USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

9 січня: свята, події, факти. День статичної електрики, Богдан Хмельницький став гетьманом та представили перший IPhone

9 Січня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день Корсики та День статичної електрики.

У США – День статичної електрики, День візуалізації карти, Національний день кассуле, День абрикоса, День штату Коннектикут, в Японії – Свято удачі і щастя «Струму Ебісу», у Таїланді – День дітей, у В’єтнамі – День школярів і студентів, в Аргентині – Карнавал країни, на Філіппінах – День «Чорного Назарянина», в Індії – День індійців-нерезидентів, у Південному Судані – День мирної угоди, у Панамі – День мучеників, у Скандинавії – День пам’яті Рауда Сильного, у Пуерто-Рико – День Еугеніо Марія де Остос-і-Бонілья.

Православна церква 9 січня вшановує пам’ять великомученика Стефана. Інші назви свята: «Степанові праці», «Степани зимові», «Святий Степан», «Свято пастухів».

Іменини сьогодні у Йосипа, Давида, Якова, Степана і Федора.

Народилися:

Цього дня народилися український історик, публіцист, дипломат і політик Степан Томашівський, чеський письменник-новатор, поет, фантаст і гуморист Карел Чапек, американський психолог, засновник біхевіоризму Вотсон Джон Бродес, український громадсько-політичний діяч, журналіст, Президент УНР в екзилі (США) у 1967-1989 роках Микола Лівицький, французька письменниця, філософ, ідеолог феміністського руху Сімона де Бовуар, американський політичний і державний діяч, 37-й президент США Річард Ніксон, польський актор, уродженець Житомирщини Мечислав Павліковський (виконав роль Яна Заглоби у фільмі «Пан Володиєвський»), український поет-шістдесятник Борис Чичибабін, український актор, батько Леся Задніпровського Михайло Задніпровський, визначний український кінорежисер, сценарист, художник і громадський діяч вірменсько-грузинського походження, лауреат Шевченківської премії Сергій Параджанов, канадсько-бельгійська співачка Лара Фабіан, британський гітарист рок-гурту Led Zeppelin Джиммі Пейдж, український економіст, політик, виконувач обов’язків міністра фінансів України в 2009-2010 роках Ігор Уманський, українська біатлоністка Олена Підгрушна.

Події:

1431 – в Руані почався судовий процес над Жанною д’Арк під головуванням єпископа Кошона.

1449 – перша письмова згадка про лотерею, що була організована в Мілані для фінансування війни проти Венеції.

1599 – у Масселбурзі (Шотландія) створена найдавніша з офіційно зареєстрованих масонських лож.

1648 – Богдана Хмельницького обрано гетьманом Запорізької Січі.

1792 – підписано Ясський мирний договір, що завершив російсько-турецьку війну 1787–1792; Російська імперія приєднала землі між Південним Бугом і Дністром та Кубань.

1799 – у Великій Британії вперше у світі введено податок на прибуток.

1816 – перше випробування лампи Деві на копальнях Геббурна, Північно-Східна Англія.

1878 – Умберто I став королем Італії.

1915 – поразкою Антанти завершилась спроба захопити протоки Дарданелли та Босфор під час Першої світової війни.

1923 – іспанський винахідник Хуан де ля Сієрва здійснив перший політ на винайденому ним автожирі. З розвитком гелікоптерів роботи зі створення автожирів були згорнуті.

1923 – оголошено дефолт Німеччини через невиконання нею зобов’язань щодо репарацій за Версальським договором; два дні потому Франція та Бельгія окупували Рур.

1927 – у кінотеатрі Монреаля через паніку, викликану невеликим вибухом кінокамери, загинуло 78 людей, з них 77 – діти до 18 років.

1951 – у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй.

1959 – на Кіровоградщині розпочались арешти членів підпільної організації «Об’єднання», створеної в м. Інта в Комі АРСР у 1956 р. молодими українськими політв’язнями, які вже могли виходити за межі концтаборів або перебували на вільному поселенні. З 29 червня арешти розпочались в Інті, а з 26 жовтня – у Львові. Під час арештів вилучено підпільну друкарню і велику кількість антирадянських листівок.

1960 – початок будівництва Асуанської греблі на Нілі в Єгипті.

1972 – у гавані Гонконгу загорівся і затонув океанський лайнер «Королева Єлизавета», на той час найбільший у світі пасажирський корабель.

1992 – Ґвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР.

2005 – на президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем’єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.

2007 – CEO Apple Стів Джобс представив перший iPhone.

2021 – авіакатастрофа пасажирського літака Boeing 737 в Індонезії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus