USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

13 лютого: свята, події, факти. День жіночої дружби та радіо

13 Лютого 2022 00:00
13 лютого відзначають Всесвітній день радіо, який був встановлений на 36-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2011 році з ініціативи Іспанії. Дата святкування обрана тому, що в цей день у 1946 році вперше вийшло в ефір Радіо ООН, яке вело мовлення зі штаб-квартири організації.

В другу неділю лютого в Україні та світі святкують Всесвітній день шлюбу. 2022 року свято припадає на 13 лютого. З’явилося воно в США 1983 року. Ініціатором створення свята виступило кілька сімейних пар, які жили в штаті Луїзіана, щоб покращити шлюбні відносини. Ідею підтримала організація Worldwide Marriage Encounter і встановила дату святкування.

Щороку 13 лютого святкують День народження кінокамери. Патент на неї 1895 року отримали брати-винахідники Луї і Огюст Люм’єри.

Сьогодні також – Міжнародний день прийняття себе (International Natural Day). Цього дня люди турбуються про своє здоров’я і власне самопочуття, сприймаючи себе такими як вони є.

13 лютого ще святкують День подруг або Міжнародний день жіночої дружби (Galentine’s Day). Це неофіційне свято, яке створене за принципом Дня святого Валентина. Подруги збираються разом, щоб відсвяткувати свою дружбу.

Сьогодні в церковному календарі – день пам’яті мучеників Кира та Іоанна і з ними мучениці Афанасії та дочок її Феодотії, Феоктисти і Євдоксії. Їх було зараховано до лику святих через те, що вони постраждали за свою віру у Христа.

Цього дня народилися англійський економіст Томас Мальтус («Есе про принципи населення»), український політик і громадський діяч Данило Скоропадський, український актор Лев Перфілов («Зелений фургон», «Місце зустрічі змінити не можна», «Пригоди Електроніка»), перший і єдиний космонавт НДР Зигмунд Єн, англійський музикант, екслідер групи Genesis Пітер Ґебріел, український фінансовий і політичний діяч Сергій Тігіпко, колишній учасник англійської поп-групи Take That, який нині успішно займається сольною кар’єрою, Роббі Вільямс, один із найуспішніших веб-дизайнерів Рунету Артемій Лебедєв.

Події

1784 – указом Катерини II з приєднаних 1783 року до Російської імперії земель Кримського ханства (Крим, Тамань, Кубанська сторона) утворено Таврійську область на правах намісництва (центр – Сімферополь).

1895 – брати Луї й Август Люм’єр створюють перший кіноапарат.

1898 – першою жертвою наїзду автомобіля став Генрі Ліндфілд із Брайтона (Англія).

1917 – в Англії уряд дозволив жінкам бути водіями таксі.

1923 – працівниками ДПУ був вбитий Леонід Пантєлкін, відомий бандит під прізвиськом Льонька Пантєлєєв.

1934 – кригою Чукотського моря роздавлено пароплав «Челюскін». Почалась епопея по рятуванню потерпілих.

1940 – Михайло Булгаков закінчив роман «Майстер і Маргарита».

1942 – розпочався примусовий вивіз українського населення із окупованих територій на працю до Німеччини.

1949 – в Еквадорі натовп спалив радіостанцію після загальної паніки, що виникла через трансляцію «Війни світів» Герберта Веллса.

1956 – в Антарктиді відкрито першу радянську наукову станцію «Мирний».

1959 – у продаж надійшли перші ляльки Барбі.

1981 – в «Нью-Йорк таймс» опубліковане найдовше речення – з 1286 слів.

1984 – генеральним секретарем ЦК КПРС став Костянтин Черненко.

1991 – авіація США завдала удару по передбачуваному іракському командному пункту в Багдаді. Як виявилось, це було звичайне бомбосховище, де знаходились жінки, діти, старші люди. Загинуло близько 400 осіб.

1992 – Уганда визнала незалежність України.

2001 – заарештовано Юлію Тимошенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus