USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

13 січня: свята, події, факти. Щедрий вечір за юліанським календарем та перша публічна радіотрансляція

13 Січня 2024 00:00
Цього дня у світі відзначаються День випадкових попутників, День здійснення мрії та День громадського радіомовлення.

У США – День гумового каченяти, День без глютену, День наклейки, День десерту «Персик Мельба», Корейсько-американський день, День пам’яті Стівена Фостера, в Індії – свято палаючих багать, у М’янмі – Каренський Новий рік, у Того – День звільнення, в Кабо-Верде – День демократії, у Скандинавії – День святого батога, в Литві – День пам’яті захисників свободи.

13 січня за юліанським календарем відзначають Щедрий Вечір або свято Меланії

13 січня народилися австрійський фізик, лауреат Нобелівської премії Вільгельм Він, перший український авіатор, український конструктор, автор проекту першого авіаносця Левко Мацієвич, український радянський педагог і письменник Антон Макаренко, провідний діяч ОУН Євген Онацький, американський філософ і методолог науки Пауль Карл Феєрабенд, англійський кіноактор Орландо Блум («Володар перснів», «Пірати Карибського моря», «Царство небесне», «Троя»).

Події

1510 – московське військо ввійшло до Пскова. Знищена Псковська республіка.

1610 – Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера, який згодом отримав назву Каллісто. Третій за величиною супутник у Сонячній системі, розміром приблизно з Меркурій.

1681 – між Османською імперією, Кримським ханством та Московським царством укладений Бахчисарайський мирний договір за наслідками війни 1676–1681 рр.. Він встановлював перемир’я між країнами терміном на 20 років, а Османська імперія визнала Україну за Московією.

1854 – Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент – акордеон.

1910 – з Нью-Йорка пролунала перша публічна радіотрансляція, під час якої звучали голоси Енріко Карузо та інших зірок Метрополітен-опери.

1916 – головний начальник Одеського військового округу і генерал-губернатор Ебєлов видав обов’язкову постанову № 18415, якою перевізникам було заборонено відмовлятися везти пасажирів, а також грубо поводитися з пасажирами і вимагати від них оплату понад встановлену таксу. Штраф – 3 тисячі рублів, або три місяці тюремного ув’язнення.

1919 – у Києві Директорія УНР затвердила закон про заклик військових до дійсної служби.

1928 – у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1934 – у Радянському Союзі запроваджено новий вчений ступінь – «кандидат наук».

1936 – у Варшаві оголошені вироки на судовому процесі проти 12-ти членів ОУН. Степан Бандера, Микола Лебідь і Ярослав Карпинець засуджені до смертної кари, заміненої довічним ув’язненням.

1942 – почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (остарбайтери).

1942 – конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.

1949 – радянська пропаганда оприлюднила фейкову інформацію про те, що агентурна розвідка здобула в Пентагоні і Ленглі план нападу на СРСР – Операція «Дропшот» (Dropshot).

1950 – СРСР почав бойкот Ради Безпеки ООН після відхилення пропозиції замінити Республіку Китай комуністичним урядом КНР.

1957 – компанія Wham-O почала випуск фризбі.

1965 – губернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1989 – у всій Великій Британії комп’ютери були вперше паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П’ятниця, 13-те»).

1991– у литовській столиці Вільнюсі підрозділ КДБ «Альфа» штурмував міський телецентр і телевежу, що призвело до загибелі 15 литовців і одного спецпризначенця. У Литві цей день відзначається як день оборони свободи.

1992 – Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1992 – Республіка Кіпр визнала незалежність України.

1993 – у Парижі представники 130 країн підписали «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення».

1999 – 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що залишає команду «Чикаго Булз» і припиняє професійну кар’єру баскетболіста.

2000 – про свою відставку з поста глави компанії «Microsoft» заявив її співзасновник і багаторічний керівник Білл Ґейтс.

2010 – Апеляційний суд міста Києва визнав, що Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар і Хатаєвич організували геноцид частини українців, але закрив справу у зв’язку з їх смертю.

2015 – теракт під Волновахою – артилерійський обстріл силами 5 ОМСБр «Оплот» окупаційних військ РФ українського пункту пропуску на автошляху Н20 поблизу міста Волноваха. Під час обстрілу був уражений рейсовий автобус «Златоустівка – Донецьк», пасажири якого проходили на ПП паспортний контроль. Внаслідок атаки загинули 12 осіб, ще було 18 поранено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus