їх ставили у полях та на узбіччях доріг, переважно на півдні.

Зараз Міжнародний день вітряка має на меті не лише вшанування цього важливого винаходу в історії, але й привернення уваги до можливості отримання «зеленої» енергії завдяки вітру.

Сьогодні також – Всесвітній день кактусів, що бере свій початок в Америці. Він знайшов шанувальників і відгук у серцях багатьох кактусівників в Німеччині та Європі.

Захід в тому числі покликаний нагадати нам про ряд екологічних проблем, про те, що багатьом кактусам на їх історичній батьківщині загрожує зникнення.

10 травня православна церква вшановує апостола і священномученика Симеона, єпископа Єрусалимського, родича Господнього.

10 травня іменини за православним календарем святкують Микола, Іван, Павло, Семен, Петро, Сергій, Степан та Анастасія.

10 травня народилися французький поет і композитор, автор «Марсельєзи» Клод Руже де Лілль; американський актор, убивця президента Лінкольна Джон Бут; англійський лорд, сер, відомий яхтсмен, засновник чайної компанії «Ліптон» Томас Ліптон; засновник французької кінокомпанії Gaumont – першої у світі кіностудії Леон Гомон; американський кінопродюсер, творець «Віднесених вітром» Девід Селзнік; французький та американський режисер українсько-єврейського походження Анатоль Литвак; азербайджанський і радянський політичний та державний діяч, президент Азербайджану у 1993-2003 роках Гейдар Алієв; український і радянський інженер, творець ракетної техніки Володимир Січовий; актор, кінорежисер Борис Яшин («Дев’ять днів одного року», «Борги наші»); український радянський актор Леонід Бакштаєв (ролі другого плану у фільмах «Бумбараш», «Ати-бати, йшли солдати», «Убити шакала»); український радіожурналіст, публіцист Емма Бабчук.

Події

1503Христофор Колумб відкрив Кайманові острови.

1811 – у Великій Британії запроваджені паперові гроші.

1844 – столиця Канади перенесена з Кінгстона до Монреаля.

1913 – перший політ літака С-9 («Великий Балтійський» або «Гранд») конструктора Ігоря Сікорського.

1933 – демонстративне спалення книжок націонал-соціалістичними студентами та есесівцями у Берліні, що поклало початок масовому знищенню літератури, неприйнятної для німецького духу.

1940 Вінстон Черчілль став прем’єр-міністром Великої Британії, змінивши на посаді Невілла Чемберлена, який відзначався політикою умиротворення гітлерівської Німеччини та був змушений піти у відставку після військових невдач Британії.

1941 – німецький реактивний винищувач «Мессершмітт» Me-163 вперше подолав рубіж швидкості 1000 кілометрів за годину. Точна швидкість літака становила 1003,9 кіллметра за годину. Рекорд протримався до 1947 року.

1960 – американський атомний човен «Тритон» завершив першу підводну кругосвітню подорож, котра тривала 84 дні.

1967 – розрив СРСР дипломатичних відносин з Ізраїлем.

1978 – в Одесі почалися зйомки фільму «Місце зустрічі змінити не можна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus