USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

10 вересня: свята, події, факти. В Україні – День борщу, а Луцьк святкує День міста

10 Вересня 2022 00:00
Цьогоріч 10 та 11 вересня Луцьк святкує День міста. Луцьку виповнюється 937 років. З нагоди свята організовують низку заходів.

В Україні святкують День борщу. Його відзначають у другу суботу вересня.

Також сьогодні – День українського кіно, який щороку припадає на другу суботу вересня.

У цей день в світі відзначають Міжнародний день макіяжу, День портвейну, Всесвітній день запобігання самогубствам, День альпаки.

У США – День обміну ідеями, День пенсійного плану, День обіду за переглядом телевізора, День боротьби з раком, в Австралії – День білої повітряної кульки, в Британії, США – День «Обійміть свого начальника», в Гондурасі – День дітей, в Індії – свято «Ганеша-чатуртхі», в Китаї – День вчителя, в Монголії – День пам’яті жертв політичних репресій, в Гібралтарі – Національний день, в Гайані – День спадщини американських індіанців, в Белізі – Національний день.

Іменини у Анни, Мойсея, Афанасія, Дениса, Григорія, Івана, Павла, Анатолія, Веніаміна, Кассіана, Арсенія, Ігнатія, Сергія та Миколи.

Цього дня народилися французький композитор, органіст і музичний педагог Франсуа Бенуа, біохімік, президент Академії наук Української РСР у 1946-1962 роках Олександр Палладін, американський фізик-ядерник, лауреат Нобелівської премії Артур Комптон, український кінорежисер, сценарист, письменник, художник Олександр Довженко, польський артист оригінального жанру, ілюзіоніст, психіатр і гіпнотизер Вольф Мессінг, американський кінорежисер Роберт Уайз («Вестсайдська історія», «Звуки музики»), український громадський діяч, правозахисник, дисидент і політв’язень радянських часів, психіатр Семен Глузман, український математик Анатолій Скороход, український графік і живописець Сергій Іванов, британський актор театру і кіно Колін Ферт, англійський кінорежисер Гай Річі.

Події:

1856 – закінчення Кримської війни, поразка Російської імперії коаліції Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства.

1919 – на Паризькій мирній конференції укладено Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини – на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припинила своє існування.

1920 – прийнята конституція Австрійської Республіки, згідно з якою країна стала «союзною державою» з правами широкої автономії.

1941 – у в’язницях Києва радянськими спецслужбами без вироку суду розстріляно всіх в’язнів.

1943 – біля села Новий Загорів бійці УПА дали бій переважаючим силам німців.

1989 – Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив «берлінської стіни».

1993 – Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932–1933 роках».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus