USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

13 січня: свята, події, факти. День здійснення мрії та перша публічна радіотрансляція

13 Січня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються День випадкових попутників, День здійснення мрії та День громадського радіомовлення.

У США – День гумового каченяти, День без глютену, День наклейки, День десерту «Персик Мельба», Корейсько-американський день, День пам’яті Стівена Фостера, в Індії – свято палаючих багать, у М’янмі – Каренський Новий рік, у Того – День звільнення, в Кабо-Верде – День демократії, у Скандинавії – День святого батога, в Литві – День пам’яті захисників свободи.

Православна церква 13 січня вшановує пам’ять преподобної Меланії або Щедрий вечір. Також святкується Старий Новий Рік. Господині готують святкову вечерю, яку в народі називають щедрою, страви не є пісними. Ще 13 січня за церковним календарем відзначається Васильєв вечір (за старим стилем – 31 грудня – переддень Нового року). Свято отримало назву від імені святого Василія Великого – архієпископа.

Іменини сьогодні у Меланії, Михайла і Петра.

Народилися:

13 січня народилися австрійський фізик, лауреат Нобелівської премії Вільгельм Він, перший український авіатор, український конструктор, автор проекту першого авіаносця Левко Мацієвич, український радянський педагог і письменник Антон Макаренко, провідний діяч ОУН Євген Онацький, американський філософ і методолог науки Пауль Карл Феєрабенд, англійський кіноактор Орландо Блум («Володар перснів», «Пірати Карибського моря», «Царство небесне», «Троя»).

Події:

1510 – московське військо ввійшло до Пскова. Знищена Псковська республіка.

1610 – Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера, який згодом отримав назву Каллісто. Третій за величиною супутник у Сонячній системі, розміром приблизно з Меркурій.

1681 – між Османською імперією, Кримським ханством та Московським царством укладений Бахчисарайський мирний договір за наслідками війни 1676–1681 рр.. Він встановлював перемир’я між країнами терміном на 20 років, а Османська імперія визнала Україну за Московією.

1854 – Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент – акордеон.

1910 – з Нью-Йорка пролунала перша публічна радіотрансляція, під час якої звучали голоси Енріко Карузо та інших зірок Метрополітен-опери.

1916 – головний начальник Одеського військового округу і генерал-губернатор Ебєлов видав обов’язкову постанову № 18415, якою перевізникам було заборонено відмовлятися везти пасажирів, а також грубо поводитися з пасажирами і вимагати від них оплату понад встановлену таксу. Штраф – 3 тисячі рублів, або три місяці тюремного ув’язнення.

1919 – у Києві Директорія УНР затвердила закон про заклик військових до дійсної служби.

1928 – у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1934 – у Радянському Союзі запроваджено новий вчений ступінь – «кандидат наук».

1936 – у Варшаві оголошені вироки на судовому процесі проти 12-ти членів ОУН. Степан Бандера, Микола Лебідь і Ярослав Карпинець засуджені до смертної кари, заміненої довічним ув’язненням.

1942 – почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (остарбайтери).

1942 – конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.

1949 – радянська пропаганда оприлюднила фейкову інформацію про те, що агентурна розвідка здобула в Пентагоні і Ленглі план нападу на СРСР – Операція «Дропшот» (Dropshot).

1950 – СРСР почав бойкот Ради Безпеки ООН після відхилення пропозиції замінити Республіку Китай комуністичним урядом КНР.

1957 – компанія Wham-O почала випуск фризбі.

1965 – губернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1989 – у всій Великій Британії комп’ютери були вперше паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П’ятниця, 13-те»).

1991– у литовській столиці Вільнюсі підрозділ КДБ «Альфа» штурмував міський телецентр і телевежу, що призвело до загибелі 15 литовців і одного спецпризначенця. У Литві цей день відзначається як день оборони свободи.

1992 – Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1992 – Республіка Кіпр визнала незалежність України.

1993 – у Парижі представники 130 країн підписали «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення».

1999 – 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що залишає команду «Чикаго Булз» і припиняє професійну кар’єру баскетболіста.

2000 – про свою відставку з поста глави компанії «Microsoft» заявив її співзасновник і багаторічний керівник Білл Ґейтс.

2010 – Апеляційний суд міста Києва визнав, що Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар і Хатаєвич організували геноцид частини українців, але закрив справу у зв’язку з їх смертю.

2015 – теракт під Волновахою – артилерійський обстріл силами 5 ОМСБр «Оплот» окупаційних військ РФ українського пункту пропуску на автошляху Н20 поблизу міста Волноваха. Під час обстрілу був уражений рейсовий автобус «Златоустівка – Донецьк», пасажири якого проходили на ПП паспортний контроль. Внаслідок атаки загинули 12 осіб, ще було 18 поранено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus