USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

16 червня: свята, події, факти. День морської черепахи і винайшли «Пепсі-Колу»

16 Червня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день морської черепахи, Міжнародний день сімейних грошових переказів, День захисту дітей Африки та Міжнародний день солідарності з народами Південної Африки.

У США святкують День свіжих овочів, День шоколадної помадки, у ПАР – День молоді, в Аргентині – День інженера, в Ірландії – День Блума.

Православна церква 16 червня вшановує пам'ять святого Лукілліана. Цей день також назвали в народі Лук'яном Вітряком або Лукою Вітряним.

Іменини у Лукілліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія, Дмитра, Лукіана і Михайла.

Народилися:

Цього дня народилися італійський письменник, автор «Декамерона» Джованні Бокаччо (дата умовна), шотландський економіст і філософ, основоположник сучасної економічної теорії Адам Сміт, французький автопромисловець, засновник концерну «Пежо» Жан Пежо, український політичний і громадський діяч, журналіст, історик Зиновій Книш, радянський хокеїст Костянтин Локтєв, американський письменник, кіносценарист і драматург, автор «Історії кохання» Ерік Сігал, російський політичний і держаний діяч, глава адміністрації президента Єльцина Анатолій Чубайс, російський журналіст, музикознавець, телеведучий Артемій Троїцький, український театральний режисер і сценарист, постановник концертів та масових акцій Василь Вовкун, російський музикант, лідер групи «Ногу свело!» Максим Покровський.

Події

1578 – у Львові страчено козацького ватажка, молдавського господаря Івана Підкову.

1862 – в театрі на Бродвеї під час вистави п’єси «Мазепа» (за Байроном) актриса Ада Менкен з’явилася напівголою, що призвело до нечуваного скандалу і мало не до закриття театру.

1893 – фармацевт Калеб Бредхем з Нью-Берна (штат Північна Кароліна) створив суміш з газованої води, цукру, ванілі, рідкісних олій і горіхів коли. Незабаром вона стала продаватися в аптеках напій, що веселить, зміцнює і сприяє травленню. Через п’ять років після винаходу Бредхем придумав для неї назву – «Пепсі-Кола», а 16 червня 1903 року зареєстрував його як торговельну марку.

1934 – у Харкові відкрився перший з’їзд письменників України. Створено Спілку письменників України (СПУ).

1972 – в Нью-Йорку відкрився Музей джазу.

1998 – вперше в прямому ефірі по інтернету було показано пологи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus