USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

27 червня: свята, події, факти. Всесвітній день рибальства та перший у світі банкомат

27 Червня 2022 00:00
У цей день світ відзначає Всесвітній день рибальства, День народження банкомата, День мікро, малих і середніх підприємств та Всесвітній день мікробіома.

У США святкують День Хелен Келлер, День гри «Бінго», День поширення інформації про посттравматичний стресовий розлад, День тестування на ВІЛ, День сонцезахисних окулярів, День цвітіння апельсина, в Швеції, Фінляндії – Свято середини літа, в Нідерландах – День ветеранів, у Бразилії – День метисів, у Британії – День Збройних сил, в Узбекистані – День працівників друку, у Канаді – День національного гімну, у Таджикистані – День національної єдності, у Чехії – День пам’яті жертв комуністичного режиму, у Туркменістані – День працівників культури і мистецтва.

27 червня за церковним календарем вшановують пам’ять пророка Єлисея. Він відомий як учень і слуга пророка Іллі, який був присутній під час його вознесіння на небо. Також говорили про пророцтва Єлисея при всіх чотирьох царях Ізраїлю.

Цього дня православні також вшановують пам’ять святителя Мефодія. Він був затятим шанувальником ікон, за що неодноразово піддавався нападу від язичників. Після смерті царя Феофіла його призначили патріархом у Константинополі.

Іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Володимир, Георгій, Єлисей, Йосип, Микола, а також Павло.

Народилися:

Цього дня народилися німецький конструктор-зброяр, молодший із братів Маузерів Пауль Маузер, американський педагог, вчителька недільної школи Кентуккі, авторка пісні «Happy Birthday» Мілдред Хілл (разом із сестрою Патті Сміт Хілл), український радянський анатом, уродженець Одеси, який разом із Борисом Збарським бальзамував тіло Леніна, Володимир Воробйов, радянський актор, співак Борис Хмельницький («Червоний намет», «Стріли Робін Гуда», «Балада про доблесного лицаря Айвенго»), французька акторка театру й кіно Ізабель Аджані («Підземка», «Королева Марго»), польсько-американський кінооператор Януш Камінський («Список Шиндлера», «Порятунок рядового Райана»), український політик і бізнесмен, міський голова Харкова Геннадій Кернес, іспанський футболіст Рауль Гонсалес (Рауль), німецький автогонщик Ніко Росберг.

Події:

1615 – чай вперше привезли в Європу.

1663 – у Ніжині відбулася козацька рада (Чорна рада) на якій гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Брюховецького.

967– в англійському Енфілді було встановлено перший у світі банкомат з видачі готівки.

1871 – єна стала новою грошовою одиницею Японської імперії.

1905 – почалося збройне повстання моряків на броненосці «Князь Потьомкін Таврійський».

1929 – в нью-йоркських лабораторіях Белла була продемонстрована система передачі повнокольорового телезображення.

1931 – у США винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого вертольота.

1932 – в Сіамі проголошена конституція.

1944 – початок масової депортації болгар, вірмен і греків з Криму в східні райони СРСР.

1954 – почала роботу перша АЕС в Обнінську.

1964 – у Вашингтоні відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.

1991 – Війною Словенії за незалежність розпочалися Югославські війни.

2001 – у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участі Івана Павла ІІ беатифіковані (проголошені блаженними) ряд українських греко-католицьких новомучеників.

2017 – у Києві о 8:16 стався теракт. Загинув полковник Максим Шаповал. Також постраждала жінка, що проходила повз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus