USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

11 квітня: дні народження, події, факти

11 Квітня 2015 00:00
День народження 11 квітня відзначають голова Волинського апеляційного суду Петро Філюк, депутати Волинської обласної ради Віктор Прокопчук, та Василь Столяр юрист, депутат Луцької міської ради, керівник депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов.

Також сьогодні свято у перекладача, журналіста Юлії Дерев’янчук (на фото). Друзі вітають її з днем народження та бажають миру і побільше добра. Нехай кожен день буде легким на перемоги і багатим на хороших людей.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Яків, Марк, Кирило та Антип.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, наснаги й успіхів у роботі.

11 квітня з ініціативи ВООЗ в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. А ще сьогодні – Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

Окрім того, 11 квітня клініка лікаря Вігорського святкує свою 12-ту річницю від дня заснування. Видання бажає колективу наснаги, а клініці певнених кроків та процвітання.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день видання писало, що на Волині обновилися ікони.

Також дивіться «Першу смерть» - другу стрічку з циклу документальних фільмів «Зима, що нас змінила».

Народилися:

Цього дня народилися англійський лікар Джеймс Паркінсон (описав «тремтячий параліч», який тепер називають хворобою Паркінсона), український громадський і політичний діяч Олександр Янко, радянський артист цирку, знаменитий ілюзіоніст Еміль Кіо, український веслувальник, байдарочник, олімпійський чемпіон Юрій Стеценко, українська журналістка, поетеса і критик Вікторія Стах, іспанський футболіст, півзахисник клубу «Барселона» Тьяго Алькантара.

Сталося:

1945 – звільнення в'язнів німецького концентраційного табору Бухенвальд (перед приходом американських військ в'язні повстали й визволили себе самі).

Об’єкт розташовувався за 6 миль від міста Ваймар у центральній Німеччині, заснований гітлерівцями влітку 1937 року, діяв 8 років, до 1945 року, будучи сценою щоденного варварства і звірства. У Бухенвальді загинули десятки тисяч невинних людей: їх вбивали камінням, різками, топили в гною, кастрували, нівечили, морили голодом. Згідно з оцінками експертів, близько 50 000 людей загинули в Бухенвальді — переважно євреї та політичні в'язні, але також радянські (українські включно) військовополонені, цигани та гомосексуалісти. Бухенвальд не був табором смерті, як Аушвіц: не було газових камер. Проте в Бухенвальді було вбито та закатовано багато ув'язнених; інші гинули від голоду та хвороб.

1945 – радянська влада заарештувала митрополита УГКЦ Йосипа Сліпого і низку греко-католицьких владик.

Був засуджений на 8 років важких робіт. Рік по тому, під тиском подібних репресій, було здійснено «самоліквідацію» Української греко-католицької церкви. Відкидаючи постійні радянські пропозиції переходу на православ'я (зокрема пост митрополита Київського РПЦ), Сліпий був далі засуджений у 1953, 1957 і 1962 роках. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру та Мордовії, зокрема в Потьмі.

1963 – на екрани СРСР вийшла кінокомедія Олексія Мішурина та Миколи Літуса «Королева бензоколонки» з Надією Румянцевою у головній ролі. На момент зйомок Надії Румянцевої, яка виконує роль 17-річної дівчини, було вже 32 роки. Епізод з бджолами знімався на центральній площі міста Біла Церква. У вересні 2010 року на честь цієї події на будівлі, навпроти якого велася зйомка, була встановлена меморіальна табличка з зображенням виконавиці головної ролі - Надії Румянцевої. У Пирятині до цих пір з посмішкою згадують про зйомки фільму. Приміром, мер міста із задоволенням розповідає про те, як, будучи хлопчиськом, заробив свої перші гроші, беручи участь у зйомках фільму, який прославив його місто.

1981 – під час гастролей у німецькому місті Фюрт заявили про своє неповернення в СРСР диригентМаксим Шостакович і піаніст Дмитро Шостакович-молодший – син та онук композитора Дмитра Шостаковича. За кордоном Максим Шостакович вперше виступив як диригент у 1968 році з Лондонським філармонічним оркестром в Королівському фестивальному залі, в 1969 провів концертний тур по США з Держоркестром. У 1983-1985 Шостакович – головний диригент Гонконзького філармонічного оркестру, в 1986-1991 – Новоорлеанського симфонічного оркестру. З 1979 року виступає як оперний диригент, серед його постановок - «Ніс» і «Леді Макбет Мценського повіту». У 1994 вперше після довгої перерви виступив у Росії, через три роки разом з родиною повернувся в Санкт-Петербург.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus