USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

12 травня: свята, події, факти. День медсестри та Україна стала членом ЮНЕСКО

12 Травня 2023 00:00
12 травня в Україні і світі святкують Всесвітній день медичних сестер. Ця професія з’явилася значно раніше, ніж отримала свою сучасну назву. В період Київської Русі за хворими й немічними доглядали здебільшого послушниці в монастирях. Проте в X столітті княгиня Ольга відкрила першу лікарню, в якій саме жінки доглядали за пацієнтами. В Європі обов’язки медичної сестри теж були суто чоловічою справою. Але цей стереотип змінила відома британка Флоренс Найтінгейл, яка народилася в доволі заможній родині саме 12 травня 1820 року. Тому подія святкується 12 травня.

Також 12 травня Міжнародний день поширення інформації про хронічні імунологічні та неврологічні захворювання (International Awareness Day for Chronic Immunological and Neurological Diseases). До них, зокрема, належать синдром хронічної втоми, фіброміалгія тощо. Дату події обрали на честь дня народження Флоренс Найтінгейл, яка була сестрою милосердя і мала таке захворювання. Започаткували її 1992 року, а символом обрали стрічку блакитного кольору.

А ще 12 травня Всесвітній день обізнаності про фіброміалгію. Фіброміалгією називається хронічний стан людини, під час якого вона страждає на поширений біль в окремих ділянках тіла, він також супроводжується гіперчутливістю до тиску. Додатковими симптомами можна назвати: підвищену втомлюваність, розлади сну, проблеми з роботою кишківника, оніміння кінцівок, парестезію. Досі лікарі не виявили остаточну причину виникнення фіброміалгії. Пов’язують це захворювання з психологічними факторами, генетикою тощо.

Також 12 травня Міжнародний день обізнаності про міалгічний енцефаломієліт. Це досить складна і виснажлива хвороба, яка уражає велику кількість людей по всьому світу. Також вона відома як синдром хронічної втоми. Людина, хвора на міалгічний енцефаломієліт, відчуває постійну втому, яку неможливо зняти навіть під час відпочинку.

Сьогодні відзначають Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми,а також День спідометра.

У США святкують День горіхової помадки, День лімерика, День одометра, у Грузії – День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, у Таджикистані – День Шашмакома, у Колумбії – День математика, у Фінляндії – День фінської фінської ідентичності, у Сербській Республіці – День армії.

12 травня в церковному календарі – день пам’яті дев’яти мучеників Феогніда, Руфа, Антипатра, Феостиха, Артема, Магна, Феодота, Фавмасія і Філімона. Жили вони в Кизику в III столітті. Імператор Діоклетіан влаштовував гоніння на християн, але чоловіки сміливо проповідували віру в Христа, викриваючи язичників. Коли правитель про це дізнався, наказав привести їх до себе. Жорстоко і довго він мучив християн, а потім наказав відрубати їм голови. Після смерті мощі мучеників визнали нетлінними.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Василь, Федот, Филимон та Артем.

Народилися:

Цього дня народилися англійська медсестра, засновниця перших у світі курсів сестер милосердя Флоренс Найтінгейл, громадська діячка, перша лікарка-українка на Галичині Софія Окуневська-Морачевська, американська кіноактриса Кетрін Хепберн, український державний і громадський діяч, учений-агроном, письменник і публіцист Федір Моргун, українська естрадна співачка та акторка Юлія Пашковська, канадський хокеїст українського походження Джонні Буцик, український художник, заслужний художник України Іван Марчук, український футболіст Юрій Басалик, український військовий і політик Віктор Палій, американський актор Стівен Болдуїн («Народжений 4 липня», «Мішень»), 1982 рік – український хокеїст Віталій Доніка.

Події:

996 – у Києві освячена перша в Київській Русі кам’яна церква Десятинна.

1311 – інквізиція у Франції публічно стратила 54 лицарів Ордену тамплієрів.

1364 – у Кракові створений Ягеллонський університет

1551 – у Лімі на базі монастирської школи Домініканського ордена заснований університет Сан-Маркос – перший на американському континенті.

1881 – встановлено французький протекторат над Тунісом.

1926 – Руал Амундсен і Умберто Нобіле зробили політ на дирижаблі над Північним полюсом.

1929 – у Львові створена організація письменників Західної України – «Гроно».

1937 – компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію (була показана церемонія коронації англійського короля Георга VI).

1949 – СРСР офіційно припинив блокаду Західного Берліна.

1954 – УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО.

1993 – Естонію прийняли до Ради Європи.

2004 – в англіканській церкві введено посаду вебсвященника, який опікується приходом, що існує виключно в інтернеті.

2007 – Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі «Євробачення-2007», поступившись Марії Шерифович із Сербії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus