USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

13 червня: свята, події, факти. Смерть Олександра Македонського та день народження шпильки

13 Червня 2021 00:00
У цей день світ відзначає День пива і пивовара, День святого Антонія – покровителя закоханих, тварин і всіх зневірених, День маленької подорожі, День народження шпильки, День швейної машинки, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, Всесвітній день в’язання на публіці і Всесвітній день бамії.

У Нідерландах святкують День оселедця, у США – День кухонного недотепи, День рожевого вина, в Угорщині – День винахідників, в Іраку – День пам’яті мучеників, у Польщі – День військової жандармерії, в Британії – День народження монарха.

Православна церква 13 червня вшановує пам'ять святого Веремія – одного з сімдесяти апостолів. Відомо, що святий Веремій обіймав посаду єпископа і зазнав безліч гонінь з боку язичників, проповідуючи християнську віру. Однак мучеником він не є, оскільки помер своєю смертю. Однак, згідно з іншою версією, Веремій був убитий в результаті довгих тортур, яким його піддали за віру у Христа.

Іменини сьогодні в Антона, Романа, Миколи, Люціана, Германа, Антонія, Полікарпа, Христини, Бориса і Пилипа.

Народилися:

Цього дня народилися англійський фізик, лікар і астроном, один із творців хвильової теорії світла Томас Юнг, шотландський фізик Джеймс Максвелл, український письменник і громадський діяч Марко Черемшина, український політик і підприємець Анатолій Засуха, український пожежник, лейтенант внутрішньої служби, учасник ліквідації пожежі, що виникла внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС, герой Радянського Союзу Володимир Правик.

Події

323 до нашої ери – у Вавилоні (сучасний Ірак) помер 33-річний Олександр Македонський, великий полководець і завойовник, чия імперія простяглась від Середземного моря до Індії.

1782 – у Швейцарії був зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство, страчена була «відьма» Анна Гельда.

1825 – мешканець Нью-Йорка Волтер Гант запатентував безпечну шпильку. Зробити це його змусила необхідність покрити борг в 15 доларів. Подумавши протягом трьох годин, він зробив ескіз і продав права на свій винахід за $400.

1920 – у Женеві відкрився перший міжнародний Конгрес феміністок.

1942 – президент США Франклін Рузвельт прийняв рішення про створення Управління стратегічних служб, що пізніше став ЦРУ.

1983 – на ринок в США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 грамів, а його довжина становила 33 сантиметри. Цього ж дня американський космічний зонд «Піонер-10» перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.

2000 — Президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який у 1981 вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II.

2014 — українські війська визволили місто Маріуполь від проросійських терористів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus