USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

12 грудня: події, факти, дні народження

12 Грудня 2011 08:58
День народження 12 грудня відзначають голова Волинського братства Святого Андрія Первозванного Андрій Бондарчук (на фото), начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Микола Зайченко, начальник відділу благоустрою департаменту ЖКГ Луцькради Ольга Люфт, директор ЖКП №11 Станіслав Потайчук.

Також іменинником цього дня є письменник, громадський діяч, філософ волинянин Євген Сверстюк.

«ВН» вітають усіх їх зі святом і зичать у благополуччя, добробуту та успіхів у роботі.

12 грудня народилися російський письменник, поет, історик та громадський діяч Микола Карамзін, французький письменник, автор романів «Мадам Боварі» та «Саламбо» Гюстав Флобер, український книгознавець, лексикограф, перекладач Іван Максимович, німецький філософ, професор Харківського університету Йоган Баптист Шад, американський актор, співак і шоумен, син італійських емігрантів Френк Сінатра, киргизький письменник і дипломат Чингіз Айтматов, російський мандрівник походженням з України, художник, письменник Федір Кюнюхов, голова проводу ОУН Андрій Мельник, знаменитий український актор Леонід Биков, геолог Микола Світальський, російський письменник Василь Гросман, американський вчений, інженер, винахідник першої інтегральної мікросхеми (1959), співзасновник корпорації «Інтел» (1968), винахідник мікрочіпу пам'яті на кремнієвій основі (1970, разом з Ґордоном Муром) Роберт Нойс (Нортон), російський актор, виконавець ролі доктора Ватсона Віталій Соломін, відомий композитор, автор музики до мультфільмів про крокодила Гену, крихітку-Єнота Володимир Шаїнський, російська артистка естради, народна артистка Росії Клара Новикова, російський комедійний актор Сергій Свєтлаков.
1674 у Києво-Печерській друкарні вийшов перший короткий нарис історії України «Синопсис», 1764 російська імператриця Катерина II скасувала Гетьманщину в Україні.
У цей день 1792 у Відні 22-літній Людвіґ ван Бетховен узяв перший урок музичної композиції у Франца Йозефа Гайдна і заплатив за нього в сучасному еквіваленті 19 центів.
В 1901 італійський винахідник Гульєльмо Марконі провів перший вдалий сеанс трансатлантичного радіозв'язку.
1913 у Флоренції в готельній кімнаті офіціанта Вінченцо Перуджи поліція виявила знамениту картину Леонардо да Вінчі «Мона Ліза», викрадену два роки перед тим з паризького музею Лувр.
В 1925 у США відкрили готель, який дав назву усім придорожнім готелям: його назвали «Мотель» (від слів motor и hotel).
У 1946 вперше в продажу з'явився миючий засіб «Тайд».
1952 в СРСР у прокат вийшов фільм режисера Тимофія Левчука «В степах України», поставлений за однойменною довоєнною комедією драматурга Олександра Корнійчука «Партизани в степах України».
У 1979 політбюро ЦК КПРС прийняло рішення про введення військ в Афганістан. А у 1991 Верховна Рада України відмінила кримінальну відповідальність за добровільні гомосексуальні стосунки.
12 грудня у Росії святкують День Конституції (з 1993 року), а в Україні – День сухопутних військ. У Швейцарії – День прапора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus